Mai multe instrucțiuni de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) privind completarea foilor tipizate de examen pentru Bacalaureatul 2025 au fost obținute de Edupedu.ro. Documentul include modelul de foaie și toate indicațiile necesare completării corecte. Conform precizărilor, completarea se face exclusiv cu majuscule, atât pentru denumirea disciplinei, cât și pentru datele personale ale candidatului, în rubricile special prevăzute.
- Bacalaureat 2025 începe marți, 10 iunie, pentru 108.000 de candidați. Accesul în săli este permis până la ora 08:30. Aproape o treime din liceele din țară sunt centre de examen. Detalii aici
- Context. La sesiunea de vară BAC 2023, au fost produse nedreptăților pentru zeci de candidați din București-Ilfov: ei au fost puși să-și rescrie lucrările în timpul probelor, după ce comisiile din centrele lor de examen au sesizat că foștii elevi nu completaseră corect căsuțele cu date despre proba pe care o susțineau. Pentru ei, Ministerul Educației nu a oferit sau cel puțin nu a anunțat public vreun sprijin și nici nu a sancționat profesorii responsabili pentru rescrierea lucrărilor. Detalii – mai jos în articol
Pentru fiecare probă scrisă (E.a, E.b, E.c, E.d), candidatul trebuie să completeze denumirea disciplinei în funcție de profilul și filiera urmate, folosind exact formulările stabilite de Minister.
De exemplu, pentru proba E.a, în funcție de profil, se va scrie „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – REAL”, „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – UMANIST” sau „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU ȘCOLILE ȘI SECȚIILE CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ – REAL”.
Pentru proba E.c (proba obligatorie a profilului), în cazul elevilor care susțin examen la matematică, se va completa: „MATEMATICĂ M_MATE-INFO”, „MATEMATICĂ M_TEHNOLOGIC”, „MATEMATICĂ M_PEDAGOGIC” sau „MATEMATICĂ M_ȘT-NAT”, în funcție de caz.
Proba la alegere, E.d, va fi completată în mod similar, cu formulări precum: „FIZICĂ TEHNOLOGIC”, „CHIMIE ORGANICĂ”, „BIOLOGIE VEGETALĂ ȘI ANIMALĂ”, „INFORMATICĂ MATE-INFO LIMBAJUL C/C++” sau „GEOGRAFIE”, în funcție de disciplina susținută. Lista completă a denumirilor care trebuie înscrise se regăsește în documentul oficial emis de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare (CNCE, fostul CNPEE), pe care îl publicăm mai jos în articol.
În ceea ce privește completarea datelor personale, fiecare candidat trebuie să înscrie cu majuscule numele de familie, inițiala prenumelui tatălui și toate prenumele, în ordinea din actul de identitate. Acestea se scriu în colțul foii tipizate, în spațiul destinat secretizării. Pentru a doua sau a treia foaie tip etc. pe care o folosește candidatul spre rezolvare, completarea se face înainte de aplicarea colțului autocolant.
Se vor completa, de asemenea, școala de proveniență, centrul de examen și localitatea. Candidații din promoțiile anterioare care susțin examenul într-un alt județ decât cel în care au absolvit vor trece, la rubrica „Școala de proveniență”, denumirea unității de învățământ la care sunt înscriși să susțină probele de Bacalaureat.
Secretizarea lucrărilor scrise se face prin completarea colțului foii tipizate cu datele menționate anterior, în conformitate cu prevederile legale, și prin aplicarea ștampilei „Bacalaureat 2025 – C.E.” în colțul din stânga jos al primei pagini. Fiecare lucrare trebuie să aibă această ștampilă aplicată atât pe prima pagină, cât și pe colțul secretizat. După scanarea lucrărilor și încărcarea lor în platforma de evaluare digitalizată, profesorii asistenți capsează lucrările care presupun două sau mai multe foi tipizate pe care au rezolvat candidații.
Modelul oficial de completare, prezentat în document, arată exact cum trebuie înscrise datele: numele elevului, prenumele, școala și centrul de examen, precum și cum trebuie completată secțiunea dedicată comisiilor de evaluare și contestații. Modelul integral este inclus în ultima parte a documentului și poate fi consultat de elevi și profesori pentru clarificări:
Informații de context. Mai multe lucrări au fost anulate în 2023 pentru că absolvenții de liceu nu completaseră bine foaia tip
La sesiunea de vară BAC 2023, au fost produse nedreptăților pentru zeci de candidați din București-Ilfov: ei au fost puși să-și rescrie lucrările în timpul probelor, după ce comisiile de examen din centrele lor de examen au sesizat că foștii elevi nu completaseră corect căsuțele cu date despre proba pe care o susțineau. Pentru ei, Ministerul Educației nu a oferit sau cel puțin nu a anunțat public vreun sprijin și nici nu a sancționat profesorii responsabili pentru rescrierea lucrărilor.
- În cazul de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală unde, pe 26 iunie 2023, la proba de Limba și literatura română, comisia de examen a anulat lucrările pentru aproape 70 de candidați, la o oră de la începerea probei, din motivul că numele examenului era scris încadrat greșit pe cele două rânduri de pe foaia tip, și nu a acordat timp suplimentar candidaților, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.
- Un caz de anulare a lucrărilor la Bacalaureat 2023, similar cu cel de la Șincai, a fost raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru. O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare.
Edupedu.ro a scris în toamna lui 2023 că Ministerul Educației ignora de câteva luni nedreptățile pe care cele două comisii de examen de la liceele din București și Voluntari le-au produs pentru zeci de tineri la sesiunea de vară a Bacalaureatului. Instituția nu a anunțat nicio sancțiune pentru profesorii din comisiile care au anulat lucrările absolvenților de liceu la oră de la începerea probei, fără să le prelungească timpul de lucru și niciun sprijin pentru elevii care între timp au intrat la facultăți la care au contat și notele/media de la Bacalaureat. Pare că reprezentanții din Ministerul Educației au închis ochii la întâmplările din acest an, au mușamalizat totul, inclusiv propriile anchete – detalii aici.
Calendar BAC 2025 – sesiunea de vară:
- 10 iunie: Limba și literatura română
- 11 iunie: Proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie
- 13 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării
- 16 iunie: Limba și literatura maternă
- 20 iunie: Afișare rezultate inițiale + vizualizare lucrări și depunere contestații
- 23-24 iunie: Vizualizare lucrări și depunere contestații
- 30 iunie: Afișare rezultate finale
Probele de competențe au fost susținute în februarie 2025.