Doi din cinci părinți care lucrează în străinătate nu vor veni acasă de Sărbători / Campanie de informare privind modificări legislative adoptate în 2022 pentru protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în afara țării

906 vizualizări
Foto: Salvați Copiii România
Doi din cinci (39%) dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor veni acasă pentru Sărbătorile de iarnă, arată datele unui studiu realizat de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. “În parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Organizația Salvați Copiii lansează o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, cu privire la modificările legislative adoptate în 2022”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro

Ultimele statistici oficiale, de la finalul lunii septembrie 2022, indică un număr de 73.868 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate înregistraţi în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială, dintre care 21.276 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat. 

Lipsa părinților sau a reprezentantului legal poate determina limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, educaţie şi beneficii sociale:

  • “În afară de urgențele care amenință viața sau care ar putea produce consecințe grave cu privire la sănătatea sau integritatea copilului – în care medicul are dreptul să realizeze procedura fără acordul reprezentantului legal -, nu pot fi realizate investigații și intervenții medicale, făcând imposibilă uneori chiar diagnosticarea copilului care nu are un reprezentant legal. Astfel, vaccinarea copilului, orice intervenție chirurgicală majoră sau chiar minoră (de exemplu operație de amigdalită, operație de extracție de polipi, intervenții stomatologice pentru tratarea unor infecții), dar a cărei lipsă poate determina situații cronice grave, intervenții ce presupun transfuzii de sânge, investigații precum RMN sau tomografie computerizată, consultații ginecologice nu pot fi făcute în lipsa acordului reprezentantului legal al copilului.
  • În ceea ce privește educația, legea prevede că toate deciziile legate de școlarizarea copilului sunt luate de părintele, tutorele sau reprezentantul legal al copilului, astfel că, în absența acestora, înscrierea copilului în învățământul preșcolar, în învățământul primar și la testarea națională de la finalul clasei a VIII-a nu sunt posibile. Totodată, nu sunt posibile nici alte demersuri legate de școală: obținerea unei burse, transferul între școli, deplasări în afara școlii (deplasări în oraș, excursii, tabere), acestea din urmă foarte necesare pentru copiii implicați în activități extrașcolare – olimpiade, concursuri școlare/sportive. 
  • În lipsa părinților sau reprezentantului legal, pentru copiii cu vârsta de peste 14 ani nu poate fi obținută cartea de identitate“, scrie în comunicatul Salvați Copiii.

Principalele modificări legislative care vizează protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, adoptate în 2022:

  • Introducerea explicită a posibilităţii iniţierii procedurii de delegare temporară a autorităţii părinţeşti de către părinţii deja plecaţi la muncă în străinătate. Această modificare a rezultat din necesitatea reglementării situaţiei legale a copiilor ai căror părinţi pleacă în străinătate fără a putea iniţia această procedură înainte de plecare, fie pentru că nu au suficient timp, fiind implicaţi în joburi despre care află cu foarte puţin timp înainte de plecare, fie pentru că nu au la dispoziție informaţiile necesare la timp. – Legea nr. 191 din 28 iunie 2022
  • Introducerea posibilităţii desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III inclusiv şi a persoanelor care fac parte din reţeaua socială a copilului, faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie. Această modificare va îmbunătăți situația copiilor care anterior erau nevoiţi să schimbe localitatea de domiciliu şi şcoala pentru a rămâne în îngrijirea rudelor, chiar dacă puteau rămâne în îngrijirea unor prieteni de familie din localitate.
  • Menţionarea posibilităţii prelungirii succesive a delegării temporare, pe durata lipsei părinţilor, pentru perioade de cel mult un an, pentru a evita apariţia situaţiilor în care printr-o interpretare restrictivă această desemnare s-ar fi putut realiza doar pentru un an, fără prelungirea sa succesivă.
  • Menţionarea expresă a necesităţii efectuării anchetei psihosociale de către serviciul public de asistenţă socială la domiciliul persoanei desemnate.

„Această modificare legislativă era esențială. Îi obligă pe cei care-și asumă creșterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au: acces la educație, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste. Pentru acest obiectiv, pe care îl consider extrem de important, am înființat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinți plecați la muncă în afara țării. De asemenea, lucrăm la Observatorul Național al Copilului, o bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii din România și în special pe cei aflați în situații dificile. În paralel, așteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea rețelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, conform comunicatului de presă.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Deja un fenomen cronicizat în România, copiii ai căror părinți muncesc în alte țări se găsesc într-o situație vulnerabilă, atunci când ambii părinți sunt plecați, fără a fi delegat autoritatea părintească. Astfel, pe lângă trauma dată de absența părintelui, acești copii se confruntă cu situații limită, care le pot periclita accesul la educație și servicii sociale”.

Necesitatea realizării acestor modificări a fost fundamentată de concluziile analizelor și studiilor realizate în cadrul unui proiect național implementat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție la nivel național și cu Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului la nivel județean și propunerile formulate în cadrul unor grupuri de lucru inter-instituţionale la nivel înalt care au vizat această categorie de copii.

Campania de informare pe tema obligațiilor părinților în ceea ce privește delegarea autorității parentale în perioada lipsei lor din țară va include: transmiterea de materiale de informare și recomandări de aplicare către Direcții Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) și Servicii Publice de Asistență Socială (SPAS), activități de informare și suport socio-educațional pentru copii şi aparținători prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii, dezbateri regionale și județene, caravane locale de informare organizate în mediul rural, campanii de conștientizare la puncte de trecere a frontierei aeriene și terestre (în parteneriat cu Poliția de Frontieră și Compania Națională de Aeroporturi București), campanie online (www.copiisinguriacasa.ro). 


1 comment
  1. Ii fac, ii lasa si pleaca. Cu scuza ca tre’ sa-si creasca copiii. Ia sa ne gandim putin la ce fel de munci se duc acolo. Agricultura? Avem si in tara, cauta de innebunesc fermierii mana de lucru si nu vor, alearga la bani multi, apoi se plang ca sunt sclavagizati. Ingrijit batrani? E plin internetul de oferte si nu merge nimeni. Constructii? Nici nu mai discut. Anunturi peste tot pentru atat calificati, cat si necalificati la heirup. Salarii mari, castig bun. Nu vor. Horeca? Ospatari, barmani, bucatari, cameriste? Sunt disperati cei din Horeca in tara, mai alea in full sezon cand nu vine nimeni. Sunt toti plecati. Se intorc rar, cateodata bolnavi sau in cosciug, cu nervii si sanatatea ruinate, cu famiile dezbinate, copiii scapati din mana, uneori de prea mult bine, alteori de neglijenta, lasati care pe unde cu cate vreo bunica, matusa etc. Si atunci cine e principalul vinovat daca nu parintele? In strainataturi, sa fim seriosi, nu pleaca romanii de la Microsoft predominant, ci cei cu studii medii spre inexistente. Si avem oferta in tara pentru astfel de locuri de munca. Dar se alearga dupa bani multi in timp scurt. Merg sezonieri multi, lucreaza 3 luni, cheltuie mai tot la intoarcere(deh, se dau grandomani, investesc ca fraierii in masini, uitand cat costa intretinerea lor), iar apoi, restul anului urla la luna de foame, mananca pe caiet si trag la sapa sau iau ajutor social. Pentru asta merita sa-ti distrugi familia si copiii in strainatate? Daca eu gresesc, va rog sa ma contraziceti. Cu atat mai mult cu cat vad in calea mea zeci de anunturi de la angajatori ce platesc bine in tara, ofera cazare si mancare sau transport, dar nu merge nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente

Ministerul Educației (ME) a publicat lista nominală cu elevii olimpici care, în anul școlar trecut, au obținut medalii sau mențiuni la competițiile internaționale. Sunt 164 de distincții, conform documentului. Potrivit…
Vezi articolul

Profesorii logopezi și consilieri din Timiș vor face activități online cu copiii, începând de marți. “Lucrăm la starea emoțională. Îi vrem înapoi sănătoși” – inspectorul școlar general Aura Danielescu

Profesorii consilieri și profesorii logopezi din Timiș vor derula săptămâna viitoare activități pentru ca starea emoțională a copiilor “să nu fie afectată major”, în perioada în care grădinițele și școlile…
Vezi articolul