FOTO Un mozaic roman în stare „excepţională”, ce o reprezintă pe gorgona Medusa, a fost descoperit de arheologi în Spania

256 de vizualizări
Foto: merida.es via Agerpres
O echipă de arheologi a descoperit în Spania un mozaic roman în stare „excepţională”, ce reprezintă personajul mitologic gorgona Medusa, în ruinele unei somptuoase vile romane, transmite joi Live Science, potrivit Agerpres.

Mozaicul, descoperit în situl arheologic Huerta de Otero din vestul Spaniei, reprezintă capul Medusei în centrul unui octogon cu motive geometrice, menit să reprezinte probabil egida zeiţei Atena. Conform mitologiei, după ce eroul grec Perseus a reuşit să reteze capul gorgonei Medusa, el i-a oferit Atenei acest trofeu. Atena a folosit capul gorgonei, care avea puterea de a transforma în piatră pe oricine îl privea, purtându-l ca egidă sau scut, potrivit sursei citate.

În cadrul mozaicului, Medusa este înconjurată de măşti, de forme geometrice şi reprezentări din regnul animal – peşti şi patru păuni coloraţi ce reprezentau cele patru anotimpuri. Imaginea gorgonei Medusa era folosită în Antichitate în scopul de a apăra casa de spiritele rele, conform lui José Vargas, instructor arheolog în cadrul şcolii de arheologie Barraeca II, care a coordonat săpăturile.

Mozaicul ce are suprafaţa de 30 de metri pătraţi a fost descoperit de studenţi ai şcolii de arheologie. Arheologii au excavat pentru prima oară acest sit în 1976, descoperind ruinele unei vile romane. Săpăturile au fost oprite şi nu au fost reluate până în 2019. Acest mozaic în stare excepţională de conservare a fost descoperit în această vară, mai scrie Agerpres.

FOTO Situl arheologic deschis la Mérida, Spania (fosta provincie romană Lusitania):
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres

Acest sit “este de natură excepţională având în vedere nivelul deosebit de bun al conservării ruinelor şi, mai ales, datorită ornamentelor bogate ce decorează casa romană: nu doar mozaicul Medusei dar şi picturi şi motive sculpturale”, declarat Félix Palma, director al Monumental City Consortium.

Explorarea arheologică a acestui sit din Huerta de Otero continuă, mai notează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Replica Ligiei Deca față de oprirea protestului studenților în 2005, la prima negociere cu Guvernul care a făcut doar promisiuni: Mi-am păstrat angajamentul pentru Educație și lupta pentru investiția în Educație

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la Digi24 că, în 2005, dialogul cu guvernul „a dat roade”, revendicările fiind „onorate de către partea guvernamentală.” Declarația vine după ce Edupedu.ro a…
Vezi articolul

Pentru sporul de condiții vătămătoare dat profesorilor, ministra Educației a decis ca aplicația de salarizare să fie deblocată doar unde există sentințe – document / În martie, reprezentanții Ministerului Educației susțineau în mod mincinos că aplicația de salarizare a permis mereu plata acestui spor

În privința sporului de condiții vătămătoare, aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe, potrivit unui ordin de ministru. Este vorba de…
Vezi articolul

Etapele pentru înființarea grădinițelor comunitare, explicate de Ministerul Educației – document / Până la 31 martie 2024 vor fi înființate 98 de grădinițe comunitare, potrivit instituției

Etapele ce vizează înființarea serviciilor de educație timpurie complementare au fost trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Este vorba despre înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare, ca servicii private sau de…
Vezi articolul

Elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională, iar cei din Călărași, la Bacalaureat. Sorin Ion: Vom folosi platforma privată Intuitext, pe bază de parteneriat / Dacă va fi diferență de peste un punct între primii doi profesori evaluatori, lucrarea merge automat la alți doi corectori

„Din momentul în care copilul predă lucrarea, circuitul se schimbă față de ce era până acum. Fiecare lucrare se va duce automat în același timp la doi profesori. În niciun…
Vezi articolul