FOTO Un mozaic roman în stare „excepţională”, ce o reprezintă pe gorgona Medusa, a fost descoperit de arheologi în Spania

247 de vizualizări
Foto: merida.es via Agerpres
O echipă de arheologi a descoperit în Spania un mozaic roman în stare „excepţională”, ce reprezintă personajul mitologic gorgona Medusa, în ruinele unei somptuoase vile romane, transmite joi Live Science, potrivit Agerpres.

Mozaicul, descoperit în situl arheologic Huerta de Otero din vestul Spaniei, reprezintă capul Medusei în centrul unui octogon cu motive geometrice, menit să reprezinte probabil egida zeiţei Atena. Conform mitologiei, după ce eroul grec Perseus a reuşit să reteze capul gorgonei Medusa, el i-a oferit Atenei acest trofeu. Atena a folosit capul gorgonei, care avea puterea de a transforma în piatră pe oricine îl privea, purtându-l ca egidă sau scut, potrivit sursei citate.

În cadrul mozaicului, Medusa este înconjurată de măşti, de forme geometrice şi reprezentări din regnul animal – peşti şi patru păuni coloraţi ce reprezentau cele patru anotimpuri. Imaginea gorgonei Medusa era folosită în Antichitate în scopul de a apăra casa de spiritele rele, conform lui José Vargas, instructor arheolog în cadrul şcolii de arheologie Barraeca II, care a coordonat săpăturile.

Mozaicul ce are suprafaţa de 30 de metri pătraţi a fost descoperit de studenţi ai şcolii de arheologie. Arheologii au excavat pentru prima oară acest sit în 1976, descoperind ruinele unei vile romane. Săpăturile au fost oprite şi nu au fost reluate până în 2019. Acest mozaic în stare excepţională de conservare a fost descoperit în această vară, mai scrie Agerpres.

FOTO Situl arheologic deschis la Mérida, Spania (fosta provincie romană Lusitania):
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres

Acest sit “este de natură excepţională având în vedere nivelul deosebit de bun al conservării ruinelor şi, mai ales, datorită ornamentelor bogate ce decorează casa romană: nu doar mozaicul Medusei dar şi picturi şi motive sculpturale”, declarat Félix Palma, director al Monumental City Consortium.

Explorarea arheologică a acestui sit din Huerta de Otero continuă, mai notează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Alocația pentru transport” de până la 450 de lei pe lună, bani primiți în avans de la minister, va înlocui „sprijinul” actual pentru elevii navetiști, anunță ministrul Educației, după un val de critici stârnit de noile criterii de burse

„Avem deja un proiect de ordonanță de urgență care sunt convins că va fi adoptat săptămâna viitoare, în Guvern (…) Decontarea transportului, în primul rând, se face în avans pentru…
Vezi articolul

Drept la replică

Pentru corecta informare a opiniei publice, ca urmare a articolului de presă apărut în portalul Edupedu.ro, la data de 01.03.2022, intitulat „Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate…
Vezi articolul

32,9% – rata finală de promovare în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2021 / Harta variației ratei de promovare, după contestații, pe județe

Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, este 32,9%, în creștere cu 2,6%, comparativ cu primele rezultate (30,3%), se arată…
Vezi articolul