Ministerul Educației, surd și cinic față de nedreptățile produse de comisiile de la Bacalaureat 2023 de la Șincai și Voluntari pentru 80 de tineri. Instituția propune o singură măsură, dar abia de anul viitor: timp de lucru prelungit cu „cel mult o oră“ pentru lucrări anulate

1.606 vizualizări
Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com
Ministerul Educației ignoră de câteva luni nedreptățile pe care cele două comisii de examen de la liceele din București și Voluntari le-au produs pentru zeci de tineri la sesiunea de vară a Bacalaureatului. Instituția nu a anunțat nicio sancțiune pentru profesorii din comisiile care au anulat lucrările absolvenților de liceu la oră de la începerea probei, fără să le prelungească timpul de lucru și niciun sprijin pentru elevii care între timp au intrat la facultăți la care au contat și notele/media de la Bacalaureat. Pare că reprezentanții din Ministerul Educației au închis ochii la întâmplările din acest an, au mușamalizat totul, inclusiv propriile anchete.

În Ordinul 6.156/2023 cu metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2024, s-a introdus un alineat care prevede ca timpul de lucru să fie prelungit cu maximum o oră pentru candidații cărora li se anulează lucrările și trebuie să le rescrie, în baza unei proceduri care ar urma să fie elaborată de Comisia Națională de Bacalaureat:

  • „(8) În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/ rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat”, scrie în ordin.

Comisia Națională de Bacalaureat care va elabora această procedură de suplimentare a timpului de lucru a fost condusă, în acest an, de secretarul de stat din învățământul preuniversitar Florian Lixandru. Nici el și nici ministrul Ligia Deca nu au anunțat nicio măsură față de profesorii care au anulat lucrările elevilor, la deciziile președinților din comisie, pentru că absolvenții de liceu ar fi încadrat cuvintele din sintagma „Examenul Național de Bacalaureat” în mod diferit pe prima pagină de pe foile de examen. Asta deși Ligia Deca anunța pe 29 iunie, acum 3 luni,că va clarifica public ce a fost la Colegiul Național Gheorghe Șincai doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului și declara că „trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”. Nici în prezent nu a ieșit nimeni să mai spună ceva despre acele cazuri.

Singura poziție a fost cea a Inspectoratului Școlar București care a mușamalizat nedreptatea făcută pentru 70 de elevi la Bacalaureat, la Șincai. Instituția a scris sfidător, într-o adresă trimisă părinților, obținută pe 16 august de Edupedu.ro, că anularea lucrărilor în mijlocul probei de limba română a fost „o oportunitate” pentru tineri.

Amintim că în cazul de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală unde, pe 26 iunie, la proba de Limba și literatura română, comisia de examen a anulat lucrările pentru aproape 70 de candidați, la o oră de la începerea probei, din motivul că numele examenului era scris încadrat greșit pe cele două rânduri de pe foaia tip, și nu a acordat timp suplimentar candidaților, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.

  • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației de mai multe ori, de la semnalarea în spațiul public a incidentului, informații despre ancheta la centrul de examen Șincai și despre raportul corpului de control al Ministerului, însă nu am primit niciun răspuns. În momentul primirii, îl vom publica.

Edupedu.ro a scris despre cine a fost președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”, unde peste 70 de lucrări au fost anulate – un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.

Nicio concluzie nici după cazul din Ilfov

Un caz de anulare a lucrărilor la Bacalaureat 2023, similar cu cel de la Șincai, a fost raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru. O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare.

Pe 4 iulie, la aproape două săptămâni, Edupedu.ro a scris sfidarea Ministerului Educației față de cei 11 candidați din Ilfov cărora le-au fost anulate lucrările la Limba română, BAC 2023, după 40 de minute de examen. „Considerăm că timpul acordat de 5 minute pentru transcriere a fost suficient. Majoritatea candidaților nu scriseseră nimic sau doar câteva rânduri la acel moment”, a transmis instituția.

Pe 6 iulie, ministra Ligia Deca anunța că va trimite corpul de control în Ilfov, spunând că „de anul viitor, vom preciza în metodologie ce se întâmplă în cazul în care se anulează lucrarea în timpul examenului”. De atunci, nu au mai fost anunțate concluzii ale vreunui oficial pe acest caz.

Foto: © Noipornpan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BREAKING Inspectoratul Școlar București mușamalizează nedreptatea făcută pentru 70 de elevi la bacalaureat, la Colegiul Național „Șincai” și scrie sfidător, într-un răspuns dat părinților, că anularea lucrărilor în mijlocul probei de limba română a fost „o oportunitate” pentru tineri
Profesorii care fac subiecte pentru examenele naționale să nu mai poată acorda meditații elevilor – propunere într-un raport al Ministerului Educației
Reintroducerea simulărilor pentru Bacalaureat la clasa a XI-a, luată în calcul de Ministerul Educației – raport. Măsura a mai fost, până în anul 2019
RAPORT Aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a au abandonat școala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii / În ultimul an de gimnaziu au rămas corigenți peste 7.800 de elevi
Evaluarea Națională să se dea în mai puține școli, iar elevii să fie transportați în zilele de examen la aceste centre, printre măsurile propuse Guvernului de Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cum arată debirocratizarea în cercetare cerută de premierul Ciucă: firmele care vor să se acrediteze pentru inovare şi transfer tehnologic trebuie să depună 17 acte în loc de 7 / Precizările Ministerului Cercetării

Guvernul discută în ședința de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acreditarea și funcţionarea entităţilor din infrastructura de inovare şi transfer tehnologic. Deși în nota de fundamentare vorbește…
Vezi articolul

Studiu: Cum se raportează la România studenții care învață în afara țării / Cei mai mulți spun că vor să revină / Calitățile principale menționate, sub influența anilor de criză: reziliență și adaptabilitate

Marea majoritate a studenților care au participat la un sondaj internațional, adică mai bine de două treimi, și-au exprimat interesul de a se întoarce în țară și de a contribui…
Vezi articolul

Mesaj al premierul lui Ciucă, de Ziua Învățătorului, după ce a aprobat cu forța OUG fără un acord al cadrelor didactice și după o serie de minciuni: Am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ / Greva profesorilor continuă

De Ziua Învățătorului, Nicolae Ciucă a transmis că „în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în…
Vezi articolul