Elevii de 13 ani, cercetați pentru ultraj după ce au agresat batjocoritor o profesoară în timpul orei, vor rămâne repetenți, după ce le-a fost scăzută nota la purtare. Inspectoratul Școlar: Toți elevii din clasă au primit observație scrisă

11.984 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Elevii de 13 ani care au batjocorit o profesoară în timpul orei de curs, la şcoala gimnazială din Pietriceaua, s-au ales cu nota scăzută la purtare cu şase puncte şi au primit mustrare scrisă, informează, vineri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Prahova, transmite Agerpres. Conform sursei citate, evenimentul a avut loc la Şcoala Gimnazială Pietriceaua, structură a Şcolii Gimnaziale ”Matei Basarab” din comuna Brebu.

Elevii vor rămâne repetenți, dacă media lor la purtare va fi mai mică de 6, după măsura anunțată de ISJ. Toți elevii din clasă au primit observație scrisă, mai anunță instituția.

”În dimineaţa zilei de 6 aprilie 2023, conducerea unităţii de învăţământ a fost informată de existenţa unui clip video realizat în timpul unei ore de curs şi, imediat ce a intrat în posesia lui şi a fost vizionat, au fost înştiinţate Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Poliţa comunei Brebu.

Tot în cursul zilei de 6 aprilie 2023, a fost convocat Consiliul Clasei, care a stabilit sancţionarea elevilor implicaţi, astfel: cei doi elevi care apar în imagini şi elevul care filmează şi îi instigă au fost sancţionaţi cu ‘Mustrare scrisă’ şi scăderea notei la purtare cu 6 puncte, iar ceilalţi elevi prezenţi în clasă ‘Observaţie scrisă”, precizează informarea IŞJ Prahova.

De asemenea, conducerea unităţii şcolare a iniţiat o cercetare prealabilă a împrejurărilor în care a avut loc incidentul, pentru lămurirea tuturor aspectelor.

„Având în vedere gravitatea faptelor, atât elevii cât şi cadrul didactic, vor beneficia de consiliere din partea specialiştilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională”, mai precizează sursa citată.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova mai anunţă şi că va demara o anchetă proprie, privind activitatea de la nivelul unităţii de învăţământ.

Conform articolului 120 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a școlilor (ROFUIP 2022) sunt declarați repetenți elevii care au obținut la purtare media anuală mai mică de 6.

Poliţiştii din Prahova au deschis o anchetă penală vizându-i pe doi elevi de 13 ani, care ar fi hărţuit sexual o profesoară, o filmare video cu momentul respectiv fiind postată în mediul online.

„În urma apariţiei în spaţiul public a unui clip video ce ilustrează mai mulţi elevi care prezintă explicit activităţi sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic, compartimentul de Relaţii Publice (…) este abilitat să comunice următoarele: La data de 6 aprilie a.c., poliţiştii Secţiei de poliţie rurală Valea Doftanei au fost sesizaţi de către directorul unei unităţi şcolare din comuna Brebu despre faptul că deţine o înregistrare audio video prin care doi elevi cu vârstele de 13 ani, în timp ce se aflau într-o sală de clasă, au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic”, se arată într-o informare transmisă vineri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

Conform aceleiaşi surse, poliţiştii au deschis un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul. 

Ministerul Educației a reacționat ca un observator la toate cazurile de violență asupra cadrelor didactice, din școli: instituția a anunțat că „a demarat discuții”.

Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis și ea un mesaj pentru cadrele didactice după batjocorirea unei profesoare în timpul orei, de către elevi: ”Vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte”. Doar că toate aceste fapte au avut deja loc.


24 comments
 1. In clasa dată, probabil, au mai existat cazuri asemănătoare, dar cred că administrați școlii nu a luat măsurile de rigoare.

 2. Nu e suficient să li se scadă nota la purtare. Trebuie să fie pedepsiți părinții acestor idioți incurabili! Eu le frecam botul la toti din clasă!

 3. Chestiile alea mucoase trebuie obligatoriu exmatriculate si trimise la închisoare iar parintii amendați consistent.D

 4. Dacă eram în locul părinților acelor copii ,imi ceream scuze public pentru ca odrasla mea,a mai aruncat o piatră într-un sistem deja șubred .
  Dacă România noastră este in cădere liberă, haideți să facem ceva,sa nu-i mai lasam pe cei de la butoane ,sa ne tina prosti si needucati. Asta se vrea!
  Un popor educat nu-l manipulează nimeni!!
  Copiii aceia sunt victimele noastre,părinți,profesori,societate…..
  Ma intreb si ce cauta doamna aceea in învățământ, este clar ca doamna nu are nici o treabă cu pedagogia,trist este ca mai e si de 20 de ani în domeniu .
  Chiar nimeni nu o vede,mai are si gradul I,nu reacționează nici într-un fel,chiar râde la un moment dat.

  Nu oricine poate fi pedagog.

  Sunt revoltată ,mi-e rușine si ma gândesc cu groază la viitorul societății noastre!
  Peste câțiva ani ei vor fi la butoane si vor da lectii de moralitate 😡

 5. vagabonzii inchisi intr-o scoala de corectie, apoi trimisi la sapa. directorul care vrea sa o scoata vinovata pe profesoara demis si penalizat la salariu. parerologii care au ordin sa spuna ca ea e de vina, sa vina la mine, sa fac lor la fel, sa vedem ce imi fac, cu mijloacele unui simplu profesor.

  1. A văzut cineva proiectul România educată? Știe cineva cat a costat ? S- o fi implementat deja? Să nu uităm că acești copiii purtau pe tricouri placuța suedeză.

 6. Tuturora sa li se scadă nota la purtare..
  Toți au fost complici, chiar și cei de la alte clase care erau prezenti în acel moment..

 7. De vină sunt cei care au butoanele societății, cei care dictează curentul general, inclusiv ce se promovează în mass media: copilul are doar drepturi, indiferent de ce a făcut este nevinovat, întotdeauna este vina profesorului. Parcă și văd peste o lună, două, când mai trece emoția: „copiii sunt victimele…” sau „copiii respectivi au fost abuzați…”.

  Mulțumim doamnei ministru pentru grija deosebită cu care a eliminat exmatricularea!

 8. Ar trebui ca fiecare sancțiune din ROFUIP să fie asociată cu o amendă proporțională aplicată părintelui/reprezentantului legal al elevului sau elevului major. Deoarece unitatea școlară nu este abilitată prin lege să aplice amenzi, sancțiunea aplicată va fi comunicată instituțiilor abilitate în acest sens, iar acestea să o pună în aplicare în termenul legal, inclusiv executarea silită în caz de neplată.
  Bineînțeles, cuantumul amenzilor să nu fie derizoriu.

 9. Bătaie de joc la adresa profesoarei. A fost umilita in ultimul hal. Ca sa stingă acest conflict a fost propusa acesta măsură. Trebuia sa fie închisi doi ani la o școală de reeducare. Cine plătește daunele morale profesoarei? Ce s-ar fi întâmplat dacă profesoara ar fi ripostat? Aceste decizii umilește toți profesorii din România. După ce au salarii mici mai sunt și bătuți, umiliți.

 10. Sunt mii astfel de drame în rândul cadrelor didactice. Mulțumim conducătorilor pentru starea de bine a elevilor! Să vedem cine mai vine în învățământ să educe astfel de elevi! Mulțumim Doamne pentru faptul ca deschizi ochii și inimile împietrite ale conducătorilor vremelnici! Cadrelor didactice multă putere și răbdare să treceți peste toate înjosirile elevilor!

 11. Nu va rămâne niciunul repetent, li se va șterge pedeapsa – pentru că rămâne clasa cu prea puțini elevi și se desființează sau ar trebui să se comaseze cu alta. Nu se va întâmpla.

  Profesoara va fi considerată de vină, pentru că nu ”manageriază” clasa, iar dânsa de acum înainte va trebui să se gândească de două-trei ori înainte de a anunța un test, că poate vine elevul depresiv cu macheta în ghiozdănel la școală.

  Așa ”sancțiune”… Mă mir deja că nu s-a decis ca profesoara să le ceară iertare în public și să le plătească niște ședințe de consiliere psihologică, pentru că le-a lezat demnitatea și dreptul la educație garantat în Constituție, lăsându-se molestată (pentru că n-avea ce le face, nu are cum riposta, ca adult, în fața unor astfel de acte comise de niște needucați fără cei 7 ani de acasă și/sau urme de respect pentru o femeie/adult.)

   1. Doamnă dragă, îți spun doar ce s-a întâmplat DE FIECARE DATĂ în astfel de cazuri. Au fost aplicate sancțiuni (inclusiv cu scăderea notei la purtare la 6), DAR există o prevedere care spune că sancțiunile se pot anula dacă elevul are comportament exemplar până la finalul anului. Și acele sancțiuni au fost anulate, din motive de finanțare per capita, pardon, per elev, și pentru că directorii nu voiau ”să se pună rău” cu părinții sau să se trezească cu nenumărate inspecții de la inspectorat.

    Nu mai e așa mult – sper să existe interes pentru acest caz și după 16 iunie, să aflăm dacă elevii respectivi chiar sunt repetenți sau ”au fost iertați”.

    PS Nu spune nicăieri prin lege, statut și regulament că limita mediei de 6 la purtare e absolută. Puteau decide să îi pedepsească cu 4 la purtare. Dar și în cazul respectiv, sancțiunea putea fi ștearsă după o vreme. O să vedem dacă se întâmplă minuni în România, sau nu.

    1. Pai au 4 la purtare, nota la purtare a fost scazuta CU 6 puncte, nu la 6. Dar intr-adevar, nu este de dorit ca dupa iunie sa aflam ca nesimtitii aia au fost cuminti si li s-a anulat pedeapsa.

  1. Orice om, în cazul de față orice femeie, ar trebui să știe că nu există situație în care să fii nevoit să te lași molestat. Cu orice risc aș fi ripostat. Mai bine sunt concediată sau fac închisoare decât să fiu umilită în așa hal. Postul de profesor nu face doi bani pe lângă onoarea mea.

  2. Nu vor ramane repetenti pentru ca in ROFUIP se prevede ca nota la purtare se scade la final de an si doar daca in timp de doua luni mai fac comit vreo abatere . am si vazut in comunicatul dat de scoala, scris micut, ca elevii au la dispozitie doua luni ca sa scape de sanctiune.

   1. Sper să NU aveți dreptate, căci deja mă oripilează gândul că indivizii aceia vor fi mângâiați pe cap la sfârșitul anului școlar că “au fost la prima abatere” sau “au avut un comportament ireproșabil până la sfârșitul anului școlar” și scăpați de sancțiune. Doamne, unde trăim?

   1. Sanctiuni de doi lei. Amendati parintii cum trebuie nu in derizoriu. Amenzike sa intre in bugetul scolii. Elevii mutati la alta scoala. Parintii chemati de doua ori oe luna la scoala.Sa existe scoli de corectie cu invatarea unei meserii. La varsta de 12-16 ani cu scaderea notei la purtare si repetentie nu se nsi face nimic. Am avut 2 repetenti la clasa care aveau aceleasi naravuri si care mi au scos peri albi ca diriginte si profesor.

   2. Vise, vise! Cum sa se trezeasca….dorm prea bine pe ei, poate si la ore odata cu elevii, zic un “Doamne, fer’, bine ca nu mi s-a intamplat mie” si aia e!
    Nu au auzit de solidaritate, nu stiu ce ce aia. La protest ies doar cand li se taie din bani….
    De fapt asta e tabloul general cam peste tot, nu doar in educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda și Cristian Preda – candidați oficiali în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din București, programate pentru 6 decembrie. O a treia candidatură a fost invalidată

Cei doi reprezentanți ai Universității din București care și-au anunțat candidatura la funcția de rector pentru următorii cinci ani, rectorul în exercițiu Marian Preda și decanul Facultății de Științe Politice,…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Dolj a cerut şcolilor să organizeze urgent simulări pentru situaţii de urgenţă / Fiecare școală trebuie să desfăşoare anual cel puţin patru exerciții

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a cerut şcolilor să organizeze urgent simulări pentru situaţii de urgenţă, anunță Agenția de presă Rador, citată de G4Media.ro. Potrivit inspectorului şcolar general, Daniel Ion, cutremurele…
Vezi articolul

Școlile trebuie să transmită azi câți elevi încap “distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu. Dacă nu încap în clase, o parte din elevii de la V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală

Ultimatum dat de inspectoratele școlare județene școlilor pentru transmiterea la centru a datelor despre câți elevi încap fizic la școală și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi…
Vezi articolul

Fără lecții despre identitatea și ideologia de gen în școlile din Anglia, dar teme precum operațiile de schimbare de sex pot fi abordate / Fără ore de educație sexuală pentru elevi de până la 9 ani / Discuții pe teme precum contracepția, nu înainte de 13 ani – propuneri ale guvernului de la Londra

Școlile din Anglia sunt îndemnate să nu predea „identitatea de gen” și „ideologia de gen”, într-un set de noi reguli pe care Guvernul de la Londra urma să le pună,…
Vezi articolul