Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, aprobată oficial

378 de vizualizări
Foto: Ambsadorul României în Franța, Luca Niculescu / Consiliul OCDE
Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a fost adoptată în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE, din 10 iunie 2022, anunță OCDE.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului și dezvoltării economice.

Prezent la sediul OCDE de la Paris, unde a avut loc Consiliul OCDE, ambasadorul României în Franța, Luca Nicolescu, a scris pe pagina sa de Facebook că „după NATO și Uniunea Europeană, intrarea în OCDE – clubul țărilor democratice dezvoltate – reprezintă unul dintre principalele obiective strategice ale României”

Foto: Ambsadorul României în Franța, Luca Niculescu, cu membri ai delegației României la OCDE

„Cu aplauze. Așa a fost primit azi la Paris anunțul făcut de Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, despre adoptarea Foii de Parcurs pentru România. Foaie de Parcurs care a fost înmânată autorităților române și care prevede etapele pe care le are de parcurs țara noastră pentru aderarea la organizație. După cum am mai spus, după NATO și Uniunea Europeană, intrarea în OCDE – clubul țărilor democratice dezvoltate – reprezintă unul dintre principalele obiective strategice ale României.

Aderarea la OCDE este o oportunitate de transformare și modernizare a societății romanești. În Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica se setează standarde, se împărtășesc valori, se face schimb de experiență intre state dezvoltate de pe mai multe continente. Iar pentru aderare e nevoie de implicarea întregii societăți: Administrație prezidențială și Guvern, Parlament, Societate civila, Patronate, Sindicate etc. Este cu adevărat un «proiect de țară», deoarece OCDE realizează, după cum o spune și deviza organizației, «politici mai bune pentru vieți mai bune».”

Reamintim că OCDE a anunțat pe 25 ianuarie începerea procedurilor de aderare a României la organizație. „Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OECD, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare”, a transmis Guvernul.

Cei 37 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

În Educație, OCDE organizează la fiecare 3 ani testările internaționale PISA, cele mai importante teste la nivel mondial, din domeniul educațional, la care participă și România din anii 2000.

În cadrul Conferinței „România Educată – politici publice și coordonarea surselor de finanțare”, din ianuarie 2020, au fost lansate 4 politici publice propuse de OCDE pentru proiectul prezidențial lansat de Klaus Iohannis, România Educată, propunerile fiind finanțate de Comisia Europeană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorul Cristian Presură ridică problema unei posibile licitații cu dedicație în cazul Bibliotecii Școlare Virtuale: “În caietul de sarcini, scris înainte de licitație, găsesc însă detalii neverosimile, ca de exemplu, lungimile cablurilor în milimetri”

Biblioteca Școlară Virtuală este un proiect de 40 de milioane de euro. Licitația a fost câștigată la începutul lunii decembrie de Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL…
Vezi articolul

Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de…
Vezi articolul

Consiliul elevilor, “îngrijorat” de schimbarea regulilor de funcționare a școlilor în funcție de pragul de 6 la mie: fără analiza reală a situației din teritoriu, decizia nu va fi în beneficiul elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și-a exprimat “îngrijorarea”, miercuri, față de planurile de modificare a legislației privind funcționarea școlilor după atingerea pragului de 6 infectări la mia de locuitori, într-o…
Vezi articolul

„Mobilizarea cadrelor didactice”, cerută de ISJ Sibiu pentru realizarea planului la hectar în formarea pe modulul MATE / Eforturi și la nivelul Ministerului Educației, prin acordarea de credite profesionale pentru operarea unui software organizațional

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sibiu solicită ca profesorii de nivel gimnazial și primar, din fiecare unitate școlară, să se înscrie și să parcurgă programul de instruire online MATE, potrivit unei…
Vezi articolul