La o sută de ani de la apariția lucrării în care Eugen Lovinescu a lansat teoria sincronismului între România și Occident, Academia Română lansează o serie de dezbateri pentru ”proiectul național-statal-cultural în secolul 21”

316 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Ludovic Orban
Academia Română lansează joi, 9 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind ”proiectul național-statal-cultural român în secolul 21”, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro.

Programul e susținut în parteneriat ale instituții culturale, și academice și pleacă de la teoria sincronismului între România și Occident, lansată de criticul Eugen Lovinescu în urmă cu exact o sută de ani prin lucrarea ”Istoria civilizației române moderne”.

Teoria lansată de Eugen Lovinescu a promovat apropierea României de Occident nu doar formal (prin preluarea mecanică a unor instrumente și instituții, criticată de Titu Maiorescu în teoria ”formelor fără fond”), ci prin asimilarea și internalizarea valorilor occidentale, în paralel cu păstrarea specificului național.

Lovinescu a devenit astfel unul dintre cei mai influenți gânditori români ai secolului 20, el influențând masiv atât dezbaterea intelectuală, cât și pe cea politică, prin intermediul unor ideologi care fie i-au promovat și susținut teoria, fie au combătut-o.

Academia Română și partenerii săi anunță că vor organiza în 2024 și 2025 o serie de evenimente publice în care mediul academic, intelectual și publicistic românesc este chemat să discute, evalueze, reconsidere, redefinească și elaboreze marile teze și teme ale acestei perene dezbateri naționale.

PROGRAMUL dezbaterilor, integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Industria meditațiilor private a ajuns la 120 de miliarde de dolari, în China. Guvernul de la Beijing vrea să interzică meditațiile în weekend, pentru reducerea “programului de lucru al elevilor” și pentru a stimula rata natalității

Guvernul chinez pregăteşte noi reguli care să combată creşterea explozivă a industriei meditaţiilor private, în ideea de a reduce presiunile asupra şcolarilor şi a stimula rata natalităţii prin scăderea costurilor…
Vezi articolul