Peste 3,6 milioane de copii și elevi ucraineni au început vineri cursurile, pe fondul a numeroase amenințări cu bombă în capitala Kiev / Jumătate din aceștia învață de la distanță sau hibrid

166 de vizualizări
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko
Peste 3,6 milioane de copii ucraineni, dintre care 400.000 sunt refugiaţi în alte ţări, şi-au început vineri noul an şcolar, al doilea de la declanşarea războiului de către Rusia, potrivit cifrelor furnizate de Preşedinţia ucraineană, informează vineri AFP, conform Agerpres.

În acelaşi timp, poliţia ucraineană a informat vineri că au existat numeroase alerte cu bombă în şcolile din Kiev. “Am primit informaţii privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev (…) Toate centrele de învăţământ sunt controlate de forţele de poliţie din Kiev”, a anunţat poliţia pe canalul său de Telegram.

“Al doilea 1 septembrie de după invazia la scară mare. Ruşii încearcă prin toate mijloacele să ne distrugă naţiunea (…). Naţiunea şi-a păstrat posibilitatea pentru copiii săi de a merge la şcoala ucraineană”, a salutat vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram.

În acest nou an şcolar, “3.623.169 de copii studiază în şcolile noastre”, dintre care 400.000 în străinătate şi care “rămân în sistemul nostru educativ”, a precizat Iermak.

Cursurile se vor desfăşura cu prezenţă fizică pentru 44,9% dintre elevi, de la distanţă pentru 24,4% dintre ei şi în sistem mixt pentru 30,7%, a detaliat el.

Potrivit lui Iermak, 3.750 de şcoli din Ucraina au fost distruse de “rachete şi bombe ruse” de la începutul conflictului, în februarie 2022.

  • Dintre acestea, peste 1.300 au fost complet distruse în zonele controlate de autorităţile din Ucraina de la începutul invaziei ruse, susține UNICEF, conform Agerpres.

Chiar dacă luptele se dau în estul şi sudul Ucrainei, marile oraşe îndepărtate de linia frontului sunt vizate cu regularitate de atacuri ruse cu rachete sau cu drone explozive.

Kievul a fost chiar miercuri dimineaţa ţinta unui atac “masiv” ce s-a soldat cu doi morţi, atac calificat de către autorităţile militare locale drept cel mai important din primăvară încoace.

În unele oraşe mari, adăposturile subterane au fost amenajate pentru a le permite profesorilor să-şi continue orele în caz de alertă aeriană ce avertizează asupra unor posibile bombardamente.

“Elevii şi profesorii sunt obligaţi să se adapteze acestor realităţi”, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram. “Însă esenţialul este ca ai noştri copii să studieze (…). Deoarece cunoştinţele şi cultura sunt ceea ce ne disting de inamic. Aceştia sunt pilonii pe care se sprijină frontul astăzi şi pe care se va construi viitorul ţării noastre”, a dat el asigurări.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă dificilă în sudul şi estul ţării, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de forţele Moscovei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Platformă pentru „Săptămâna verde”, lansată de Ministerul Educației și Ministerul Mediului cu trei zile înainte să înceapă programul / Ce resurse educaționale pot găsi elevii și profesorii

O platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului „Săptămâna verde” a fost lansată vineri de Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit unui…
Vezi articolul

BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate astăzi de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de…
Vezi articolul

Inspecții în toate școlile din județul Iași, până pe 24 noiembrie, pe tema burselor și transportului elevilor, tichetelor educaționale de 500 de lei și primelor didactice. Se verifică și notarea ritmică a elevilor

În perioada 6-24 noiembrie au loc inspecții în toate școlile din județul Iași, pe tema burselor și transportului elevilor, tichetelor educaționale de 500 de lei și primelor didactice, potrivit unui…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor lasă de înțeles că noile legi ale educației nu vor intra în vigoare în 2023, iar organizația abandonează solicitările anterioare pentru un buget de 4,7% – 6% din PIB și cere „o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB” față de anul trecut

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor abandonează, în premieră în ultimii ani, țintele de 6% din PIB (procentul prevăzut de Legea 1/2011) și 4,7% din PIB (media europeană, potrivit Eurostat). Aceștia…
Vezi articolul

Mihai Bobonete, mesaj pentru elevi: „Stați acasă, pentru că în vremurile astea e foarte important să fii deștept, nu să fii prost, ca să pot să tragi o concluzie și să poți să ai propriile păreri”

Actorul Mihai Bobonete transmite un mesaj elevilor și studenților care stau acasă zilele acestea, după suspendarea cursurilor ca măsură de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus. Reamintim că miercuri a…
Vezi articolul

Membru CNSAS: Securiștii recrutau copii în vârstă de 13-14 ani pentru a furniza informații despre părinții sau profesorii lor / Metoda era ilegală chiar și în acea perioadă, am predat 50 de dosare la Parchetul Militar

50 de ofițeri de securitate care s-au ocupat de recrutarea unor copii ar putea fi cercetați penal. László Csendes, membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, relatează portalului de…
Vezi articolul