Candidații nevoiți să își rescrie lucrarea la examen „în situații obiective” pot primi timp de lucru suplimentar de o oră la decizia comisiei, prevede metodologia de organizare a Bacalaureatului 2024 / Dispozitivele IoT sunt interzise

3.041 de vizualizări
Copiii români din Marea Britanie
Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com
Candidații de la examenul de Bacalaureat 2024 care sunt nevoiți să își rescrie lucrarea la examen din motive care nu țin de ei, precum erori ale comisiei de examen din liceul unde susțin probele scrise, vor putea primi un timp suplimentar de lucru de o oră, la decizia comisiei din centrul de examen, se arată în metodologia de organizare a BAC 2024. Prevederea este una nouă față de regulile de organizare de până acum și vine ca măsură pentru compensarea nedreptăților produse în vară pentru zeci de candidați din București-Ilfov, pentru care Ministerul Educației nu a oferit sau cel puțin nu a anunțat public vreun sprijin și nici nu a sancționat profesorii responsabili pentru rescrierea lucrărilor – detalii mai jos.

În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat”, scrie în metodologia de organizare a BAC 2024, aprobată prin ordinul ministrului Educației (OME) 6.156. Potrivit surselor Edupedu.ro, prevederea de acordare a timpului suplimentar pentru rescrierea lucrărilor va fi inclusă ca măsură de egalizare a șanselor la examenele naționale în procedura de egalizare a șanselor publicată anual de Ministerul Educației.

  • În cazul de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală unde, pe 26 iunie, la proba de Limba și literatura română, comisia de examen a anulat lucrările pentru aproape 70 de candidați, la o oră de la începerea probei, din motivul că numele examenului era scris încadrat greșit pe cele două rânduri de pe foaia tip, și nu a acordat timp suplimentar candidaților, Ministerul Educației nu a venit cu nicio concluzie după ancheta Corpului de Control pe care anunța că o demarează la Șincai.

Edupedu.ro a scris în cel mai recent articol pe acest subiect că Ministerul Educației ignoră de câteva luni nedreptățile pe care cele două comisii de examen de la liceele din București și Voluntari le-au produs pentru zeci de tineri la sesiunea de vară a Bacalaureatului. Instituția nu a anunțat nicio sancțiune pentru profesorii din comisiile care au anulat lucrările absolvenților de liceu la oră de la începerea probei, fără să le prelungească timpul de lucru și niciun sprijin pentru elevii care între timp au intrat la facultăți la care au contat și notele/media de la Bacalaureat. Pare că reprezentanții din Ministerul Educației au închis ochii la întâmplările din acest an, au mușamalizat totul, inclusiv propriile anchete – detalii aici.

Camerele, căștile și alte dispozitive IoT, interzise – metodologia de organizare BAC 2024

Măsura vine în contextul în care, anul acesta, în sesiunea de vară, mai multe fotografii din sălile de examen cu subiectele de la proba de Matematică au apărut în presă la puțin timp după începerea probei. Măsura este nouă față de textul ordinului cu metodologia de organizare a Bacalaureatului 2023.

Documentul interzice „dispozitive tip IoT”, adică de tipul „Internet of Things”: acele dispozitive electronice care folosesc Internetul sau alte conexiuni, cum ar fi Bluetooth, pentru a forma o rețea prin care circulă date – text, imagini, după cum se arată în definiția de pe Oracle.com. În această categorie de dispozitive sunt incluse de la căști audio mici, camere de fotografiat de dimensiuni reduse, până la electrocasnicele „smart” dintr-o casă, conform sursei citate. Iată mai exact ce prevede ordinul la articolul 11, alineatul 4:

  • Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
Dispozitivele de bruiaj, luate în calcul de autoritățile din Educație încă din iunie. Ele sunt ilegale însă

Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea la finalul lunii iunie după prima sesiune de Bac din acest an că o soluție anti-copiat ar putea fi dispozitive de bruiaj la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Deca anunța că va discuta cu „instituțiile care se ocupă de securitate informatică și de securitatea proceselor publice”. Marți, 27 iunie, la scurt timp după începerea probei de Matematică, mai multe fotografii făcute cu camere ascunse, de către elevi, au fost preluate de presă de pe rețelele de socializare pe post de „subiecte la bac”.

Opțiunea introducerii de aparate care să bruieze dispozitivele introduse fraudulos de candidați, pe care autoritățile din educație din alte țări o luau în considerare încă de acum 10-15 ani, este ilegală în UE, în SUA și majoritatea țărilor dezvoltate, iar România se supune legislației UE, a arătat Edupedu.ro într-o analiză după declarațiile de atunci ale ministrului.

  • În Franța, directorii de școli își puneau problema, în urmă cu mulți ani, să folosească aparatură de bruiaj, dar s-au lovit de aceeași problemă a legalității – potrivit unei relatări Le Figaro de acum 10 ani, dispozitivele de acest fel fiind permise atunci în săli de teatru și de cinema, unii decidenți optau să transforme amfiteatre în săli de teatru într-o zi și de examen în altă zi. Și în cazul acestei țări autoritățile îndemnau încă de atunci la folosirea detectoarelor de dispozitive mobile.
Bacalaureat 2024, corectat digital, după pilotarea de la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului trecut – metodologia de organizare BAC 2024

Corectarea digitalizată la concursul de Titularizare și examenele de Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în anul școlar 2023-2024, este propusă de ministrul Educației, Ligia Deca, în cea mai recentă declarație pe acest subiect din 5 octombrie. Acest tip de corectare a fost pilotat la nivel național la Bacalaureatul de toamnă 2023. Ordinul prvindi organizarea BAC 2024 prevede folosirea „platformei dedicate evaluării digitalizate”:

(1) Comisia Națională de Bacalaureat stabilește, prin procedură specifică, modalitatea de evaluare a lucrărilor, de soluționare a contestațiilor și de transmitere a lucrărilor, precum și componența, atribuțiile membrilor comisiilor din centrele de examen, din centrele zonale de evaluare și din centrele regionale/județene/ale municipiului București de contestații, modelul tipizatului de examen, modalitatea de secretizare și securizare a lucrărilor scrise și consemnarea în documentele de examen a rezultatelor obținute de candidați la examenul de bacalaureat.

(2) În sesiunile anului 2024, activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.

(3) În situația menționată la alin. (2), Comisia Națională de Bacalaureat poate decide organizarea unui centru zonal de evaluare și la nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Președintele centrului zonal de evaluare constituit în cadrul CNPEE este directorul general sau directorul general adjunct al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație”, prevede ordinul 6.156 despre organizarea Bacalaureatului 2024.

FOTO DOCUMENT Descarcă ordinul privind organizarea BAC 2024:

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației, surd și cinic față de nedreptățile produse de comisiile de la Bacalaureat 2023 de la Șincai și Voluntari pentru 80 de tineri. Instituția propune o singură măsură, dar abia de anul viitor: timp de lucru prelungit cu „cel mult o oră“ pentru lucrări anulate
SURSE Orice sistem de conexiuni cu exteriorul, senzori, camere, căști și alte aparate de tipul „Internet of Things” – IoT, interzise la examenul de Bacalaureat 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Precizări importante: Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția de a restricționa circulația persoanelor NU a fost înaintat spre aprobare: “Este un document de lucru analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”

Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și „că sunt…
Vezi articolul

Universitatea Babeș Bolyai începe luni semestrul al II-lea. Facultățile vocaționale se deschid în format clasic. David: Putem decide de la o săptămână la alta modificarea oricărui scenariu în funcție de cum evoluează condițiile epidemiologice

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj va continua predarea în format online la majoritatea facultăților, la fel ca în semestrul I, și clasic la cele vocaționale sau hibrid la cele care…
Vezi articolul

VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru…
Vezi articolul