Elevii condamnă decizia autorităților din Constanța de a-i obliga să participe la parada de Zilele Orașului

5.276 de vizualizări
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă obligarea elevilor de a participa la parada cu ocazia Zilei Orașului Constanța, explicând faptul că unii elevi nu au avut posibilitatea de a alege dacă vor sau nu să participe ci ar fi fost obligați de școală, dupa ce Inspectoratul Școlar Județean ar fi solicitat prezența elevilor la eveniment. „Acest tip de eveniment este o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989 și care ne amintește cu tristețe că mentalitatea conducătorilor orașului nu s-a schimbat foarte mult”, spun reprezentanții AEC într-un comunicat trimis Edupedu.ro.

Luni s-au făcut deja repetiții pentru parada care este programată pentru marți la ora 17:00, potrivit organizatorilor.

Iată poziția AEC:

Marți, 21 mai a.c., Primăria Constanța organizează pentru al doilea an la rând o paradă cu ocazia zilei orașului, mai exact o defilare pe străzile acestuia, la care iau parte „2000 de participanți: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenți, elevi, cadre didactice, artiști, înalte fețe bisericești, reprezentanți ai etniilor dobrogene și oficialități” care ”vor saluta cu respect orașul pe traseul Bd. Tomis- Piața Ovidiu;”, așa cum arată postarea de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.

Din informațiile obținute de AEC pe surse, se arată în comunicatul citat, Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar fi trimis o adresă circulară către unitățile de învățământ din județ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare. Deși există școli care au oferit opțiunea elevilor de a participa, fără nici-o imperativitate, reprezentanților asociației le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunțați că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru.

Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze.

Urmărind programele de acest gen, ne întrebăm ferm: Are nevoie orașul nostru de festivisme sau de o mai mare atenție asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanței, Decebal Făgădău, să dovedească interes real față de oraș, investind în educația de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetățenii pot ajunge să iubească orașul, așa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se dezică de astfel de evenimente și să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor.


2 comments
  1. Rușine elevilor de la Pontica care au născocit aceste minciuni . Nu am fost obligați cu nimic !
    Doar puși in tema,și întrebați dacă dorim sa participam.

  2. Foarte falsss!! La Pontica nimeni nu ne-a obligat.
    Rușine elevilor care au spus aceste minciuni..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

O elevă de 16 ani din București a murit la Piatra Neamț, unde venise pentru a participa la conferințe organizate independent de elevi, după model internațional, la Colegiul Național „Petru…
Vezi articolul