EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu cere Universității Armatei Române “să se delimiteze ferm” de atitudini ca ale profesoarei care a publicat comentarii anti-Zelenski și teorii conspiraționiste și ale profesorului care a încercat să intimideze G4Media: Răspândirea unor teorii cu tentă conspiraționistă reprezintă un risc pentru siguranța națională

5.008 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul educației reacționează după ce o profesoară de la Universitatea Armatei Române a publicat un val de postări conspiraționiste anti Zelenski, numerose teorii conspiraționiste și după ce un coleg al profesoarei a încercat să intimideze G4Media.ro pentru a opri o anchetă din publicare. “Apreciez că răspândirea unor informații, speculații sau teorii cu tentă conspiraționistă, de tip fake news, reprezintă un risc pentru siguranța națională și aduce atingere gravă valorilor ocrotite de o societate democratică. Solicit comunităților academice să se delimiteze ferm de astfel de atitudini”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o poziție la solicitarea Edupedu.ro.

“Carta universitară impune oricărui cadru didactic și membru al comunității academice să aibă un comportament conform cu respectul față de Constituția României și legile țării, normele europene şi internaţionale în materie, valorile, principiile și normele etice profesionale generale ale libertăţii academice, ale dreptăţii şi echităţii, nediscriminării și egalității de șanse, respectului şi toleranţei, onestităţii şi corectitudinii intelectuale, bunăvoinţei şi altruismului”, afirmă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În poziția sa, oficialul anunță că “Ministerul Educației dezaprobă orice opinii cu tentă de teorie conspiraționistă exprimate în spațiul public cu privire la conflictul din Ucraina”.

“Sunt alături de copiii, elevii sau studenții ucraineni, alături de cadrele didactice ucrainene, cu toate mijloacele posibile, atât personal, cât și în calitate de ministru al educației. Avem datoria morală să susținem protejarea drepturilor și libertăților oamenilor care fug din calea morții”, spune Sorin Cîmpeanu.

 • Reacția ministrului Educației vine după ce G4Media.ro a relatat că un cadru didactic de la ”Universitatea Națională de Apărare Carol I” a postat pe Facebook un val comentarii anti-Zelenski și numerose teorii conspiraționiste care au generat sute de like-uri și distribuiri. Într-una dintre postări, conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu dă vina pentru război pe președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, și lansează o teorie conspiraționistă: ”De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”.
 • Alexandru Cristian, un coleg al profesoarei de la Universitatea ”Carol I” a sunat-o pe soția redactorului șef al G4Media.ro, cu mesaje de intimidare, încercând să oprească publicarea materialului. Contactat de G4Media.ro, Cristian a admis că a sunat la soția redactorului șef, dar a negat că ar fi amenințat-o. Touși, nu a reușit să explice ce anume intenționa cu acest telefon.
Reacția integrală a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la solicitarea Edupedu.ro:

“Ministerul Educației dezaprobă orice opinii cu tentă de teorie conspiraționistă exprimate în spațiul public cu privire la conflictul din Ucraina.

Apreciez că răspândirea unor informații, speculații sau teorii cu tentă conspiraționistă, de tip fake news, reprezintă un risc pentru siguranța națională și aduce atingere gravă valorilor ocrotite de o societate democratică.

Solicit comunităților academice să se delimiteze ferm de astfel de atitudini.

Carta universitară impune oricărui cadru didactic și membru al comunității academice să aibă un comportament conform cu respectul față de Constituția României și legile țării, normele europene şi internaţionale în materie, valorile, principiile și normele etice profesionale generale ale libertăţii academice, ale dreptăţii şi echităţii, nediscriminării și egalității de șanse, respectului şi toleranţei, onestităţii şi corectitudinii intelectuale, bunăvoinţei şi altruismului.

Sunt alături de copiii, elevii sau studenții ucraineni, alături de cadrele didactice ucrainene, cu toate mijloacele posibile, atât personal, cât și în calitate de ministru al educației. Avem datoria morală să susținem protejarea drepturilor și libertăților oamenilor care fug din calea morții.”

Citește și:
EXCLUSIV Profesoară la Universitatea Armatei Române, val de postări conspiraționiste anti Zelenski pe Facebook / Universitatea: Postările ”nu au legătură cu activitatea și atribuțiile profesionale” / Cum a încercat un coleg al profesoarei să intimideze G4Media.ro

6 comments
 1. Si pe vremea romanilor cand viata devenea de rahat se dadea paine gratis si era liber la lupte cu gladiatori.

  Asa e ca ati uitat de facturi si de bataia de joc din ultimii 2 ani? acum va ganditi doar la odiosul Putin.

  Daca ar vrea baietii din presa v-ar face si sa mergeti in patru labe si sa latrati dar deocamdata se multumesc sa va zica cat de rau e Putin si sa va atraga atentia tovarasaste cand veniti cu alte idei.

 2. Dacă tot debitezi o părere,nu căuta scuza că ai dreptul,mai ales când o faci public făcând pe interesanta. Nici nu aveți idee ce le poate debuta ,unor pseudo-profesori ,mintea. Unii, nu știu să articuleze și nici să facă un plural ,deși sunt lectori univ.

 3. M-au socat unii fosti si actuali colegi de cancelarie, care s-au activat ca la un semn si duc o campanie infocata anti-NATO, anti-UE și de minimalizare a invaziei din Ucraina. Abia acum am aflat că erau turnatori de-ai securitatii inainte de 1989, și mari susținători ai campaniei PSD-iste anti-Băsescu din perioada in care aderam la NATO. Toată ziulica postează frenetic pe Facebook mesaje ultranaționaliste. La ei am auzit prima data ca “Ucraina nu e țară” și că e mai bine să i te supui lui Putin decât să-l contrazici. Încă nu am vazut, printre colegi, PSD-ist sau AUR-ist care să nu fie pro-Putin.

 4. Vă miră ?! Spălați pe creier sunt peste tot , chiar și printre conferențiarii universitari. Ceva argumente solide , un fapt concret a exemplificat cucoana în cauză sau e o șoșoacă , doar emite tâmpenii gratuit ? În cazul unora dintre comentatori ,nenorocirea din Ucraina e devenit pretextul perfect pentru a-și revărsa ura , prostia , micimea sufletescă . Ăștia sunt ei , atâta pot. Rușine , chiar dacă știu că nu le este.

 5. Tanti asta cu aer de mamasha sovietică este și în comisia de etică a Universității. După plagiate apar și propagandiști ruși aflați în adormire. Daca de plagiate se ocupa Dna Șercan, de conservele sovietice nu se ocupa nimeni. Se devoalează singure….:-):-):-)

  1. Dar cine sunteți voi mă? Gestapoul? NKVD-ul? Puneți naibii mâna pe Constituție și citiți art 11. Auzi cică atentat la siguranța națională! Băi pe drept voi sunteți nepoții lui Ana Pauker.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT „Activitățile didactice se poate suspenda” – Dezacord între subiect și predicat în proiectul legii privind starea de alertă, adoptat de Guvern, chiar în capitolul Educație

„Activitățile didactice (…) se poate suspenda în perioada stabilită” – cu acest dezacord între subiect și predicat începe capitolul Educație-Cercetare din proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și…
Vezi articolul

Monica Anisie: Nu a spus nimeni că luăm în calcul containerele pentru distanțarea elevilor / Anisie, pe 8 iunie: Sunt state unde au fost aduse în curtea școlii containere. Vom analiza și noi

Deocamdată la nivelul Ministerului Educației nu s-a luat în calcul achiziționarea de containere sau de spații modulare pentru elevi, anunță ministrul Educației, într-o conferință la Iași transmisă de bzi.ro. Monica…
Vezi articolul

Ultimul atac cibernetic cu ransomware în Spania foloseşte inteligenţa artificială/ Virusul a rămas în stare latentă o lună în sistemele informatice infestate timp în care a studiat cele mai valoroase informații și abia ulterior le-a criptat

Compania Smart Hc, expertă în securitate și tehnologii înalte, a lucrat timp de 36 de ore pentru recuperarea datelor furate de la companiile infectate de cele mai recente programe malware.…
Vezi articolul