EXCLUSIV Marian Preda este noul rector al Universității din București – Surse

11.757 de vizualizări
Marian Preda
Marian Preda / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Marian Preda este noul rector al Universității din București, după un scrutin tensionat, cu o “campanie până la ultima secundă”, care a adus la urne aproape 85% din comunitatea universitară, potrivit surselor Edupedu.ro. Preda a câștigat turul al II-lea al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție din Universitate cu 637 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Laurențiu Vlad, a obținut 433 de voturi, conform surselor citate.

Victoria sociologului Marian Preda, care în prezent este președintele Senatului Universității din București, vine după ce în primul tur de scrutin istoricul Laurențiu Vlad câștigase cu 11 voturi mai mult.

Alegerile la poziția de rector au fost marcate de tensiuni între susținătorii celor doi candidați intrați în turul doi:

 • președintele Senatului, Marian Preda, fost decan al Facultății de Sociologie, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu,
 • și istoricul Laurențiu Vlad, fost președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu și semnatar al scrisorii de susținere a guvernului Ponta, din 2012.

Universitatea din București este printre puținele instituții de învățământ superior ai căror rectori în funcție termină cel de-al doilea mandat și nu candidează pentru al treilea mandat speculând prevederea din legea educației care statuează că “O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete” (așa cum prevede alineatul 7 al Articolului 213 din LEN 1/2011, modificat în 2014 de miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, astăzi rectori pentru al treilea mandat consecutiv chiar cu ajutorul acestui articol – n.red.).

Sociologul Marian Peda îi urmează la conducerea Universității din București pentru mandatul 2019-2023 filosofului Mircea Dumitru, care a marcat istoria culturală și politică a României prin primul verdict de plagiat anunțat împotriva unui prim-ministru în funcție, după ce guvernul lui Victor Ponta schimbase din temelii consiliul din subordinea Ministerului Educației care îi analiza acuzația de plagiat și care ulterior l-a albit. 

Fostului rector i-au fost reproșate, însă, lipsa unor decizii esențiale pentru educație în scurtul mandat de ministru în Guvernul tehnocrat condus de Cioloș în 2016, precum și o inabilitate administrativă care a făcut ca în cele două mandate de rector clădirile universității să se degradeze, fără nicio intervenție majoră.

CV Marian Preda

Marian Preda este actualul președinte al Senatului Universității din București, a fost președinte al Fundației Mișcarea Populară, pe baza căreia s-a construit Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu.

Preda este din 2004 membru al Senatului Universității din București, iar din 2015 este președintele acestui for. În perioada 2008-2015 a fost Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, iar din 2000 până în 2008 a fost prodecan.

Marian Preda a absolvit în 1990 Facultatea de Mecanică la Universitatea Politehnică din Bucureşti și în același an s-a înscris la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din Bucureşti, pe care a absolvit-o 4 ani mai târziu. Este, așadar, dublu licențiat, în inginerie și sociologie.

În 2001 și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu o perioadă de documentare de trei luni la University of Cambridge, Marea Britanie, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universității din București.

În 2006 a încheiat un Master of Business Administration (MBA) în Administrarea Afacerilor, la Tiffin University, Ohio, Statele Unite ale Americii.

În 2017 a obținut o bursă FULBRIGHT.

În prezent, predă următoarele discipline:

 • Sociologia timpului, nivel de studii universitare de licență
 • Introducere în management, nivel de studii universitare de licență
 • Comportament organizațional, nivel de studii de licență sau masterat
 • Politici sociale, nivel de studii universitare de licență
 • Management strategic, nivel de studii de masterat (MRU)

Din 2006 este conducător de doctorat.

Descarcă de aici CV-ul lui Marian Preda

Foto: Inquam Photos – George Calin

Citește și:

 


7 comments
 1. Securistul Preda e exponentul gahstii lui Basescu (cel care desconsidera total invatamantul) si al serviciilor. Basescu il pusese sef peste fundatia lui personala, “Miscarea Populara”, iar Preda nu se sfia deloc sa apara in poze stand intre G. Maior (SIE) si F. Coldea (SRI).

  Distrugerea Universitatii din Bucuresti e ca si asigurata, cu Preda in frunte.

 2. acum asteptam sa faca ce a promis

  – curatenie
  – sedii noi
  – sponsorizari
  – rentabilizare fara sa dea lumea afara si sa comaseze facultati (nici un candidat nu a avut tupeu sa ia taurul de coarne in domeniul asta)
  – nou regulament de etica
  – chicineta la fiecare etaj
  – loc de plimbat cainii

  si cate si mai cate minunatii

  Succes ca n-ar fi rau sa si le faca

 3. Universitatii din Bucuresti i-a trecut efectiv glonțul pe la ureche. Ba chiar un adevarat obuz de tip “andronescian” sau “toaderian”, creator de mutatii ireversibile si profund daunatoare.
  Sper din inima ca dl. Preda va invata si din ceea ce s-a intamplat la alegerile pentru Președinția Senatului UniBuc, dar si din zvonistica mizera ce a fost propagata prin facultati in aceasta campanie electorala.
  Are șansa unică de a transforma Universitatea intr-un adevarat lacas de cultură si excelentă academica.
  Felicitari ! E o seara importantă in istoria UniBuc.
  Marian Ivan

  1. Sa alegi rectorul prin vot direct, dar nu si decanul, cf. legii Educatiei din vremea lui Funeriu, e o prostie de proportii, care a intarit si mai mult clanurile universitare! Ca tot ii vad pe aici pe unii care ii ridica osanale, care au fost, desigur, in CNADTC-ul constituit de maretul Funeriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Program medical “focalizat pe cercetare avansată”, lansat de Universitatea Babeș-Bolyai / Rectorul Daniel David: o instituție ca UBB “nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță un nou program în domeniul medical, “focalizat pe cercetare avansată”. Programul, numit UBBMed și desfășurat în cadrul “UBB School of Health”, care e listată alături…
Vezi articolul

Șase candidați înscriși în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Lucian Puiu Georgescu, neconfirmat după scrutinul inițial, nu mai candidează

Șase candidaturi au fost aprobate, săptămâna aceasta, de Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați” în alegerile pentru funcția de rector al instituției de învățământ superior, alegeri programate pentru 22…
Vezi articolul

Schimbări la CNATDCU, anunțate de ministrul Educației: Studenții vor putea asista ca observatori la ședințele Consiliului care se ocupă de verificarea tezelor de doctorat

De acum încolo, reprezentanții studenților vor putea asista în calitate de observatori la ședințele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a anunțat astăzi ministrul Educației,…
Vezi articolul

VIDEO Studentul la psihologie David Popovici: Am rămas la o universitate în România pentru că am încredere că sistemul de învățământ românesc poate ajuta și poate începe să investească în tineri și am încredere că putem avea mai multă viziune în sistemul de învățământ

În prima zi de facultate la Universitatea din București, David Popovici își dorește o experiență de student cât mai normală și nu crede că există educație fără sport și sport…
Vezi articolul

Ateliere gratuite de educație cinematografică pentru elevi și profesori, la UNATC, în Săptămâna „Școala altfel”: vizite pe platoul de filmare, lecții de montaj și de istorie a filmului / Profesoara Iulia Voicu: Învățăm să navigăm conștient într-o lume inundată de imagini

Un atelier gratuit de educație cinematografică, despre istoria filmelor, montaj, creare de film, selecție și interpretare de imagini este organizat pentru elevi și profesori la Universitatea Națională de Arte Teatrale…
Vezi articolul