DOCUMENT O listă „clară” cu documentele pe care părinții trebuie să le depună pentru dosarul de bursă, solicitată Ministerului Educației de Federația Părinților / Unele cereri ale școlilor sunt abuzive – să declare părinții la notar că nu au conturi bancare sau că nu au călătorit în străinătate

29.501 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Solicitarea vizează trimiterea către școli, de la Ministerul Educației, a unei „informări clare” privind „documentele prin care părinții trebuie să dovedească îndeplinirea criteriilor de acordarea burselor în funcție de tipul de burse pe care îl solicită, respectiv documentele prin care se pot stabili componența și venitul familiei”, potrivit documentului publicat de Federația Națională a Părinților – Edupart. Solicitarea are loc în contextul în care criteriile pentru acordarea burselor au fost schimbate recent de Ministerul Educației, o parte dintre aceste noi reguli fiind contestate de Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și mai multe instituții, organizați și politicieni.

„Solicităm Ministerului Educației să ne sprijine prin transmiterea către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratele școlare, a unei informări clare cu privire la documentele prin care părinții trebuie să dovedească îndeplinirea criteriilor de acordarea burselor în funcție de tipul de burse pe care îl solicită, respectiv documentele prin care se pot stabili componența și venitul familiei.

De asemenea, solicităm ca unitățile de învățământ să fie informate despre faptul că bursele școlare sunt un drept al elevilor, sunt finanțate din bugetul Ministerului Educației și trebuie acordate tuturor elevilor care îndeplinesc criteriile de acordare”, scriu reprezentanții părinților în documentul citat.

Reprezentanții FNAP susțin în textul solicitării că sunt situații în care părinții “se plâng de refuzul unităților de învățământ de a primi cererile pentru burse, fie de faptul că li se solicită, în mod abuziv, diverse documente”.

De exemplu, scriu cei de la Federație, o școală solicită părinților să declare în fața notarului că nu au conturi bancare, o alta solicită declarații de la părinți că nu au călătorit în străinătate.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
 1. Mie mi-a respins dosarul că nu actul original a soțului da de unde să-l iau dacă nu îl am el e plecat nu mi se pare corect e dreptul elevului și așa plătim naveta cât e bursa da nu mai zic de haine ,încălțăminte etc….măcar sar bucura și ei .Nu mi se pare normal.

 2. Buna ziua!Daca un parinte nu are venituri si aduce adeverinta de la ANAF ,de ce mai trebuie declaratie si de la notar?Aceste declaratii care din punctul meu de vedere nu si au rostul,de ce nu pot fi facute de mana.O declaratie pe proprie raspundere nu are 🌊 valiare daca nu este si legalizata?

 3. fetei mele astăzi la liceu la depunerea dosarului pentru bursă socială i sa cerut anchetă socială și nu înțeleg de ce.toate actele necesare au fost în dosar dar i se cere anchetă dosarul fiind respins este ok așa?

 4. Buna ziua.In legatura cu bursele sociale scoala ne cere sa aducem declaratia notariala cum ca nu avem nici un venit pe anul anterior,daca ei su dovada de la cei de la anaf de ce mai cer si declaratia?(care costa 60 lei si multi nu avem banii necesari).Cred ca toți elevi au nevoie de aceste burse avand in vedere ce vremuri traim.Va multumesc

  1. Trimiteți copiii la școală să învețe. Acesta e principalul rol al școlii. Școala nu e instituție de creditare. Dumneavoastră, ca părinți, trebuie să munciți mai mult dacă ați procreat. Vreți doar bani fara muncă..

    1. Nu va place indemnul cu munca,nu?Pai cine vreți sa va crească copii?Lumea de pe strada?Cum auziți de munca și nu de făcut copii va apuca xenofobia.

   1. Buna seara in primul rand nu scoala plateste bursele copiilor Ministerul Educatie da aceste burse copiilor care nu au un venit suficient de mare si nu trebuie sa judeci tu pé parinti cá nu muncesc cá nu lê sti tu situatia tuturor sunt parinti care muncesc dar nu au un venit suficiente si se pot incadra pentru bursa sau poate lê daí tu de lá tine Doamne ce oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului

2.000 de locuri pentru cei care vor să devină profesori, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern / Cifra de școlarizare pentru creșe, grădinițe, școli și facultăți

Sunt alocate 2.000 de locuri pentru cei care vor să devină cadre didactice, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023, potrivit unei hotărâri adoptate de către Guvern. „Este vorba…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Sunt încrezător că anul viitor va fi extinsă la nivel național această procedură de scanare și încărcare, de digitalizare a proceselor ce țin Evaluarea Națională și Bacalaureat / Timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de două minute

În județul Dâmbovița, s-au încărcat 3400 de lucrări, în 255 de clase de examen, din 133 de centre, în cadrul probei de limba română a Evaluării Naționale 2022, spune ministrul…
Vezi articolul

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Constantinescu, despre postarea care compara exmatricularea studenților de la drept care au copiat cu o execuție publică: „E o poziție redactată de mine”

Vicepreședintele USR Tineret, Ciprian Sorin Constantinescu, a spus sâmbătă seară că este autorul controversatului text publicat pe Facebook de USR Tineret în care scria, referitor la cei 45 de studenți…
Vezi articolul