Federația Elevilor din România, după tragedia de la Caracal: Viața elevilor pusă în pericol! În lipsa transportului județean sunt nevoiți să călătorească la ocazie

19.991 de vizualizări
transportul gratuit al elevilor
Foto: Pexels.com
Elevii cer să fie apărați. Federația Elevilor din România avertizează, după tragedia de la Caracal, că în lipsa transportului județean copiii și tinerii care fac naveta la școală sunt nevoiți să călătorească la ocazie. Federația Elevilor din România, din care face parte și Asociația Elevilor din Constanța, cere Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități, acuză elevii.

Elevii avertizează că OUG 51/2019 a scos transportul județean din sfera serviciilor publice – “la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport”. “Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis”, spun tinerii.

Ce spun tinerii din “Federația Elevilor din România”, într-un comunicat remis Edupedu.ro:

“Ref: Viața elevilor pusă în pericol! În lipsa transportului județean sunt nevoiți să călătorească la
ocazie!

Federația Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități.

Din informațiile apărute în mass-media, în data de 24 aprilie, o elevă pleca de la liceul la care învăța, aflat în localitatea Caracal, spre localitatea sa de domiciliu. Din nefericire, pe ruta dintre cele două localități, nu exista nicio firmă  care să transporte oamenii prin intermediul transportului public în comun și, ca urmare, eleva a fost nevoită să caute o cursă de ocazie, cu un străin. Situația nu este singulară, în urmă cu 3 luni o altă fată fiind nevoită să folosească aceeași metodă de transport la întoarcere din Caracal.

Federația Elevilor din România consideră că o cauză a acestei întâmplări o constituie gestionarea defectuoasă a transportului de către Consiliul Județean Olt. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport județean a devenit și mai haotică pentru că noua legislație este contradictorie și contrară dreptului Uniunii Europene.

Până în data de 28 iunie a.c., transportul județean de persoane era serviciu public. În acest caz, autoritățile publice aveau obligația să asigure, prin licitație, deservirea tuturor localităților dintr-un județ, prin intermediul obligațiilor de serviciu public. În schimb, consiliile județene au înțeles să încalce legea față de toți călătorii în general, și  față de persoanele din mediul rural în special, alegând să îi priveze de transport de calitate, neîncheiând contractele cu operatorii de transport.

Atragem atenția asupra faptului că, în urma OUG 51/2019, transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis.

Pe această cale, FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile.

Federația Elevilor din România (FER) este o organizație neguvernamentală în curs de înființare, care își asumă reprezentarea drepturilor și intereselor comune ale tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociațiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.”


5 comments
 1. În Ministerul Educației avem service-ul de la Caracal. În fiecare județ avem butoaiele albastre cu oasele copiilor noștri.Educația este condusă de politruci. Trist.

 2. Guvern iresponsabil, corupt, criminal!!!.Bine ca Guvernul RO a facut cadou elevilor din RMoldova 200 de microbuze scolare,noi noute, in timp ce elevii din Romania merg pe jos km intregi, in carute sau fac autostopul. CORUPTIA UCIDE!!!

 3. Prima masura si cea mai rapida este educatia. Sa nu ia ocazia singuri, sa se grupeze in minimum 3. Sa faca fotografie la masina, numarul de inmatriculare si un act de identitate al soferului pe care sa le trimita in mesaj privat parintilor impreuna cu data, ora, locul de unde iau ocazia. Daca soferul se opune, sa nu se urce in masina. Orice om cinstit va accepta aceste masuri in situatia data. Sa sune la telefon parintii sau pe cineva raspunzator si sa comunice datele masinii si numele soferului inainte de plecare. Asta nu costa si reduce riscurile, plus se poate aplica imediat.

 4. Uite unde poate sa duca desfiintarea unor clase pentru comasarea lor, elevii fiind obligati sa mearga pe distante lungi pentru a ajunge la scoala.
  Sunt multe probleme, nu numai cea a transportului.
  Lipsa cabinetelor medicale in scoli, lipsa paznicilor calificati, lipsa manualelor, schimbarea fara o reala cercetare a programelor scolare, ontroducerea unor examene fara rost (EN II, IV, VI) si multe altele.
  Sunt adevaratele problemei
  Dar cine ne aude?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rapoartele elevilor care participă la testarea standardizată „nu conțin datele copiilor”, dă asigurari Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta mai spune că testele „nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură”, dar ar putea duce la eliminarea unor conținuturi din programă, dacă unii itemi nu vor fi rezolvați, de exemplu

Datele copiilor nu vor fi introduse în platforma privată pe care Ministerul Educației a anunțat că va organiza o testare standardizată pentru elevii din clasele I-XI, fără cei de clasa…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Cîmpeanu, despre posibilitatea de a menține școlile deschise indiferent de scenariu, dacă toți profesorii și angajații din unitate sunt vaccinați: „În limitele de competență, Ministerul Educației poate să susțină o astfel de idee și va promova” – VIDEO

Ministerul Educației ar putea susține ideea ca școlile unde tot personalul angajat este vaccinat să rămână deschise cu prezență fizică indiferent de scenariul din localitatea respectivă, a declarat ministrul Sorin…
Vezi articolul

DOCUMENT Ultima zi în care școlile-pilot din proiectul de testare a metodologiei de monitorizare a segregării școlare mai pot completa chestionarul prin care să spună ce a mers și ce nu în această privință

Luni, 9 octombrie, este ultima zi în care școlile incluse pentru testarea pe teren a metodologiei de monitorizare a segregării școlare pot completa chestionarul, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.…
Vezi articolul