DOCUMENT Diriginții vor primi solicitare să integreze la ore activități de prevenire a violenței în școli și consumului de droguri, scrie Ligia Deca într-o adresă către inspectorate

Foto: © Dary423 | Dreamstime.com

Diriginții vor primi o solicitare să integreze, în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară, activități de prevenire a violenței în mediul școlar și consumului de substanțe, potrivit unei adrese a ministrului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Acțiunea vine după ce săptămâna trecută a fost organizată o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în combaterea violenței și consumului de droguri în unitățile de învățământ, de la nivel central și județean, reprezentanți ai elevilor și părinților, conform unui comunicat al Ministerului Educației.

Au fost încheiate acorduri de parteneriat ale Ministerului Educației cu Ministerul Afacerilor interne și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție, potrivit sursei de mai sus.

Iată ce măsuri sunt menționate, conform documentului obținut de Edupedu.ro:

Informații de context

Directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale” din București a adus în atenție la Euronews România că elevii consumă stupefiante: „Realitatea este că a crescut îngrijorător consumul de substanțe interzise în școli, în toate școlile.”

Semnele care indică faptul că un minor a început să consume droguri, prezentate de psihologul Viorel Roman, într-o intervenție la emisiunea InfoEdu, de pe TVR Info. Psihologul a precizat că pot să apară modificări de dispoziție, iritabilitate, adolescentul devine mai evitant și preferă să se închidă în cameră.

În aprilie, Ligia Deca spunea că va fi elaborată o procedură de management a cazurilor de violență la nivelul școlilor. Declarațiile ministrei Educației au vinit pe fondul a două incidente grave petrecute recent: primul, la Colegiul Național “Ion Creangă” din București, când o profesoară de japoneză a fost rănită cu un cuțit în zona gâtului de un elev de 16 ani, în timpul orei. Elevul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, acuzat de tentativă de omor calificat. Procurorii spun că a premeditat săvârşirea faptei.

Al doilea incident s-a petrecut la școala gimnazială din Brebu, județul Prahova, când mai mulți elevi de 13 ani au batjcorit o profesoară în timpul orei. Aceștia au dosar penal și nota scăzută la purtare cu 6 puncte și mustrare scrisă.

Ministerul Educației a fost observator la toate cazurile de violență asupra cadrelor didactice, din școli. Ca reacție la umilirea filmată a unei profesoare de către elevi de gimnaziu, instituția a anunțat că „a demarat discuții”. Amintim că, și în cazul incidentului grav de la Colegiul Național Ion Creangă din București, Ministerul Educației era tot observator, fiind doar în ipostaza de a fi informat și de a ține legătura cu inspectoratul sau să monitorizeze acțiunile școlii.

Foto: © Dary423 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Semnele care indică faptul că un minor a început să consume droguri, prezentate de psihologul Viorel Roman: Dacă dependența se instalează, nu este o alegere a copilului
Ligia Deca: Vom finaliza în două săptămâni, cel mai probabil, o procedură de management a cazurilor de violență la nivelul școlilor pentru ca fiecare om din școală să știe cum să reacționeze
Exit mobile version