Documentar Agerpres: 110 ani de la moartea celebrului scriitor american Mark Twain

80 de vizualizări
Mark Twain / Foto: Facebook.com Mark Twain
Samuel Langhorne Clemens, cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, scriitor, satirist şi umorist american, autorul celebrelor romane “Aventurile lui Tom Sawyer”, “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Huckleberry Finn” şi “Un yankeu la curtea regelui Arthur”, s-a născut la Hannibal, în statul Missouri, SUA, la 30 noiembrie 1835, scrie Agerpres, într-un documentar dedicat celebrului scriitor.

Moartea tatălui său în 1847 a lăsat familia într-o criză financiară şi l-a determinat pe Samuel să renunţe la şcoală când avea doar 12 ani. A început astfel să lucreze ca ucenic în atelierul unui tipograf. Aici a descoperit din întâmplare o carte despre Ioana d’Arc, care a fost pentru el o sursă de inspiraţie. La scurt timp, a început să scrie schiţe umoristice pentru un ziar local, scrie site-ul https://www.famousauthors.org/.

Începând cu 1853, a mers la New York şi la Philadelphia, de unde a trimis acasă schiţe de călătorie.

A fost ucenic de pilot de râu pe un vas cu abur între 1857 şi 1859. Cei doi ani petrecuţi pe fluviul Amazon i-au asigurat o bogată sursă de inspiraţie pentru conturarea viitoarelor sale personaje şi povestiri.

Postum, a fost distins cu un masterat onorific în artă de către Universitatea Yale (1888) şi un doctorat onorific în litere de către Universitatea Oxford (1907), scrie Agerpres, care citează famousauthors.org.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Klaus Iohannis: Nu se redeschid şcolile, grădiniţele, universitățile, până în septembrie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza cum au fost planificate. Anul școlar se încheie pe 12 iunie

“Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a anunțat președintele Klaus Ioahnnis. Liderul de la…
Vezi articolul