Federația sindicală “Spiru Haret”, scrisoare către premierul Orban pentru suplimentarea masivă a numărului de profesori: E nevoie de 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați, altfel “școlile riscă să devină focare Covid-19”

6.263 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care susține că, în contextul pandemiei, în învățământ “ar fi nevoie de circa 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați – personal didactic auxiliar și nedidactic”, nu doar plusul de 500 de cadre didactice, prevăzut deja printr-o hotărâre de guvern.

“Din cauza lipsei de personal, școlile riscă să devină focare Covid-19”, afirmă organizația sindicală în scrisoarea semnată de președintele Marius Nistor. “Spiru Haret” afirmă că își bazează solicitarea pe datele primite de la organizațiile teritoriale și inspectorate din 25 de județe și din minicipiul București.

Raportat la aceste cifrele calculate de acestea, “în actualul context pandemic, cele 500 de posturi reprezintă o picătură în ocean”, afirmă scrisoarea, potrivit căreia “din cauza blocării angajărilor, multe dintre unitățile de învățământ sunt obligate să constituie formațiunile de studiu peste limita maximă prevăzută de lege, mai ales în condițiile creșterii numărului de elevi în marile aglomerări urbane”.

Textul integral al scrisorii deschise:

“Din cauza lipsei de personal, școlile riscă să devină focare COVID-19

Domnule Prim-Ministru, Ludovic Orban,

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a semnalat încă din luna august deficitul de personal cu care se confruntă unitățile de învățământ și a solicitat efectuarea, în regim de urgență, a demersurilor necesare pentru a permite angajarea personalului indispensabil aplicării măsurilor de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Rezultatul a fost apariția HG nr. 765/2020, prin care numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, a crescut la 285.960 de posturi, față de 285.460 câte erau anterior. Deci, un plus de doar 500 de posturi.

Potrivit unei analize realizate de FSE „SPIRU HARET“ la nivelul a 25 de județe și al municipiului București, pe baza datelor primite de la organizațiile teritoriale și de la inspectoratele școlare, ar fi nevoie de circa 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați – personal didactic auxiliar și nedidactic. Raportat la aceste cifre, în actualul context pandemic, cele 500 de posturi reprezintă o picătură în ocean.

Domnule prim-ministru, din cauza blocării angajărilor, multe dintre unitățile de învățământ sunt obligate să constituie formațiunile de studiu peste limita maximă prevăzută de lege, mai ales în condițiile creșterii numărului de elevi în marile aglomerări urbane. De asemenea, deficitul de personal nedidactic pune în pericol siguranța tuturor celor din unitate: copii și salariați.

Dacă nu veți suplimenta urgent și semnificativ numărul de posturi din învățământul preuniversitar de stat, riscați să transformați unitățile de învățământ în focare de infecție, ceea ce va conduce la o transmitere în masă, accelerată, a bolii.

Marius Ovidiu NISTOR
Președinte”


4 comments
  1. Trebuie redus numarul orelor de la inv gimnazial,liceal si profesional ,sunt atatea discipline inutile-lb.latina,religie,ed.tehnologica,muzica/desen alternand,dirigentie,redus nr.elevi la clasa,dar nu se doreste nicio schimbare in interesul elevilor,sindicatele din invatamant distrug elevii si parintii prin deciziile lor,pentru ei profesorii sunt cei care conteaza.

  2. Ar trebui să ne gândim la eficienţa (mai corect spus ineficienţa) demersului didactic în România actuală. Pandemia va trece într-o fericită zi a omenirii. Atunci vom preda iar în clase cu 32 de elevi ? Avantajele unor clase cu 15 -16 elevi sunt de netăgăduit. Probabil că noi discutăm, iar cine trebuie să ne audă are altceva de făcut, mult mai important, cum ar fi pregătirea alegerilor parlamentare…

    1. Toate partidele care au fost la putere au fost interesate numai in reducerea cheltuielilor pentru învățământ, si principalele căi sunt cresterea numărului de elevi intr-o clasa, si cresterea normei didactice, ambele având ca rezultat scăderea numarului de profesori, adica economii. Se mai adauga lipsa de investiții, si se obtine rezultatul dorit :un invatamant,, ieftin”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică are loc online, în luna februarie 2022. “Părinții să nu-și închipuie că olimpiada este totul și ea decide copiii care sunt inteligenți și care nu“ – interviu cu profesorul Radu Gologan

Etapa locală a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică are loc online, în luna februarie 2022, potrivit unui anunț al Societății de Științe Matematice din România. Profesorul Radu Gologan a spus, pentru…
Vezi articolul
Calendar oficial mobilitate

LISTA Peste 16.800 de profesori, educatori și învățători, declarați admiși la proba borderoului de Consiliul Național pentru Politici și Evaluare în Educație. Când încep cursurile de formare pentru a deveni evaluatori

Rezultatelele probei de borderou pentru cadrele didactice care au participat la selecția în corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN) au fost publicate pe site-ul Consiliului Național…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro

BREAKING Cum începe școala pe 13 septembrie 2021: Școlile și grădinițele rămân deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de 6 la mie. Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag. Masca e obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar NU în spații deschise – anunță miniștrii Educației și Sănătății

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu noul Coronavirus, în anul școlar care începe în 13 septembrie 2021, a anunțat ministrul…
Vezi articolul