Eliminarea sporului de 15% pentru doctorat, măsură propusă într-un pachet de trei proiecte legislative depuse USR pentru descurajarea plagiatului

6.013 vizualizări
Foto: Unsplash.com
Desființarea sporului de doctorat, condiționarea acordării titlului de doctor de publicare tezei pe site-ul Ministerului Educației și eliminarea posibilității de retragere la cerere a titlului – toate sunt măsuri propuse miercuri de parlamentarii USR într-un pachet de proiecte de lege pentru a descuraja plagiatul în tezele de doctorat, conform unui anuț al partidului, publicat de Agerpres.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, la Palatul Parlamentului, că plagiatele vor fi scoase “la lumină” prin adoptarea acestor proiecte.

“În România, doctoratele au ajuns într-o situaţie în care sunt judecate pe dos decât în ţările civilizate şi normale şi suntem într-o situaţie absurdă, răsturnată, în care doctoratele, în loc să fie publice, sursă de ştiinţă şi de cunoaştere pentru toţi cei care doresc să avanseze, să inoveze sau să descopere în detaliu domeniul lor de interes, avem doctorate care sunt ferecate, ascunse, puse în spatele unor porţi care să le facă inaccesibile, în aşa fel încât nimeni să nu ajungă la ele. (…) Prin adoptarea acestor legi vom descuraja plagiatul. De la intrarea în vigoare a legilor din acest pachet, ministrul Educaţiei, oricine ar fi el, nu va putea să acorde titlul de doctor prin ordin de ministru decât după ce un exemplar al lucrării de doctorat, atât în format fizic, cât şi digital, va fi pus la dispoziţia Bibliotecii Naţionale a României şi după ce această lucrare va fi făcută publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. Nu vor mai putea exista situaţii de lucrări de doctorat care să nu ajungă în spaţiul public”, a spus Ştefan Pălărie.

Senatorul USR Simona Spătaru a menţionat că un alt proiect din acest pachet prevede ca persoanele care au plagiat în lucrarea de doctorat să nu mai poată să depună o simplă cerere pentru retragerea titlului şi, astfel, să scape de sancţiuni.

“Prin aceste măsuri, Biblioteca Naţională va fi obligată să pună la dispoziţie în 30 de zile lucrările de doctorat. De asemenea, vor fi sancţiuni destul de consistente dacă nu se întâmplă, iar în 18 luni de la intrarea în vigoare trebuie să digitalizeze toate lucrările de doctorat”, a afirmat senatorul USR.

Un alt proiect de lege din pachetul depus de parlamentarii USR prevede că sporul de doctorat de 15% din salariul de bază va fi desfiinţat.

“Acest spor nu se justifică. Multe alte sporuri din politica salarială nu se justifică. Propunem astăzi eliminarea sporului de doctorat şi includerea unei valori echivalente în salariul de bază pentru acele funcţii unde obţinerea unui titlul ştiinţific de doctor este o necesitate pentru a putea ocupa postul. Vorbim despre cei cu funcţii de predare din mediul universitar, respectiv despre cercetătorii ştiinţifici”, a precizat deputatul Cristian Seidler.


5 comments
 1. daca salariul de baza e un 10.000 atunci sa il desfiinteze daca e un 2900 de ce sa ii ia sporul?
  sunt si asemenea cazuri, sa impuna un ninimum si un maximum in care se aplica sporul…

 2. Și pe la gradatiile de merit când umblați?
  Elevii unora sunt analfabeti dar ei sunt abonați la gradații…

 3. Oamenii astia, pe ce lume traiesc?
  Sporul de doctorat de 15% nu mai exista demult.
  Legea 153/2017 l-a desfiintat. In locul sporului de doctorat se acorda indemnizatia in valoare fixa, ramasa insa in urma, prin OUG-urile anuale care desfiinteaza, la inceput de an, unele dintre drepturile angajatilor.

  Probabil, cand vor descoperi ca ceea ce cer exista deja in legislatie, vor spune ca este doar meritul lor 🙂

  “Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul. “

 4. Deci daca sunt maturator la ADP sector 1 si am un doctorat in antropologie culturala la Stanford iau spor de 15%?

  1. Nu s-a pus problema. Era vorba de angajarea pe studii corespunzatoare. In speta universitare si postuniversitare. Nu impingeti situatia in limite derizorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul

ANALIZĂ Cum poate contribui captarea și stocarea carbonului la prevenirea încălzirii globale. Importanța reutilizării sondelor de petrol și gaze naturale în contextul captării și stocării carbonului

”Se estimează că activitățile umane au produs o încălzire globală cu aproximativ 1,0 grad Celsius mai mare decât aceea din perioada preindustrială, cu un interval probabil cuprins între 0,8 –…
Vezi articolul