Peste 3,6 milioane de copii și elevi ucraineni au început vineri cursurile, pe fondul a numeroase amenințări cu bombă în capitala Kiev / Jumătate din aceștia învață de la distanță sau hibrid

164 de vizualizări
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko
Peste 3,6 milioane de copii ucraineni, dintre care 400.000 sunt refugiaţi în alte ţări, şi-au început vineri noul an şcolar, al doilea de la declanşarea războiului de către Rusia, potrivit cifrelor furnizate de Preşedinţia ucraineană, informează vineri AFP, conform Agerpres.

În acelaşi timp, poliţia ucraineană a informat vineri că au existat numeroase alerte cu bombă în şcolile din Kiev. “Am primit informaţii privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev (…) Toate centrele de învăţământ sunt controlate de forţele de poliţie din Kiev”, a anunţat poliţia pe canalul său de Telegram.

“Al doilea 1 septembrie de după invazia la scară mare. Ruşii încearcă prin toate mijloacele să ne distrugă naţiunea (…). Naţiunea şi-a păstrat posibilitatea pentru copiii săi de a merge la şcoala ucraineană”, a salutat vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, pe Telegram.

În acest nou an şcolar, “3.623.169 de copii studiază în şcolile noastre”, dintre care 400.000 în străinătate şi care “rămân în sistemul nostru educativ”, a precizat Iermak.

Cursurile se vor desfăşura cu prezenţă fizică pentru 44,9% dintre elevi, de la distanţă pentru 24,4% dintre ei şi în sistem mixt pentru 30,7%, a detaliat el.

Potrivit lui Iermak, 3.750 de şcoli din Ucraina au fost distruse de “rachete şi bombe ruse” de la începutul conflictului, în februarie 2022.

  • Dintre acestea, peste 1.300 au fost complet distruse în zonele controlate de autorităţile din Ucraina de la începutul invaziei ruse, susține UNICEF, conform Agerpres.

Chiar dacă luptele se dau în estul şi sudul Ucrainei, marile oraşe îndepărtate de linia frontului sunt vizate cu regularitate de atacuri ruse cu rachete sau cu drone explozive.

Kievul a fost chiar miercuri dimineaţa ţinta unui atac “masiv” ce s-a soldat cu doi morţi, atac calificat de către autorităţile militare locale drept cel mai important din primăvară încoace.

În unele oraşe mari, adăposturile subterane au fost amenajate pentru a le permite profesorilor să-şi continue orele în caz de alertă aeriană ce avertizează asupra unor posibile bombardamente.

“Elevii şi profesorii sunt obligaţi să se adapteze acestor realităţi”, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, pe Telegram. “Însă esenţialul este ca ai noştri copii să studieze (…). Deoarece cunoştinţele şi cultura sunt ceea ce ne disting de inamic. Aceştia sunt pilonii pe care se sprijină frontul astăzi şi pe care se va construi viitorul ţării noastre”, a dat el asigurări.

Armata ucraineană desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă dificilă în sudul şi estul ţării, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de forţele Moscovei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ludovic Orban a numit un nou secretar de stat la Educație în locul candidatei Barcari, dar și acesta candidează la Parlament. Sorin Ion, fost inspector în Dâmbovița: Probabil aș alege poziția de senator

Premierul Ludovic Orban numește pentru a doua oară într-o poziție cheie din educație un liberal care intră în campanie electorală. Noul secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar este Sorin…
Vezi articolul

Ministrul educației anunță o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, după greva de avertisment din învățământ și leagă posibilitatea ca salariile profesorilor să crească de încasările la buget până la rectificare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate, și spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege,…
Vezi articolul