DOCUMENT O listă „clară” cu documentele pe care părinții trebuie să le depună pentru dosarul de bursă, solicitată Ministerului Educației de Federația Părinților / Unele cereri ale școlilor sunt abuzive – să declare părinții la notar că nu au conturi bancare sau că nu au călătorit în străinătate

29.622 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Solicitarea vizează trimiterea către școli, de la Ministerul Educației, a unei „informări clare” privind „documentele prin care părinții trebuie să dovedească îndeplinirea criteriilor de acordarea burselor în funcție de tipul de burse pe care îl solicită, respectiv documentele prin care se pot stabili componența și venitul familiei”, potrivit documentului publicat de Federația Națională a Părinților – Edupart. Solicitarea are loc în contextul în care criteriile pentru acordarea burselor au fost schimbate recent de Ministerul Educației, o parte dintre aceste noi reguli fiind contestate de Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și mai multe instituții, organizați și politicieni.

„Solicităm Ministerului Educației să ne sprijine prin transmiterea către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratele școlare, a unei informări clare cu privire la documentele prin care părinții trebuie să dovedească îndeplinirea criteriilor de acordarea burselor în funcție de tipul de burse pe care îl solicită, respectiv documentele prin care se pot stabili componența și venitul familiei.

De asemenea, solicităm ca unitățile de învățământ să fie informate despre faptul că bursele școlare sunt un drept al elevilor, sunt finanțate din bugetul Ministerului Educației și trebuie acordate tuturor elevilor care îndeplinesc criteriile de acordare”, scriu reprezentanții părinților în documentul citat.

Reprezentanții FNAP susțin în textul solicitării că sunt situații în care părinții “se plâng de refuzul unităților de învățământ de a primi cererile pentru burse, fie de faptul că li se solicită, în mod abuziv, diverse documente”.

De exemplu, scriu cei de la Federație, o școală solicită părinților să declare în fața notarului că nu au conturi bancare, o alta solicită declarații de la părinți că nu au călătorit în străinătate.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
 1. Mie mi-a respins dosarul că nu actul original a soțului da de unde să-l iau dacă nu îl am el e plecat nu mi se pare corect e dreptul elevului și așa plătim naveta cât e bursa da nu mai zic de haine ,încălțăminte etc….măcar sar bucura și ei .Nu mi se pare normal.

 2. Buna ziua!Daca un parinte nu are venituri si aduce adeverinta de la ANAF ,de ce mai trebuie declaratie si de la notar?Aceste declaratii care din punctul meu de vedere nu si au rostul,de ce nu pot fi facute de mana.O declaratie pe proprie raspundere nu are 🌊 valiare daca nu este si legalizata?

 3. fetei mele astăzi la liceu la depunerea dosarului pentru bursă socială i sa cerut anchetă socială și nu înțeleg de ce.toate actele necesare au fost în dosar dar i se cere anchetă dosarul fiind respins este ok așa?

 4. Buna ziua.In legatura cu bursele sociale scoala ne cere sa aducem declaratia notariala cum ca nu avem nici un venit pe anul anterior,daca ei su dovada de la cei de la anaf de ce mai cer si declaratia?(care costa 60 lei si multi nu avem banii necesari).Cred ca toți elevi au nevoie de aceste burse avand in vedere ce vremuri traim.Va multumesc

  1. Trimiteți copiii la școală să învețe. Acesta e principalul rol al școlii. Școala nu e instituție de creditare. Dumneavoastră, ca părinți, trebuie să munciți mai mult dacă ați procreat. Vreți doar bani fara muncă..

    1. Nu va place indemnul cu munca,nu?Pai cine vreți sa va crească copii?Lumea de pe strada?Cum auziți de munca și nu de făcut copii va apuca xenofobia.

   1. Buna seara in primul rand nu scoala plateste bursele copiilor Ministerul Educatie da aceste burse copiilor care nu au un venit suficient de mare si nu trebuie sa judeci tu pé parinti cá nu muncesc cá nu lê sti tu situatia tuturor sunt parinti care muncesc dar nu au un venit suficiente si se pot incadra pentru bursa sau poate lê daí tu de lá tine Doamne ce oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vaccinul anti-Covid-19 pentru copiii de 5-11 ani ajunge în țară în a doua jumătate a lunii ianuarie. Programările pentru imunizare se pot face în platformă abia după ce sosesc dozele în țară, precizează RoVaccinare

Vaccinarea cu doza specială Comirnaty, produsă de Pfizer pentru a fi administrată copiilor de 5-11 ani, ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, potrivit anunțului CNCAV, postat pe…
Vezi articolul

Guvernul condus de generalul (r) Ciucă vrea să declare anul 2023 drept Anul Ostaşului Necunoscut al României. Urmează ”manifestări cu tematică specifică” în școli, ambasade, biserici și ONG-uri

Guvernul Ciucă vrea să instituie anul 2023 drept ”Anul Ostaşului Necunoscut al României”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței executivului de miercuri. Ministerul Apărării propune ca…
Vezi articolul
Domnica Petrovai / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Dove

Training gratuit pe 12 mai pentru toți profesorii care vor să îi învețe pe copii să își construiască încrederea în sine, în cadrul Programului educațional Dove – Ai încredere în tine. Psihologul Domnica Petrovai: „Lipsa încrederii în sine a copiilor nu are impact doar la nivel emoțional, ci și la nivel academic”

Încrederea în sine a elevilor de gimnaziu „afectează semnificativ scorul” obținut de copii la testele de la școală. Concluzia aparține uneia dintre cele mai prestigioase testări internaționale la Matematică, TIMSS,…
Vezi articolul