Două scurtmetraje despre Revoluție, realizate de tineri, vor fi proiectate pentru liceenii din Timișoara, în perioada 15-20 decembrie, la 33 de ani de la Revoluție

299 de vizualizări
Foto: Afiș oficial
În perioada 15-20 decembrie, elevii de la Liceul Teoretic JL Calderon, Colegiul Național CD Loga, Liceul Romano-Catolic Gerhardinum și Liceul Waldorf din Timișoara vor putea urmări două scurtmetraje documentare despre Revoluție (’89 și LI8ER), filme realizate integral de tineri sub 20 de ani, unii dintre ei elevi ai acestor licee, potrivit unui comunicat de presă.

Elevii Liceului Teoretic JL Calderon, Colegiului Național CD Loga, Liceului Romano-Catolic Gerhardinum și Liceului Waldorf din Timișoara vor viziona, în perioada 15-20 decembrie, două scurtmetraje documentare despre Revoluție (’89 și LI8ER), filme realizate integral de tineri sub 20 de ani, unii dintre ei elevi ai acestor licee. Toate vizionările vor fi urmate de discuții între revoluționarii invitați la proiecție și tinerii prezenți în sală.

Gândit și realizat cu și pentru tineri, ’89 este un montaj documentar dedicat zilelor Revoluției din Timișoara. Inspirat din arhiva proiectului reMIND MAPPING, filmul prezintă o selecție de interviuri-întâlnire între liceenii de azi și oamenii care au strigat Libertate în Decembrie 1989. Scurtmetrajul durează 20 minute, este realizat de Ștefan Ancuța, Patricia Bunoiu, Ștefan Didraga, Răzvan Ghimiș, Tudor Frățilă, Marcus Pirtea, Florin Lupou, Iulian Rotaru, Ioana Satmari, Vlad Simion, Andrei Soare, Andreea Șuiugan).

Potrivit organizatorilor, LI8E9 (“LIBER”) “este un scurtmetraj despre o poveste tulburătoare, adevărată, despre momente trăite la limită, la numai 14 ani, în Decembrie ’89, în București. Filmul este un documentar cu secvențe de animație, ca o scurtă călătorie în timp într-o lume care a fost reală, o lume în care se întâlnesc fără echivoc curajul, inocența, sublimul și oroarea umană. Întâlnirea cu această lume poate fi o ocazie de a simți care este prețul libertății noastre”. Scurtmetrajul are 25 minute, și este realizat de Ioana Satmari și Fabian Leiba.

O proiecție specială, deschisă publicului larg, este programată la Cinematograful Victoria, în 16 decembrie, de la ora 18. Imediat după proiecție, publicul va avea ocazia să discute cu tinerii care au realizat filmele și cu invitații lor, într-o dezbatere moderată de Marcel Tolcea, profesor de jurnalism și scriitor. Invitați speciali: Nicoleta Giurcanu, Constantin Jinga, Ioan Mura și Ioan Savu, participanți la Revoluția din 1989 în Timișoara și București.

Proiecțiile sunt organizate de Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Timiș, Casa de Cultură Timișoara și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Timișoara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Experții americani solicită prudență cu privire la administrarea vaccinului Covid copiilor. Ei spun că boala se dezvoltă diferit la aceștia și nu pot fi luate în considerare studiile realizate pe adulți. Marea Britanie a interzis testarea vaccinurilor pe minori

Copiii nu ar trebui să primească un vaccin Covid-19 până când nu există mai multe date pentru a avea certitudinea că este sigur, au avertizat experții Autorității de reglementare din…
Vezi articolul

Examenul pentru directorii de școli: Nota minimă foarte probabil va fi 7, la concursul din 27 iulie. Subiectele vor testa abilitățile cognitive și manageriale. Un director administrativ să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR – anunță ministrul Educației

Concursurile de directori școlari vor fi organizate pe 27 iulie 2021, când Ministerul Educației va organiza un examen scris “la care vor putea să participe toți cei care aspiră la…
Vezi articolul

Teste antigen folosite în școli vor fi redirecționate către spitale, în funcție de unde e nevoie mai multă – Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În școli s-au utilizat doar 29.000 de teste din 1,38 de milioane puse la dispoziție

O parte din testele antigen destinate inițial pentru utilizarea în școli vor fi redirecționate către spitale, „în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de…
Vezi articolul