EXCLUSIV Ce ore dispar de la clasa pregătitoare până în clasa a IV-a – Noul proiect de plan-cadru: Ministerul elimină o oră de Dezvoltare personală la clasa pregătitoare, din toamnă. La clasa I, dispare o oră de Limba română

Noul proiect de plan-cadru pentru învățământul primar versus vechiul plan-cadru

Copiii care pe 14 septembrie 2020 intră în clasa pregătitoare vor face cu o oră mai puțin pe săptămână, față de colegii lor din generațiile trecute. Concret: vor avea 18 ore obligatoriu pe săptămână, la care se poate adăuga un opțional. Ora tăiată este de la materia Dezvoltare personală, care în final va rămâne cu 1 oră pe săptămână. Edupedu.ro a obținut în exclusivitate planul-cadru la care lucrează în prezent specialiștii din Ministerul Educației.

De remarcat că Religia rămâne fără nicio schimbare cu 1 oră pe săptămână în Trunchiul comun din clasa pregătitoare până în liceu.

Potrivit proiectului de plan-cadru pentru învățământul primar, document obținut de Edupedu.ro, la clasa I dispare o oră de Limba română – pe care o regăsim în plus la clasa a III-a -, rămânând un total de 6 ore de Limba română pe săptămână de Română la clasa I și tot 6 și la clasa a III-a.

Dispar ore din aria “Educație fizică, sport și sănătate” și este eliminată disciplina “Joc și mișcare”. Concret, de la materia “Muzică și mișcare” este tăiată o oră pe săptămână la clasa a II-a, rămânând o oră pe săptămână (de la 2). Odată cu tăierea materiei “Joc și mișcare”, dispare și ora alocată pe săptămână acestei discipline în clasele a III-a și a IV-a.

La disciplina “Arte vizuale și abilități practice” este tăiată o oră pe săptămână la clasa a III-a.

Ministerul Educației modifică din această toamnă numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, pentru a respecta legea inițiată de Liviu Pop și promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019.   

Noul proiect de plan-cadru pentru învățământul primar:
Noul proiect de plan cadru pentru invatamantul primar 2020 / Sursa foto: Edupedu.ro
Clasa pregătitoare: în septembrie 2020 dispare o oră de Dezvoltare personală

Elevii de clasa pregătitoare vor face o oră în minus de “Dezvoltare personală”, ajungând la 1 oră pe săptămână alocată acestei materii (de la 2).

La Clasa pregătitoare elevii ar urma să aibă din septembrie 18 ore obligatoriu pe săptămână (față de 19 câte au avut generațiile trecute), la care se poate adăuga un opțional. Singura modificare o reprezintă eliminarea unei ore pe săptămână de Dezvoltare personală, materie care astfel nu mai are 2, ci 1 oră pe săptămână.

Clasa I: în septembrie 2021 va fi tăiată o oră de Limba și literatura română

La clasa I, elevii vor avea din septembrie un total de 19 ore obligatorii pe săptămână (față de 20 de ore până acum), la care se poate adăuga maximum un opțional.

La totalul de 19 ore s-a ajuns prin tăierea unei ore de Limba și literatura română: elevii vor face 6 ore de Limba și literatura română pe săptămână, față de 7 prevăzute anii trecuți.

Clasa a II-a: dispare 1 oră/săptămână de Muzică și mișcare, din septembrie 2022

La clasa a II-a, elevii vor face un total de 19 ore obligatorii pe săptămână (față de 20 de ore până acum), la care se poate adăuga maximum un opțional.

La acest total s-a ajuns prin tăierea unei ore pe săptămână de Muzică și mișcare.

Clasa a III-a: se adaugă o oră de Limba română, dar dispar orele de Joc și mișcare și de Arte vizuale și abilități practice, din septembrie 2023

La clasa a III-a, elevii urmează să aibă din septembrie în total 19 ore obligatorii săptămânal (față de 20 de ore până acum) și maximum un opțional.

Copiii vor face în plus o oră de Limba și literatura română (ajungând la 6 ore pe săptămână, față de 5 până acum), dar nu vor mai face deloc ora de Joc și mișcare și li se va tăia o oră pe săptămână și de la Arte vizuale și abilități practice (la care până acum făceau 2 ore pe săptămână).

Clasa a IV-a: Dispare ora de Joc și mișcare, din septembrie 2024

La clasa a IV-a, elevii vor avea un total de 20 de ore pe săptămână, obligatoriu (față de 21 cât prevede planul-cadru în vigoare). La acest total s-a ajuns prin eliminarea orei de Joc și mișcare.

Vechiul plan-cadru pentru învățământul primar, care se aplică din anul școlar 2013-2014:
Planul cadru invatamant primar / Foto: ISE.ro
Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea:
Câte ore fac în prezent elevii, la școală:
Clasa pregătitoare:

Numărul minim de ore pe săptămână: 19 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 20 (maxim 1 oră opțională)

Clasa I:

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)

Clasa a II-a:

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)

Clasa a III-a:

Numărul minim de ore pe săptămână: 20 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 21 (maxim 1 oră opțională)

Clasa a IV-a:

Numărul minim de ore pe săptămână: 21 (acestea sunt orele obligatorii, din trunchiul comun)
Numărul maxim de ore pe săptămână: 22 (maxim 1 oră opțională)

Vezi aici planurile-cadru integrale din învățământul primar, în vigoare în prezent

Informații de background

Amintim că planurile Ministerului Educației de a modifica, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister. Proiectul de OUG prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Parlamentul a votat în octombrie 2019 un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Legea votată în octombrie și promulgată în noiembrie de președintele Klaus Iohannis prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.

Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. Însă la un an și jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alți 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporții, Parlamentul actual a repus articolul desființat de Andronescu pe locul inițial.

Citește și:
Exit mobile version