Facultatea gratuită pentru studenții UE din Scoția va fi eliminată, după Brexit – The Telegraph

3125 citiri
Foto: Pixabay.com
Școlarizarea gratuită în universități a studenților din Uniunea Europeană va fi eliminată, în Scoția, după Brexit. În consecință, mai mulți scoțieni vor beneficia de un loc la facultate, master, doctorat în urma schimbărilor, a anunțat ministrul învățământului superior din Holyrood, relatează The Telegraph, preluată de Rador.

Richard Lochhead, ministrul învățământului superior, a declarat că guvernul va elimina învățământul gratuit pentru cetățenii UE începând cu cursurile de anul viitor, iar banii economisiți vor fi folosiți pentru a încuraja mai mulți studenți scoțieni să se înscrie la universitate.

Guvernul scoțian nu va mai fi obligat să asigure costurile pentru studenții din țările UE, după Brexit, luând decizia să îi taxeze după acest eveniment.

Taxele de școlarizare în Scoția pentru studenții din străinătate variază între 9.000 lire sterline și mai mult de 31.000 lire pe an, scrie Rador.

Studenții aflați deja la universitate sau cei care încep cursurile din această toamnă vor continua să fie scutiți de taxe pe toată durata cursurilor.

“Cu inima grea, am luat decizia dificilă de a elimina învățământul gratuit pentru noii studenți din UE începând cu anul universitar 2021-2022, drept consecință directă a Brexit-ului”, a anunțat ministrul Lochhead.

Oficialul a precizat că executivul are în vedere “program ambițios de burse pentru a asigura că Scoția istorică și europeană va continua să atragă un număr semnificativ de studenți europeni pentru a studia aici”.

Jamie Greene, purtătorul de cuvânt pentru educației al partidului conservator scoțian, a avertizat că universitățile se vor confrunta cu “probleme financiare serioase” și cu o “gaură neagră” estimată la “aproximativ jumătate de miliard de lire sterline”.

Purtătorul de cuvânt pentru educație al partidului muncii scoțian, Iain Gray, a adăugat: “Angajamentul domnului Lochhead de a păstra finanțarea dedicată anterior taxelor pentru studenții UE în sectorul învățământului superior a fost bine primit. Cu toate acestea, eșecul de a asigura noi fonduri pentru viitorul colegiilor și universităților a fost extrem de dezamăgitor”.

Sursa: The Telegraph /  Rador / Traducerea: Teodora Stirbat

Imagine de David Connelly de la Pixabay
 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Telegraph e ziar tory, e “normalul” lor sa scrie asa. Doar ca nu.i adevarat, elevii europeni nu luau locul elevilor scotieni ci participau la admitere pe pozitii egale , iar facultatile ii alegeau pe cei mai buni.
    E atata prostie si in ziarele englezesti ca te iei cu mainile de cap. Probabil multe universitati se vor inchide, exista chiar o inflatie de universitati care cautau banii oferiti de stat. Dar de aici si pana la a da vina pe europeni, e o distanta mare. Sau mica, depinde de creierul cititorului.
    Ma rog, chiar daca nu ne convine, englezii fac ceva. Continentalii sunt mult rigizi, mai putin inclinati sa modifice programele scolare, asta se vede in oferta educationala.
    De pierdut insa vom pierde cu totii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Oficial – Plagiatele nu contează pentru Ministerul Educației: Începe evaluarea școlilor doctorale, nimic despre furtul din lucrările de doctorat

Ministerul Educației anunță că demarează evaluarea școlilor doctorale. Ministerul a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat și a sistemelor de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că implementează prin politici proprii mecanisme din planul consorțiului european pentru care nu a primit finanțare europeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că va implementa “prin politici proprii mecanisme ale proiectului european InclusU”. După ce proiectul de consorțiu european condus de Universitatea din Lille, în care se…
Vezi articolul