Federația Părinților, după reducerea numărului de ore: Va fi dezastru la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă nu se modifică și programa școlară și dacă nu se implementează obligatoriu Școala după școală

13.701 de vizualizări
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache
Reducerea cu 5 a numărului de ore pentru elevii de gimnaziu și liceu, “fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un procent mult mai mic de reușite la Evaluarea Națională și Bacalaureat”. Avertismentul vine de la președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, care a declarat pentru Edupedu.ro că “e în regulă modificarea” cu revenirea la numărul de ore prevăzut în legea educației încă din 2011.

Însă dacă Ministerul “nu modifică programa, va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a precizat acesta.

“Reducerea numărului de ore, fără corelarea cu programele școlare și fără un program obligatoriu Școala dupa școală, va duce la un procent mult mai mic de reușite la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Curriculumul trebuie modificat și adaptat numărului de ore, pentru că vor disparea 5 sau 6 ore la gimnaziu”, a declarat Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro.

Reprezentantul părinților a precizat că elevii, cel mai probabil, vor face în continuare toate orele din curriculumul la decizia școlii, “numai că avem nevoie de curriculum la decizia școlii prin care să fie consultați în mod real părinții și elevii, și nu făcute ore numai pentru completarea catedrelor”.

“Tot se vorbește despre educație rutieră, despre alte tipuri de educație, dar trebuie să redudem de undeva și eu personal îmi doresc reducerea numărului de ore în anii terminali – a VIII-a și a XII-a – astfel încât elevii să aibă timp să se pregătească pentru examen”, a declarat Cristache.

Acesta a precizat că până acum nu s-a discutat la Minister care vor fi materiile de unde se vor tăia ore. “E în regulă modificarea, însă trebuie să fim foarte atenți să nu scadă nivelul și mai mult. Ministerul Educației dacă nu modifică programa va fi dezastru: lecțiile se vor face pe repede-nainte mai mult decât înainte”, a afirmat Cristache, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește sintagma “în medie” prevăzută în proiectul de lege inițiat de Liviu Pop și care a fost votat de Parlament, reprezentantul părinților a spus pentru Edupedu.ro că se regăsește “în toată legea educației, din păcate, și de aceea s-a ajuns ca și numărul maxim de elevi de la clasă să fie mult mai mare decât ar trebui”.

“În ultimul timp, ne tot văităm că ne vin copiii obosiți acasă, dar dacă mă întrebați pe mine, sunt obosiți și din cauza modului în care le este predat: stau pe scaun și doar își iau notițe. Problema trebuie să meargă mai departe cu implementarea obligatorie a școlii după școală”, a susținut Cristache.

  • Amintim că Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.
  • Proiectul de lege votat ieri prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.
  • De precizat că proiectul lui Pop nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”.
Citește și:

 

 

 

 


2 comments
  1. E un dezastru oricum. Educatie civica, educatie tehnologica, religie, desen, muzica, optionale, dirigentie, proiecte, fise, planse, teme pe watsup etc etc. A si parca era si matematica,dar nu sunt sigura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe asociații de elevi “condamnă” declarațiile Ecaterinei Andronescu referitoare la uniforma școlară: E foarte grav că problema siguranței în școli nu este înțeleasă

“Asociațiile de elevi din România condamnă recentele declarații ale ministrului educației, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii. Considerăm ca…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre noile legi ale Educației: Anul școlar 2023-2024 va începe pe o nouă bază legală. Oficialul vorbește despre predictibilitate, dar nu știe când va fi pilotat examenul separat de admitere la liceu și când vor fi transformate inspectoratele școlare în direcții județene de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus la TVR Info că noul an școlar va începe pe o nouă bază legală. Declarația vine în contextul în care cele două legi ale…
Vezi articolul

Ministerul Educației va introduce în curriculumul școlar tematici de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor și siguranța online, anunță guvernul / Program de sprijin psihologic pentru copii, în contextul pandemiei Covid-19

Tematici legate de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor și siguranța online vor fi introduse în curriculumul școlar, ca parte a unui program dedicat sănătății emoționale și siguranței copiilor, în contextul pandemiei…
Vezi articolul

Ce vor primi la Bac elevii de la uman, pentru proba scrisă de competențe de bază la Matematică, prevăzută în proiectul legii Educației? Ministrul Deca: Ar trebui să poată calcula cât înseamnă o dobândă sau să înțeleagă care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat exemple de competențe pe care ar trebui să le aibă un elev care termină liceul, în cadrul unei probe scrise la Bac, complementară profilului,…
Vezi articolul