Firea anunță un pachet legislativ pentru creșterea natalității: vouchere lunare de 1.500 de lei pentru creșe, grădinițe, after-school, card de reduceri pentru tineri și familii numeroase

1.321 de vizualizări
Gabriela Firea / Foto: gov.ro
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunțată de PSD candidat la Primăria Capitalei anul viitor, a anunțat, joi, un nou pachet legislativ cu reduceri și vouchere, între care TVA de 5% la scutece, lapte și mâncare pentru bebeluși, vouchere lunare de 1.500 de lei pentru creșe, grădinițe, after-school private pentru familiile cu venituri maxime de aproximativ 8.000 de lei, card de reduceri și dobânzi mai mici la creditele imobiliare pentru familii numeroase, potrivit G4Media.ro.

„Creșterea natalității este o prioritate pentru mine și toți colegii coaliției de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică”, a precizat Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Măsurile legislative anunțate de Gabriela Firea pentru creșterea natalității și susținerea familiilor:

– TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

– Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

3 comments
 1. pe cand si niste masuri pentru cei care muncesc si au copii? cum ar fi niste deduceri de taxe/impozite mai substantiale, nu 10 lei pe luna… doar pomeni electorale… ca na… vin alegerile

 2. Creșterea natalității? De ce? Ca să creștem populația țărilor din UE care pot să asigure condiții de viața decente pentru rezidentii/ cetățenii lor?

 3. Citind statisticele, aflăm că ”Pe 15 noiembrie 2022, la ora 09:59:58, s-a atins nominalul de 8 miliarde de locuitori la nivel global. A fost nevoie de peste 200.000 de ani de istorie umană pentru ca populația lumii să ajungă la 1 miliard, și doar de 200 de ani pentru a ajunge la 7 miliarde.
  Se spune că la fiecare cinci zile se naște încă un milion.
  În prezent, populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani.
  Experții consideră că explozia demografică a avut loc datorită îmbunătățirii standardelor de trai și a standardelor medicale, ceea ce a permis oamenilor să trăiască mai mult de-cât în secolele anterioare. ”
  (https://ro.wikipedia.org/wiki/Popula%C8%9Bia_P%C4%83m%C3%A2ntului)

  Un calcul simplu ne demonstrează că argumentul cu nivelul de trai nu prea este convingător.
  Dacă fiecare familie ar avea câte doi copii, populația globului ar rămâne constantă (iar la un copil per familie, populația s-ar reduce la fiecare generație cu jumătate).
  La trei copii per familie, populația crește (cam de trei ori la fiecare generație). Situația se petrece în țările sărace, unde nivelul de educație este redus.
  Această idee (a sărăciei aflată mână-n mână cu lipsa educației) este susținută și de modul de repartizare a populației pe continente (Asia: 59,4%, Africa: 17%, Europa: 9,6%, America Latină: 8,6%, America de Nord: 4,9%, Australia și Oceania: 0,5%)[4].

  Deci, nu nivelul de trai a contribuit la creșterea populației într-un ritm accelerat, ci nivelul redus al educației (pentru că unde e sărăcie materială este și sărăcie în educație)!

  Așadar nu știu dacă e o laudă (și o dovadă a evoluției civilizației) că ne-am înmulțit ca șobolanii, fojgăind disperați prin măruntaiele Pământului și pe dinafara lui ca să-i stoarcem toate resursele, pentru a ne ghiftui și a ne răsfăța lăcomia deșartă, transformându-le (resursele) în murdărie, cu care am umplut tot globul !
  Cu o educație mai bună și mai frumoasă lumea ar fi arătat altfel: fără războaie, fără atentate, fără sărăcie, fără garduri și spații schengen, fără pitici cancelari aroganți, cu pretenții de dumnezei!

  Dacă cei care, acum, se ascund în ”spații”, care îi protejează de cei ce doresc să le întoarcă ”vizita prelungită”, făcută cândva pentru a le ”gusta” din bogățiile solului și subsolului, i-ar fi ajutat să se lumineze (ar fi construit școli, spitale, fabrici, le-ar fi permis să se școlească în universitățile lor) , acum nu ar fi avut motive să se ascundă (după ziduri, ca chinezii de hoardele lui Gingis Han!)
  Cu siguranță că o populație de trei ori și mai mult de mică nu ar fi produs efectele nefaste pe care le înregistrăm acum.
  Se spune că: Din perspectiva necesarului de resurse, după unele aprecieri, populația globului ar avea nevoie, în acest moment, de mai mult decât de o singură planetă, mai precis de 1,75 planete.
  Dacă toată omenirea ar trăi ca în Germania, ar fi nevoie chiar de 3 planete.
  Și dacă toți oamenii globului ar avea același necesar de energie ca cetățenii SUA, ar fi nevoie de 5 planete pentru a asigura aceste nevoi.

  (https://www.dw.com/ro/semnal-de-alarm%C4%83-am-sec%C4%83tuit-deja-resursele-naturale-ale-planetei/a-49783273)

  Ce-i de făcut?
  Nimic mai mult decât să investim în educație pentru ca tinerii să fie pregătiți a fi utili (creativi, cu idei noi, capabili să-și organizeze viața în mod rațional, eficient, astfel încât ome-nirea să fie protejată de dezastre: creșterea, în continuare a populației, creșterea consumului de resurse, a poluării, atentate asupra civilizației, războaie).
  Un om educat, va dori și va propune o lume frumoasă, în care să fie liber și fericit. Va căuta căi și soluții pentru propășirea civilizației.
  Lipsa educației generează balast social-un adevărat pericol pentru umanitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNCAN, despre Cernobîl: Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean / Toate sistemele de securitate sunt funcționale

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis miercuri că nu sunt semnalate depășiri ale radiației la nivelul teritoriului Ucrainei, iar în prezent toate sistemele de securitate ale centralei…
Vezi articolul

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să spună cum va aplica ordinul privind obligativitatea școlii online – de unde bani pentru terminale, când vor fi instruiți profesorii, ce se întâmplă la sate

Avocatul Poporului a adresat, vineri, Ministerului Educației o serie de lămuriri privind modul cum va aplica ordinul referitor la obligativitatea școlii online. Instituția spune că a primit mai multe sesizări…
Vezi articolul
Contestații BAC

Concursuri școlare 2024. Regulamentele de organizare pentru peste 100 de proiecte educative naționale și internaționale, finanțate de Ministerul Educației, publicate de instituție – LISTĂ

Regulamentele de desfășurare pentru cele peste 100 de concursuri extrașcolare – proiecte educative naționale și internaționale (din cadrul CPEENI, fostul CAEN), organizate cu finanțare de Ministerul Educației (ME) în 2024,…
Vezi articolul

BREAKING România a câștigat o medalie de aur, două de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Informatică 2022, în Indonezia / Locul 2 pe numărul de medalii al tuturor țărilor, obținute până acum

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Informatică 2022, organizată în Indonezia, au obținut o medalie de aur, două de argint și una de bronz conform rezultatelor anunțate…
Vezi articolul