Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, aprobată oficial

308 vizualizări
Foto: Ambsadorul României în Franța, Luca Niculescu / Consiliul OCDE
Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a fost adoptată în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE, din 10 iunie 2022, anunță OCDE.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului și dezvoltării economice.

Prezent la sediul OCDE de la Paris, unde a avut loc Consiliul OCDE, ambasadorul României în Franța, Luca Nicolescu, a scris pe pagina sa de Facebook că „după NATO și Uniunea Europeană, intrarea în OCDE – clubul țărilor democratice dezvoltate – reprezintă unul dintre principalele obiective strategice ale României”

Foto: Ambsadorul României în Franța, Luca Niculescu, cu membri ai delegației României la OCDE

„Cu aplauze. Așa a fost primit azi la Paris anunțul făcut de Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, despre adoptarea Foii de Parcurs pentru România. Foaie de Parcurs care a fost înmânată autorităților române și care prevede etapele pe care le are de parcurs țara noastră pentru aderarea la organizație. După cum am mai spus, după NATO și Uniunea Europeană, intrarea în OCDE – clubul țărilor democratice dezvoltate – reprezintă unul dintre principalele obiective strategice ale României.

Aderarea la OCDE este o oportunitate de transformare și modernizare a societății romanești. În Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica se setează standarde, se împărtășesc valori, se face schimb de experiență intre state dezvoltate de pe mai multe continente. Iar pentru aderare e nevoie de implicarea întregii societăți: Administrație prezidențială și Guvern, Parlament, Societate civila, Patronate, Sindicate etc. Este cu adevărat un «proiect de țară», deoarece OCDE realizează, după cum o spune și deviza organizației, «politici mai bune pentru vieți mai bune».”

Reamintim că OCDE a anunțat pe 25 ianuarie începerea procedurilor de aderare a României la organizație. „Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OECD, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare”, a transmis Guvernul.

Cei 37 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

În Educație, OCDE organizează la fiecare 3 ani testările internaționale PISA, cele mai importante teste la nivel mondial, din domeniul educațional, la care participă și România din anii 2000.

În cadrul Conferinței „România Educată – politici publice și coordonarea surselor de finanțare”, din ianuarie 2020, au fost lansate 4 politici publice propuse de OCDED pentru proiectul prezidențial lansat de Klaus Iohannis, România Educată, propunerile fiind finanțate de Comisia Europeană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Emmanuel Macron desfiinţează „Şcoala naţională de administraţie” – ENA, simbolul elitelor franceze, pe care și actualul președinte a absolvit-o. Filiera de învăţământ va fi rebotezată și modificată structural

În cursul unei videoconferinţe cu câteva sute de înalţi funcţionari francezi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat desfiinţarea Şcolii naţionale de administraţie (ENA), instituţia care formează de mai bine de…
Vezi articolul

Mai multe universități au discutat cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții și cu ministrul Educației despre o schemă europeană de garantare a creditelor pentru studenți și una de investiții

Accesul studenților la credite acordate de Banca Europeană de Investiții este susținut de ministrul Educației, potrivit unui comunicat al ministerului. Sorin Cîmpeanu și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Christian…
Vezi articolul

FOTO O profesoară de limba română din Oradea a fost nominalizată în Top 50 “Global Teacher Prize”, ai celor mai buni profesori din lume. Mirela Tanc: Am creat mai multe soluții la problemele cu care se confruntă învățământul în acest moment, i-am învățat pe elevi nu numai să memoreze, dar să și gândească critic

O profesoară orădeană de limba și literatura română a fost nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize – “Oscarul din Educație” pentru profesori merituoși din întreaga lume, în valoare de…
Vezi articolul