Ligia Deca anunță că va trimite corpul de control și la liceul din Ilfov, unde au fost anulate 11 lucrări la Limba română dintr-o greșeală a profesorilor asistenți, după 40 de minute de examen / De anul viitor, vom preciza în metodologie ce se întâmplă în cazul în care se anulează lucrarea în timpul examenului

13.571 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că va trimite Corpul de control al Ministerului la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, județul Ilfov, unde au fost anulate lucrările a 11 elevi care au susținut proba de Limba română, BAC 2023. Amintim, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, Ministerul Educației a spus că anularea lucrărilor a avut loc la 40 de minute de la începerea probei de examen, iar elevii au primit doar 5 minute în plus, considerat „timp suficient”. Ministra Educației a făcut precizările la TVR Info, miercuri seara.

Ligia Deca a spus că va merge și la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, județul Ilfov, corpul de control al ministerului, pentru anchetarea cazului celor 11 lucrări ale elevilor, anulate la proba de limba română la BAC, anul acesta. Ministrul nu a precizat când vor începe verificările. Aceast a evitat să dea un răspuns și pe cazul Șincai, dar a precizat că încă nu are un raport final.

“Într-adevăr, corpul de control a fost la Șincai, va merge și la Brănești. Ne dorim o analiză care să ne certifice următorul lucru: așa cum știți, supraveghetorii au o instrucțiune, de fapt niște precizări, care spun așa – în cazul în care atunci când văd lucrările, pentru că ei aplică niște elemente de securitate, niște ștampile, există semne potențial distinctive, au obligația să spună candidatului că poate fi anulată lucrarea la centrul de examen, când se distribuie pentru corectură. Și aici, am rugat o analiză foarte în detaliu, la ce, legitim, reprezintă semn distinctiv. De exemplu, am înțeles că au existat lucrări unde toate majusculele “L” au fost îngroșate și asta e o suspiciune rezonabilă de semn distinctiv.

În aceste cazuri există două posibilități: fie se anulează lucrarea pe loc, cum s-a întâmplat în multe cazuri și există posibilitatea rescrierii, fie se trimite la centrul de evaluare unde există riscul ca ea să fie anulată cu totul și atunci copilul nu promovează. În multe cazuri din aceste unități de învățământ s-a preferat anularea pe loc și rescrierea. Și acolo e o discuție, apropo de timpul suplimentar.

Cu siguranță anul viitor vom prevedea în metodologie, specific, ce se întâmplă în cazul în care anulezi, după cât (n.red. timp), și așa mai departe. Am văzut că se vehiculează numere de zeci de lucrări, multe din aceste lucrări s-au anulat după corectarea cartușului care include tipul de examen, proba ș.am.d. Acolo nu a fost afectat timpul de lucru. Alte lucrări s-au anulat după ce elevii scriseseră o pagină și un pic, două pagini, cam acolo. Din ceea ce am înțeles, preliminar, pentru că nu am raportul final, în majoritatea cazurilor nu au fost probleme cu timpul, adică copiii au finalizat, au predat lucrarea, lucrurile s-au desfășurat…

Ceea ce îmi doresc este ca pe viitor să prioritizăm interesul copilului și prin metodologie să ne asigurăm că se întâmplă cât mai puține astfel de cazuri. Și trebuie să vedem cum procedăm – mai sesizăm copiilor că au potențiale semne distinctive? Și atunci ok, e posibilitatea în care rescriu. Sau lăsăm toate lucrările după ce se face instructajul să ajungă la centru de evaluare și ce reprezintă semn distinctiv să fie scos din linie și să fie considerată încercare de fraudă?

Moderatoare: La instructaj s-a precizat foarte clar că orice semn distinctiv duce la anularea lucrării?

Ligia Deca: Da. Toți elevii primesc un instructaj, li se spune cum se taie. De exemplu greșești, că scrii olograf, li se precizează faptul că pentru o greșeală se taie cu o singură linie. Multe cazuri au fost de tăiere de text cu două linii vălurite și două orizontale. Acolo e o suspiciune rezonabilă de semn distinctiv. Din nou, cred că lucrurile se pot îmbunătăți, cred că este o problemă care, fiind semnalată și ridicându-se în dezbaterea publică, își va găsi o rezolvare anul viitor și îmi manifest încrederea că multe din cazurile despre care vorbim reprezintă o încercare a supraveghetorilor sau a șefilor de comisie de a nu ajunge copiii în situația în care să li se anuleze lucrarea la centrul de evaluare”, a spus Deca la TVR Info.

Informații de context

Pe 3 iulie, Edupedu.ro a scris despre un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru. Motivul ar fi fost faptul că profesoarele asistente ar fi greșit în timpul instructajului anumite cuvinte sau sintagme pe care elevii erau obligați să le treacă pe foaia de examen, iar când și-au dat seama de asta, acestea au anunțat comisia, care a decis anularea tuturor lucrărilor din sala respectivă. Anularea lucrărilor a avut loc la 40 de minute de la începerea probei de examen, iar elevii nu au primit timp suplimentar pentru rezolvarea subiectelor.

Pe 4 iulie, Ministerul Educației a susținut, într-un răspuns trimis către Edupedu.ro, că timpul acordat transcrierii pentru cei 11 elevi care au susținut proba de Limba română, BAC 2023, la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, județul Ilfov, a fost suficient. Anularea lucrărilor a avut loc la 40 de minute de la începerea probei de examen, iar elevii au primit doar 5 minute în plus.

„Au fost anulate 11 file la proba E a) — limbă și literatura română. Anularea filelor s-a făcut în intervalul 09.35-9.40, pentru consemnarea greșită a centrului de examen în cartușul securizat.

Amintim, primul caz de lucrări anulate la BAC a fost semnalat la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București, unde Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat că. trimis corpul de control al Ministerului după ce au fost anulate zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat. Ligia Deca a spus că există deja un raport al Inspectoratului școlar București dar că “va clarifica această situație, public”, după rezultatele anchetei corpului de control al Ministerului Educației. „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”, a mai spus ministra Educației.

Elevii au reclamat nedreptatea care le-a fost făcută la proba de limba română și au spus că lucrările „s-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate”, iar mulți dintre ei „nu au mai avut timp să termine subiectul III” din această cauză.

Motivul invocat pentru anularea a circa 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat, în plină probă de examen, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Șincai, ar fi fost acela că ar putea fi interpretat de evaluatori ca semn pe lucrare neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”: un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.

Citește și:
Sfidare a Ministerului Educației față de cei 11 candidați din Ilfov cărora le-au fost anulate lucrările la Limba română, BAC 2023, după 40 de minute de examen: Considerăm că timpul acordat de 5 minute pentru transcriere a fost suficient. Majoritatea candidaților nu scriseseră nimic sau doar câteva rânduri la acel moment

Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru / O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare

9 comments
  1. Este deranjant daca nu degradant pentru un ministru, în speta Dna L. Deca sa nu cunoasca metodologia ex de BAC, afirmand cu nonsalanta
    ” așa cum știți, supraveghetorii au o instrucțiune, de fapt niște precizări, care SPUNE așa – în cazul în care atunci când văd lucrările, pentru că ei aplică niște elemente de securitate, niște ștampile…..”

    Conf metodologiei, doar presedintele/vicepresedin-ele comisiei, insotit de secretarul comisiei/un membru al comisiei din Centrul de examen, poate aplica stampila pe lucrarea respectiva (valabil si la EVN).
    Este de dorit ca dna ministru sa mai aprofundeze metodologia examenelor de final de ciclu si apoi sa faca declaratii de presa.
    Intre multe altele, si aceasta incompetenta, la cel mai inalt nivel, decridibilizeaza invatamantul romanesc.

  2. Dati o fuga si pe la Iasi. A fost jale la gradatii. S-au dat numai la apropiati. La matematica e in fruntea listei prietena generalei, profa de mate si diriginta baiatului ei. Toata ziua face excursii scumpe, ii obliga pe toti sa mearga, iar la mate trebuie sa faca 2 sau 3 meditatii pe saptamana saracii. Este si fiica ei in clasa, generala preda si ea. Sunt speriati toti, nu indrazneste nimeni sa reclame. Cand am vazut-o cocoțata in fruntea listei la gradatii de merit am ramas fara cuvinte. O fi pus la dosar excursiile? A avut multe …Dramatic

    1. Nu te aude nimeni din pacate.Asa este peste tot. Invatamantul este cel mai corupt sistem. Din pacate nu prezinta interes pentru autoritati sau de ce nu ,dna!
      Nimeni nu a avut curaj sa reclame la dna ce se intampla. In schimb orice petitie trimisa la ministerul educatiei va fi redirectionata catre inspectoratele scolare si de acolo incepe calvarul pentru reclamant.

  3. Trimiteti si la Iasi. La gradatiile de merit a fost jale. Profesoara de mate a baiatului inspectoarei generale e in fruntea listei. Face doar excursii scumpe toata ziua, ii obliga pe toti elevii sa mearga. E clasa de fițe cu fiica dirigintei si fiul generalei. Nu misca nimeni in front. Mate nu face mai nimic, se fac 3 meditatii pe saptamana si tot nu se stie daca vor lua bacul. Dar profa de mate e prietena generalei si nimeni nu indrazneste s-o reclame.

    1. Da! E jenant ca in loc sa le anuleze lucrarile pentru semn distinctiv si sa-i trimita sa dea BAC peste trei ani, ministreasa ancheteaza pe cei care au vrut sa le faca elevilor un bine si sa rezolve ad hoc problema (legea si procddura le da acest drept) si sa evite riscul anularii la esalonul superior, care s-ar fi intamplat oricum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Elevilor din Constanța a dat astăzi în judecată Ministerul Educației pentru a obține anularea măsurii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională

Asociația Elevilor din Constanța anunță că a acționat astăzi, 30 septembrie 2019, în instanță Ministerul Educației, pentru anularea Ordinului ministrului care prevede că elevii cu medie de admitere de 5…
Vezi articolul

Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului…
Vezi articolul