Elita matematicii internaționale condamnă intervenția Rusiei în Ucraina: Organizația ce conferă Medalia Fields, “Nobelul pentru matematică”, își mută online congresul care era programat să aibă loc la Sankt Petersburg

486 de vizualizări
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Uniunea Matematică Internațională, organizație globală care promovează cooperarea și care oferă cel mai prestigios premiu în domeniu, a decis sâmbătă ca anul acesta să renunțe la organizarea Congresului Internațional de Matematică în Sankt Petersburg, Rusia, așa cum era programat, optând să mute evenimentul online. Organizația condamnă invazia rusă din Ucraina și arată că în acest context nu mai putea organiza congresul său pe teritoriu rusesc.
  • În cadrul acestor congrese este acordată, o dată la patru ani, Medalia Fields, considerat unul dintre cele mai importante premii în domeniul matematicii.

Potrivit anunțului făcut sâmbătă, Comitetul Executiv al Uniunii Matematice Internaționale a decis ca în 2022 Congresul internațional să aibă loc online și moderat de undeva din afara Rusiei, urmând să se păstreze programul evenimentului stabilit inițial să aibă loc în Sankt Petersburg. Totodată, Adunarea Generală a organizației urmează să aibă loc într-un format cu prezență fizică, dar în afara Rusiei.

Această țară fusese desemnată să găzduiască ediția din acest an a Congresului de către precedenta Adunare Generală, din 2018. Organizația spune că evenimentul din vara lui 2022 a fost organizat “cu o dedicație admirabilă de către colegii noștri ruși, confruntați cu o pandemie globală”, fapt pentru care le mulțumește acestora. 

Dar ea arată că “recentele evoluții din Rusia și Ucraina au schimbat situația dramatic. Acțiunile Rusiei au fost condamnate la nivel global și au făcut imposibil evenimentul cu prezență fizică din Rusia”. Uniunea face trimitere la apelul secretarului general al ONU, din 23 februarie, ca Rusia să își retragă trupele și să nu declanșeze războiul, dar notează că acest apel nu a fost ascultat. “Noi, Comitetul Executiv al UMI, am analizat situația cu atenție. Condamnăm puternic acțiunile Rusiei. Transmitem simpatia noastră profundă colegilor ucraineni și poporului ucrainean”.

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like