Sfidare a Ministerului Educației față de cei 11 candidați din Ilfov cărora le-au fost anulate lucrările la Limba română, BAC 2023, după 40 de minute de examen: Considerăm că timpul acordat de 5 minute pentru transcriere a fost suficient. Majoritatea candidaților nu scriseseră nimic sau doar câteva rânduri la acel moment

5.820 de vizualizări
Foto: © Edhardream | Dreamstime.com
Ministerul Educației susține, într-un răspuns trimis către Edupedu.ro, că timpul acordat transcrierii pentru cei 11 elevi care au susținut proba de Limba română, BAC 2023, la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, județul Ilfov, a fost suficient. Anularea lucrărilor a avut loc la 40 de minute de la începerea probei de examen, iar elevii au primit doar 5 minute în plus.

„Au fost anulate 11 file la proba E a) — limbă și literatura română. Anularea filelor s-a făcut în intervalul 09.35-9.40, pentru consemnarea greșită a centrului de examen în cartușul securizat.

Din cele 11 lucrări, un candidat a avut scrisă o pagină și 1/4, restul candidaților nu aveau nimic scris sau scriseseră câteva rânduri”, transmite Ministerul Educației.

Menționăm că în răspunsul Ministerului Educației nu se precizează numărul lucrărilor fără niciun rând scris și ce înseamnă „câteva rânduri”. În cele mai multe cazuri, elevii aleg să înceapă cu subiectul care le este accesibil.

„Considerăm că timpul acordat pentru transcriere a fost suficient și nu a viciat rezultatul examenului, atâta timp cât măsurile menite să asigure corectitudinea desfășurării acestuia au fost respectate”, conform Ministerului Educației.

Redăm răspunsul Ministerului Educației:

Situația la care faceți referire a fost raportată verbal Comisiei județene Ilfov de organizare a examenului național de bacalaureat de către vicepreședintele din centrul de examen, în momentul predării lucrărilor în centrul de colectare.

Urmare a acestei raportări, Comisia județeană Ilfov de organizare a examenului national de bacalaureat a dispus, în data de 27.06.2023, verificarea activității subcomisiei Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, din centrul de examen Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești.

În urma verificării înregistrării audio-video, a lucrărilor anulate şi a procesului-verbal de primire tip subiect, s-au constatat următoarele:

Au fost anulate 11 file la proba E a) — limbă și literatura română. Anularea filelor s-a făcut în intervalul 09.35-9.40, pentru consemnarea greșită a centrului de examen în cartușul securizat.

Din cele 11 lucrări, un candidat a avut scrisă o pagină și 1/4, restul candidaților nu aveau nimic scris sau scriseseră câteva rânduri.

Au fost acordate 5 minute, timp suplimentar, pentru transcriere.

Comisia județeană de Bacalaureat Ilfov consideră că timpul acordat a fost suficient pentru a transcrie maximumul de rânduri scrise de către candidați până la momentul anulării filelor.

Considerăm că timpul acordat pentru transcriere a fost suficient și nu a viciat rezultatul examenului, atâta timp cât măsurile menite să asigure corectitudinea desfășurării acestuia au fost respectate.

Informații de context

Luni, pe 26 iunie, președintele comisiei de bac de la Șincai a decis anularea a zeci de lucrări la proba de Limba și literatura română, pe motiv că elevii ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare.

Momentan nu există niciun răspuns referitor la situația de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, unde Corpul de Control și Inspectoratul Școlar București numără 70 de lucrări anulate și stabilește dacă elevii au avut de pierdut prin decizia comisiei.

Marți, 4 iulie, secretarul de stat Florian Lixandru a spus în Senat că încă se fac verificări la Șincai: „Am trimis o verificare, Corpul de Control s-a deplasat acolo, și astăzi (4 iulie -n.red) este acolo, verifică.”

Săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca anunța de la sediul Ministerului Educației, în conferință comună cu premierul Ciolacu, că „a rugat” inspectoratul București să monitorizeze cu doi inspectori respectare procedurilor acolo.

ISMB a comunicat tot marți, la solicitarea Edupedu.ro, că „va fi monitorizată activitatea la centrul de examen Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

Elevii au reclamat nedreptatea care le-a fost făcută la proba de limba română și au spus că lucrările „s-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate”, iar mulți dintre ei „nu au mai avut timp să termine subiectul III” din această cauză.

Motivul invocat pentru anularea a circa 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat, în plină probă de examen, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Șincai, ar fi fost acela că ar putea fi interpretat de evaluatori ca semn pe lucrare neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”: un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.

Foto: © Edhardream | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Școala de liniște și de minciuni de la Cotroceni
Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Șincai, raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru / O fată care a contestat măsura ar fi fost jignită și intimidată de supraveghetoare

2 comments
  1. Vina este doar a aistentilor care, intre orele 8.30-9.00 trebuiu sa verifice modul de completare a cartusului din partea superioara a tipizatului. In cazul in care se contata o completare greita, anulau tipizatul si elevului i se dadea un alt tipizat, fiind urmarit cu atentie modul de completare.
    Cartusul care contine datele de identificare a candidatului (dreapta sus/colt negru) se securizeaza dupa ce candidatul a scris cateva randuri pe rpima pagina.
    Am facut comisii de examene mai mult de 25 de ani, asa ca le stiu precis. Numai ca asitentii nu acorda uficienta atentie instructajului si nici nu scriu pe tabla, dupa modelul de completare care trebuie sa se regaseasca in fiecare mapa a fiecarei sali de examen care contine tipizate si procese verbale.

  2. Sunt niște incompetenți cu toții, dar asta se întâmplă când s-au asigurat că mulți dintre directorii rămași în sistem sunt varză, pe ceilalți capabili i-au sabotat prin calificative diferite de foarte bine pentru a nu se putea înscrie la concursurile de directori. Am fost președinte de comisie de bacalaureat și de evaluare Națională și inclusiv asistenții, înainte să lipească coltul secretizat, au obligația să verifice dacă este scrisă corect partea de început a lucrării. Doar că președintele trebuie să facă instructajul comisiei și asistenților și să se asigure că toată lumea a priceput ce are de făcut și urmărit. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa se urmărească și înregistrările cu instructajul făcut de președinte membrilor și asistenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Singura școală-pilot privată aprobată de minister este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. Szekely: Nu consider că e vreun conflict / Au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse – interviu

“Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat dacă nu există un…
Vezi articolul
Programa școlară

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021, în jurul lunii martie. Repartizarea elevilor în ordine alfabetică în clase “eu aș menține-o” – a declarat secretarul de stat din Educație responsabil cu învățământul preuniversitar

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 vor începe în aceeași perioadă ca anul trecut, în jurul lunii martie, după ce regulile și metodologia de înscriere la școală vor fi făcute publice…
Vezi articolul

Recomandări pentru populație, după ridicarea stării de alertă: Purtarea măștii în școli, grădinițe, universități / Dacă sunt mai multe cazuri pozitive într-o clasă, direcțiile de sănătate publică pot decide suspendarea orelor pentru câteva zile

Toate restricțiile aplicate în starea de alertă vor fi ridicate din această noapte, 8 martie, de la miezul nopții, pe teritoriul României. Ministrul Sănătății recomandă totuși purtarea măștii în anumite…
Vezi articolul