Eveniment LIVE organizat de World Vision România în programul Școala din Valiză

,,Educația digitală: de la tablă la tabletă” – un eveniment despre digitalizarea în învățământ și metode creative de predare, organizat de World Vision România și Edupedu.ro

2.795 de vizualizări
73% dintre elevii din mediul rural au ca principală așteptare de la profesori să le predea mai interactiv, iar 61% dintre profesori vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine, conform unor sondaje realizate de Fundația World Vision România în acest an școlar.

Despre aceste cifre și mai ales cum pot fi create mai multe lecții digitale atractive pentru elevi, vom vorbi luni, 9 mai, de la ora 18.00, cu profesori și specialiști, în cadrul evenimentului ,,Educația digitală: de la tablă la tabletă” organizat de “Școala din valiză”, un program de educație digitală derulat de Fundația World Vision România împreună cu Fundația Vodafone România. Edupedu.ro este partener media al evenimentului moderat de Mihai Peticilă, fondator și publisher al Edupedu.ro.

Evenimentul a fost live, pe pagina de Facebook a World Vision și pe cea a EduPedu.ro, dar și pe pagina evenimentului.

Agenda evenimentului LIVE

Panel 1: Unde se află România în UE din punctul de vedere al competențelor digitale, în ce stadiu este educația digitală din România după doi ani de pandemie, care sunt provocările educației digitale și care sunt soluțiile pentru ca elevii și profesorii să învețe prin metode moderne, interactive.

Cezara Panait – Head of Digital Policy în cadrul organizației Europuls- Centrul de Expertiză Europeană: Care este nivelul de competențe digitale ale românilor la nivelul UE

Victoria Dumitru – Manager de proiect “Școala din valiză”: Ce își doresc elevii și profesorii, care sunt planurile de consolidare, dar și provocările programului

Loredana Ivan – conferențiar univ.dr. la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice: În ce mod folosesc persoanele în vârstă tehnologia, cu ce instrumente digitale se simt confortabil și mai ales care este impactul asupra educației.

Alin Chiriac – CEO AdFaber, ONG care dezvoltă programe de educație digitală: Care sunt cerințele și interesele profesorilor cu care lucrează organizația și cum îi motivează pe profesorii din programele derulate

Claudiu Vlad – director și profesor de istorie în cadrul Școlii Gimnaziale “Gheorghe Popovici”, comuna Apateu, județul Arad: Cum poți moderniza o școală din mediul rural prin programe europene și private, cum îți creezi și motivezi o echipă de implementare a proiectelor, ce își doresc profesorii și elevii vis-a-vis de modul de predare. 

Panel 2: Practic – prezentarea unor lecții create în platforma programului “Școala din valiză”, profesorii din program dau exemple despre cum și-au adaptat conținutul în funcție de opiniile elevilor, dar și ce bucurii și dificultăți au întâmpinat când au creat tot mai multe lecții interactive.

Andreea Teodorescu – manager tehnic “Școala din valiză”

Gabriela Anghel – profesoară de biologie, Școala Gimnazială Mihai Eminescu, județul Vaslui

Delia Chereji – profesoara de matematică, Liceul Teoretic Gelu Voievod, județul Cluj

Ionuț Cristian Burhan– director, profesor de istorie și geografie, Școala Gimnazială Poienarii de Muscel, județul Argeș

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătățirea abilităților digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfășurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj realizat pe un eșantion de 200 de profesori din mediul rural, beneficiari ai programului „Școala din valiză”, desfășurat de World Vision România și Fundația Vodafone România.

Principalele dificultăți întâmpinate de profesori în realizarea de conținut digital:
  • timpul necesar creării unei lecții digitale (68%),
  • lipsa informațiilor legate de aplicațiile pe care le pot folosi pentru a crea conținut (30%),
  • lipsa de motivație după multe ore desfășurate online (29%),
  • lipsa unor modele de lecții din care să se inspire (26%) și lipsa cunoștințelor de tehnologie (23%).

În acest context, profesorii incluși în programul „Școala din valiză”, derulat de World Vision România și Fundația Vodafone România, cu scopul de a crește abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor din mediul rural, învață timp de patru luni să folosească Moodle – cel mai utilizat sistem de management educațional la nivel mondial și platforma pe care este bazat programul „Școala din valiză”.
Profesorii sunt instruiți cum să creeze cursuri, conținut interactiv de tip carte/ lecție/ Wiki, cum să gestioneze conținutul creat sau cum să utilizeze H5P pentru crearea de conținut. La fiecare sesiune, profesorii pregătesc lecții practice aplicând funcționalitățile predate.
Conținutul digital poate fi utilizat în timpul predării offline, când orele se desfășoară la școală, dar și în timpul orelor online, când elevii învață de acasă.


2 comments
  1. Interactivitatea presupune orientarea activității didactice spre și pe elev cu multă răbdare și atentie reală față de nevoile acestuia.Instrumentele digitale sunt doar un mijloc pentru a obține învățarea, ele nu pot fi un scop în sine. Învățarea se întâmplă în contextele gândite și realizate de profesor.Un profesor poate organiza o oră de curs interactivă și fără a utiliza instrumentele digitale, punând elevii în situații de învățare, de gândire critică reală.Digitalul vine ca susținere suplimentară și eventual de motivare în efortul de învățare.Excesul, ca în orice situație, nu aduce nimic bun, mai mult creează o dependență de viteză, de soluții rapide, dar care nu reprezintă și nu ajută întotdeauna învățarea.

  2. >> să le predea mai interactiv
    Interactivitate nu inseamna doar sa inveti cu ajutorul unei tablete si sa ai niste exercitii “interactive” pentru tabla si tableta.

    Interactivitatea inseamna mai ales sa interactionezi cu altii, online (sincron si asincron) sau in clasa, cu colegii, cu proful, inseamna invatare activa, experientiala, sociala etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Rezultatele de la Evaluarea Națională

Cum motivează Consiliul pentru Combaterea Discriminării decizia ca elevii cu cerințe educaționale speciale să aibă locuri speciale la admitere / Ei se confruntă cu discriminări “de la grădiniță până la faza studiilor superioare”

“E imperios necesar” ca Ministerul Educației să gândească măsuri de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, care se confuntă cu discriminări în accesul la educație, de la grădiniță până…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Ari Pokka, director de școală în Finanda: A venit vremea să reinventăm școala cu totul, să avem complet alte strategii de predare, nu să ne predăm, să spunem că nu avem cu ce și să nu facem nimic

Educația trebuie reinventată acum, iar profesorii nu trebuie să se predea și să spună că nu au cu ce, trebuie să se gândească în ce mod pot să pregătească copiii…
Vezi articolul