Elevii care au obținut locul I la olimpiadele naționale sau au luat premii la competițiile internaționale se vor putea înscrie la liceu, fără susținerea Evaluării Naționale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență

13.855 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Absolvenții clasei a VIII- a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Precizăm că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat aseară la B1TV că urmează să fie inițiată o ordonanță de urgență prin care elevii olimpici să să înscrie la liceu, fără să mai susțină examenul de Evaluare Națională: „Al treilea lucru pe care-l facem, este vorba de susținerea parcursului educațional al tuturor elevilor care demonstrează performanță cu ocazia olimpiadelor școlare. În acest sens, avem de gând să inițiem o ordonanță de urgență prin care cei care au performanță la olimpiade să poată avea acces în învățământul liceal fără examen de admitere, în clase cu profil corespondent profilului olimpiadei.”

Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, aceștia nu vor mai da Evaluarea Națională și se vor înscrie direct la liceu.

„Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, prevăzuți la alin (2), vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea este aprobată anual prin ordin al ministrului educației”, prevede documentul.

Procedura de înscriere prevăzută va fi aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, conform sursei citate anterior.

Cu privire la admiterea olimpicilor, Legea Educației Naționale, în forma actuală, prevede la articolul 151 următoarele:

„(2) În cadrul metodologiei proprii, instituțiile de învățământ superior stabilesc facilități sau condiții speciale referitoare la admiterea candidaților la programe de studii universitare de licență, care au obținut în perioada studiilor liceale distincții la olimpiadele școlare și/sau la alte concursuri naționale sau internaționale.

(3) Candidații la studiile universitare de licență care au obținut, în perioada studiilor liceale, distincții (premiile I, II, III, mențiune) la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la buget, pentru un program de licență, masterat sau doctorat.”

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat mai jos:

Nota de fundamentare

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comentarii
 1. Dragii mei!

  Voi toți sunteți foarte, foarte buni.
  Doar că trebuie să întelegeti că orice reușită, este a voastră și doar a voastră!
  Este un start de a prinde curaj și mai mult în competițiile viitoare indiferent la ce nivel și în ce domeniu.

  Sunteți buni și nimeni și nimic nu vă va lua acest merit.
  Nu e retorică, e un adevăr.
  Să nu abandonați indiferent de ceea ce veți primi pe traseu !
  Știu că meritele se recunosc mai mult pe hârtie… Dar există un examinator cu mult mai valoros: Conștiința că ați făcut ceva bun și minunat ! Ea nu vă va putea da bani, titluri sau onoruri ci vă va umple sufletul și mândria aceea curată, că ați reușit.
  Și, pe oric loc v-ați clasat ati fost buni.
  Nu oricine poate să ajungă unde ați ajuns voi !

  F E L I C I T Ă R I !

 2. Admiterea la liceu fără evaluare nationala numai pentru , atenție !, locul I e praf in ochi .
  Sa se aplice aceleași criterii ca pentru admiterea la facultate. Sa sa ia in considerare tot ciclul gimnazial .

 3. Aceasta este o metoda pri care ministrul incearca fraudarea examenelor.
  Probabil are el pe cineva si trebuie ca acesta sa eludeze examenul, ca nu e capabil sa il treaca.
  De asta e asa o urgenta.
  Schimba regula in timpul jocului.

 4. Premiile 2 si 3 si mentiunile la olimpiade sunt mediocre ,nu arata mai mult decat o evaluare nationala. Evaluare nationala (mate si romana ) arata ca esti capabil pentru orice profil(sa zicem bio-chimie) . Dar un premiu la nationala ( sa zicem locul 3 la olimpiada de fizica) nu arata nimic . Si daca e asa si te-ai pregatit mult ,stai si cu frica ca nu intri pe profilul dorit la liceul dorit. Imi place modul de a creste entuziasmul pentru olimpiade si creste dorinta de a lua rezultate bune la olimpiade( doar premiul 1 restul sunt doar acolo de forma,). In caz ca apar neclaritati, nu doresc sa spun premiul 1 nu merita doar incerc sa zic ca si ceilalti s-au chinuit. Poate ca exista bursa de performanata dar sa te duci la olimpiada si sa stii ca esti bun , dar nu destul de bun pentru primul loc si sa ai evaluare nationala peste 2 luni nu pot sa zic ca este o experienta placuta. Nu poti sa motivezi copiii in asa fel. In al doilea rand deja este bursa de performanta care (posibil) ca se va schimba si valorile vor depinde de premii ce face o diferenta.

 5. Deci doar premiul intai are rezultate bune la olimpiade nationale restul au fost degeaba(premiul 2, premiul 3 nu au nicio importanta , n-au stat ei sa invete pentru olimpiade ) mai bine stateau si invatau pentru evaluare nationala. Nu este de parca olimpiada arata mult mai bine cum este pregatit elevul pentru un profil decat o evaluare nationala care este doar mate si romana pentru toate( de exemplu la bio-chime trebuie sa stii fizica chimie biologie). Puteti sa spuneti ca exista bursa de performanta dar daca te duci( sa zicem) la olimpiada de fizica ( etapa nationala este pe 11.04.2022)si te-ai pregatit pentru asta (si sa zicem ca ai luat premiul 3 ) vrei sa stai cu gandul ca mai ai 2 luni si ai evaluare nationala si ca nu o sa intri pe bio-chimie la liceul pe ca l-ai vrut pentru ca rezultatul tau nu conteaza?Foarte bun mod de a creste dorinta sa mergi la olimpiade

 6. De ce Ordonanta de urgenta????
  Olimpiadele aste exista de 60 de ani, toti ministrii au stiu ca exista!
  Chiar nu se poate face nimic fara URGENTE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, anunță Rodica-Luminița Barcari, secretarul de stat…
Vezi articolul