Fostul avocat personal al Marianei Dogaru, președinta Agenției pentru calitate în învățământ, cea care acreditează școlile, continuă să fie plătit de ARACIP cu 2.850 de euro pe lună

1.834 de vizualizări
Mariana Dogaru / Foto: Alfabetar
Avocatul care a reprezentat-o pe Mariana Dogaru într-un proces contra ARACIP, instituție pe care acum o conduce în calitate de președintă, este acum furnizorul de servicii juridice al ARACIP, după cum Edupedu.ro a semnalat într-o anchetă jurnalistică publicată pe 20 august. Agenția condusă de Dogaru a continuat să cumpere prin atribuire directă servicii juridice de câte 2.850 de euro pe lună, potrivit datelor din sistemul integrat de licitații publice SICAP, după ce în august scriam că în cele 4 luni scurse de la venirea Marianei Dogaru la șefia agenției care asigură calitatea în învățământul preuniversitar avocatul primise deja 10.000 de euro din banii instituției.

Răspunsul președintei ARACIP, în luna august, la întrebarea Edupedu.ro cum de a ajuns ca fostul său avocat într-un proces cu ARACIP să reprezinte acum ARACIP și ce îl califică pentru acesta?, a fost următorul: „Nu am făcut eu achiziția (…) dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim, că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP (n. red. prin procesul personal intentat Agenției), el a dovedit că este bun pentru ARACIP”.

Concret, din 12 aprilie 2022 până pe 8 noiembrie 2022, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – A.R.A.C.I.P. a atribuit 6 tranșe de „servicii juridice” și „servicii de consultanță juridică și reprezentare” către PFA Iordache Dan – Cabinet de avocat, potrivit SICAP – portalul guvernamental de licitații publice. Valoarea cumulată a contractelor – 89.921 lei sau 18.540 euro. Primul contract este mai mic, de 20 de ore, celelalte 4 fiind identice ca sumă, de câte 40 de ore fiecare. Ultimul contract de pe platforma publică este pentru 80 de ore, cel mai probabil pentru lunile noiembrie și decembrie, în valoare de 27.668,8 de lei, adică 5.705 euro. Potrivit descrierii din SICAP, ARACIP îl plătește pe avocat cu 345 de lei pe oră.

Captura SICAP

Cabinetul respectiv de avocatură nu mai apare în SICAP cu alte contracte cu entități publice, potrivit portalului de licitații. Procedura folosită a fost de achiziție directă.

Acest cabinet de avocatură a reprezentat-o pe Mariana Dogaru în procesul cu ARACIP pe care aceasta l-a intentat instituției în anul 2018, potrivit surselor Edupedu.ro, confirmate ulterior de Dogaru. Aceasta a ocupat, din 2006 (de la înființarea ARACIP), postul de director al departamentului de evaluare externă a calității. Împuternicirea avocațială obținută de Edupedu.ro, semnată în anul 2020, deși Mariana Dogaru susține că nu l-a mai văzut pe avocatul respectiv din 2018, poate fi văzută mai jos:

Foto: Edupedu.ro

De remarcat că prețurile sunt fără TVA și că timpul de răspuns la oferte a fost unul extrem de scurt, 3-5 minute la ultimele două. Serviciile „de reprezentare” cerute nu sunt în instanță, ci „la sediul ARACIP”, după cum reiese din detaliile achiziției.

Foto: Captură – SICAP
Redăm răspunsul Marianei Dogaru la întrebările Edupedu.ro din august 2022:

Edupedu.ro: În sistemul de achiziții publice apar patru licitații adjudecate cu atribuire directă de servicii juridice de către ARACIP. Au fost contractate din luna aprilie până în luna august serviciile avocatului care, potrivit surselor noastre, v-a reprezentat în procesul contra ARACIP în urmă cu câțiva ani. De ce?

Mariana Dogaru: S-a întâmplat în 2017 – 2018, în momentul de față eu nu am nicio relație contractuală cu dumnealui. Atunci am solicitat drepturile care mi se cum veneau în urma calculului greșit pe care instituția îl făcuse legat de niște sporuri, am câștigat și în plus, pentru că era vorba despre sporul de doctorat (…). Iar atunci s-a încheiat relația contractuală, mai departe nu știu.

Edupedu.ro: Cum a ajuns acum contractor la instituția pe care o conduceți?

Mariana Dogaru: Floarea Bolmadîr a fost achizitoarea. Eu nu am făcut achiziția, întrebați-o pe doamna Bolmadîr. [N. Red. Floarea Bolmadîr este expert ARACIP, fosta responsabilă de achiziții în instituție, care a fost detașată și pe postul de șef departament resurse umane la momentul venirii Marianei Dogaru la conducerea ARACIP și care a avut un rol esențial în acreditarea Grădiniței Politehnica].

Edupedu.ro: Dar cum ați aprobat achiziția?

Mariana Dogaru: Vă rog să subliniați că Floarea Bolmadîr mi-a scris că mi-am adus avocatul să-l conectez la bani publici. Domnule, eu am aprobat servicii juridice, nu pentru X sau pentru Y. 

Edupedu.ro: Și nu v-ați pus un semn de întrebare? Avocatul respectiv nu mai are alte contracte de servicii juridice pe care să le acorde altor entități de stat, cel puțin nu apar în SEAP.

Mariana Dogaru: Nu, nu, nu, are o grămadă de entități de stat cu care lucrează, inclusiv cu TVR-ul a avut colaborări…

Edupedu.ro: Nu figurează în SEAP.

Mariana Dogaru: Nu știu cum le-a avut, dar vă spun că le-a avut, vă rog să îi dați telefon. Nu scrie niciunde că este ilegal cu un avocat… din contră. În primul rând că l-am întrebat, dacă eu am colaborat cândva cu dumneavoastră, este ilegal [N. Red. să încheie contract acum cu instituția pe care o conduce]? Nu mai avem relație contractuală, lucru care, acum l-am revăzut pe om, adică… din 2018. Doar faptul că a câștigat și că ARACIP mi-a virat banii, asta este altceva, eu nu m-am mai întâlnit – adică nu este fratele meu sau… e o persoană cu care lucrez. 

Edupedu.ro: Avocatul v-a prestat niște servicii, pe care le-ați plătit, iar acum când ați ajuns în poziție de decizie, de președinte ARACIP, ordonator de credite, apare că instituția achiziționează servicii de la el. 

Mariana Dogaru: A fost achiziționat de Bolmadîr…

Edupedu.ro: Ofertele de achiziție sunt acceptate la foarte scurt timp după publicarea pe SEAP, ultima, de exemplu, la doar 5 minute de la publicare. Cum vă explicați asta?

Mariana Dogaru: Deci pe partea de achiziții nu am certificat, credeți-mă, că dacă aș avea certificat, nu aș fi lăsat-o pe Bolmadîr.

Edupedu.ro: Ultima achiziție de servicii juridice este publicată pe 1 august, când achizitor era Otilia Bogdan. Aceasta cum a fost făcută?

Mariana Dogaru: Haideți… în primul rând el are posibilitatea să facă act adițional de 4 ori, noi avem procese în derulare. 

Edupedu.ro: Data publicării anunțului 1 august la 15:52, data acceptării 1 august la 15:57, deci cineva a fost foarte pe fază, a acționat imediat.

Mariana Dogaru: Nu, haideți că intrăm iar în zona asta. 

Edupedu.ro: Asta arată SEAP. 

Mariana Dogaru: Da, da, și vine Dogaru să facă matrapazlâcuri, cam așa ați traduce.

Edupedu.ro: Eu nu traduc în niciun fel, doar întreb și public ce îmi spuneți și ce pot documenta.

Mariana Dogaru: Serviciile juridice au fost achiziționate de Floarea Bolmadîr.

Edupedu.ro: Și dumneavoastră, președintele consiliului ARACIP, ați aprobat acea achiziție?

Mariana Dogaru: Da, da. Contractul cu el poate să aibă patru acte adiționale. La fiecare act adițional se prelungește achiziția. Și este logic, pentru că dacă el începe un proces cu X, îl duce până la capăt, că nu o să se oprească „stai puțin să căutăm altul”. Oricum am încercat să mai luăm un alt avocat care nu a vrut să fie achiziționat prin SEAP. Era specializat tot în educație și nu a vrut să fie achiziționat în SEAP. Și am zis „nu se poate prin SEAP, nu facem deloc”, adică să fie public. (…) Pot să vă spun doar atât, că din contră, dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim, că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP, el a dovedit că este bun pentru ARACIP. 

Edupedu.ro: Deci l-a luat ARACIP pentru că v-a câștigat dumneavoastră procesul?

Mariana Dogaru: Nu l-a luat din cauza asta, dar nu înțeleg de ce nu v-ați pus și întrebarea asta, nu? Pentru că analizăm lucrurile pe toate părțile.

Edupedu.ro: Eu nu știu câte procese a câștigat avocatul acesta contra ARACIP. Îmi spuneți dumneavoastră?

Mariana Dogaru: Procesul pe care l-am câștigat eu contra ARACIP, tocmai v-am spus, că a fost și cu alte drepturi (…) înseamnă că știe să apere foarte bine.

Edupedu.ro: Dar nu cred că știe ARACIP cât a câștigat acest avocat.

Mariana Dogaru: Ba da, știe ARACIP-ul, pentru că a primit comunicare și vede foarte clar că eu cu acest avocat am câștigat o grămadă de drepturi care mi se încălcaseră, versus ceilalți.

Edupedu.ro: Conform celor 4 achiziții de pe SEAP avocatul a încasat de la ARACIP 9.983 de euro de euro în 4 luni. 

Mariana Dogaru: E activitate prestată.

Edupedu.ro: Deci fostul dumneavoastră avocat câștigă acum de la ARACIP…

Mariana Dogaru: Nu mai spuneți „fostul dumneavoastră avocat”, toate relațiile contractuale sunt încheiate cu avocatul.

Reamintim că Mariana Dogaru a fost aleasă președintele ARACIP pe 15 martie 2022, din postura de candidat unic, la momentul respectiv fiind lector la Universitatea Politehnica București. Aceasta a fost propulsată în Consiliul ARACIP și mai apoi la șefia acestuia după scandalul „Grădinița Politehnica”, în care Edupedu.ro a dezvăluit cum instituția a primit acreditare prin ordin de ministru, în vreme ce ARACIP, instituția care ar fi trebuit să o acrediteze, dăduse decizie de neacreditare. La vremea respectivă, Mariana Dogaru a fost unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa anchetei Edupedu.ro. Noul președinte al ARACIP a ajuns în funcție după o așa-zisă „reformă” începută de Ministerul Educației, care a schimbat prin hotărâre de guvern regulamentul de funcționare al instituției, acțiune criticată intens de o parte din societatea civilă.

O anchetă Edupedu.ro arăta cum Dogaru a creat „Republica Dolj” la conducerea instituției pe care a preluat-o. În funcțiile cheie au ajuns apropiați ai președintei Mariana Dogaru.


19 comments
  1. Cu totul deosebita aceasta doamna! Numai om nu este! Calca pe cadavre, fura, minte si isi vede de propriile interese. Pe cei buni i-a gonit, i-a inlaturat si a angajat si promovat oameni ce nu au de a face cu educatia. De la firme farma si banci falimentare, de la vandut gogosi sau alte bazaconii dubioase au fost selectati experti nationali in educatie- unii chiar pe post de sefi! Cum este posibil asa ceva?? Care au fost triteriile ei?? Cum se explica faptul ca nu ii ajung 2 juristi sau infiintarea unui departament de relatii internationale fara rost cu oameni fara scoala?
    Pe langa ce s-a scris mai sus mai face si alte mici artificii…cum ar fi sa se plimbe prin tara, pe la moaste, tot cu gasca dupa ea, si pe banii institutiei, cu pretextul de a mustrului evaluatorii de la Iasi, de exemplu.
    O rusine de om, o impostoare frustrata care si-a lasat familia pt a ocupa un post cu orice pret.
    Lasati institutia sa fie condusa de oameni capabili, integri si orientati catre educatie…daca mai exista!

    1. “Daca este sa privim cu ochelarii cei buni” si scoatem din cv-ul doamnei tot ce i se datoreaza domnului presedinte Serban Iosifescu, ramane mai nimic…

  2. Mihai Peticila, daca tot te preocupa binele invatamantului, nu te mai ocupa de muste si tantari! Asa e, sindicalistii sunt niste nenorociti si titularizarea o mare prostie. Trebuie desfiintate amandoua. Poate reusim acum cu legea noua.
    Vino in Dolj si intreab-o, daca ai muschi, pe Nasa Olguta Vasilescu cum l-a numit ea ”prin concurs” pe Finu inspector general si cum asta acum conduce sindicatul, adica are gija de profesori…Si ce mai face ea pe acolo, pe la educatie, cum isi lasa studentii in online si aprinde luminite. Iar pe el intreaba-l daca Protectia Copilului stie si de ce nu e in Registru si decide ce fac copiii nostri. Poate are si Politia ceva de zis pe aici….Si mai spune-i Nasicii ca Internetul NU UITA NICIODATA….Ai inteles, Carmen?

  3. Cred ca nu ati inteles Anonimul venetian are sustinereee, cititi mai sus mesajele. Edupedu ar trebui in fiecare zi sa scrieti despre aceasta institutie ARACIP mai ales ca dvs ati sesizat in luna august angajarea ilegala a colegei, prietenei, vecinei Vascu Janina. Cele 2 individe hotarasc soarta scolilor si a unei institutii de stat asta este cel mai grav lucru! Asta trebuie sa realizati ca cele 2 individe conduc un Consiliul si o institutie!

  4. Ce treabă are Doamna preș. aracip cu „asigurarea calității” ( fie și variantă ARACIP)??!! Ce treabă are dna cu managementul calității??!! De unde atâta expertiză de la teologie la managementul calității??
    Care sunt mult elogiatele competențe pe acest domeniu? Ce a scris dna MD în domeniul calității (asigurării calității educației, cum se numește eronat pe la noi….)??!! Compilații și idei preluate de la fostul președinte (care oricum, avea limite consistente în ceea ce privește conceptele managementului calității în sistemul educațional..)!
    Dacă este protejată de dna ministru, înseamnă o mare gafă și o imensă pierdere (și continuă) pentru calitatea educației în sistem! Și așa am pierdut 15 ani cu vechea conducere. Iar prezenta, conform mersului istoriei „de la rău spre mai rău”…

  5. Cum puteti sa vb asa despre dna Dogaru? Este o doamna foarte respectata in mediul privat, in Dolj, stiti ce inseamna sa ai 2
    copii mici si sa-i lasi cu preotul satului (sot) si tu sa pleci la Bucuresti sa faci cariera si sa ajungi Sef? Acest sacrificiu a meritat mai ales ca a ajuns Presedinte de Agentie si nu orice Agentie! Spuneti tampenii grosolane la adresa doamnei, a crescut 3 copii, are un cv impecabil, o cariera de invidiat, sunteti toti invidiosi cei care scrieti despre dumneaei. Rusine sa va fie!

    1. Si stie si limba engleza…invidiosilor…

      Dar oare stie engleza sau ocupa doar o catedra de engleza in Craiova ?!?

      Cred ca doar ocupa, cine are asa cv impecabil, de fapt, se pricepe la nimic…

    2. Nu are nicio legătură cu ceea ce spun! Este vorba de expertiză în managementul calității educației!
      Într-adevăr, „rușine să ne fie” că nu amestecăm mere cu pere! Respect părinte paroh pentru sacrificiul de a crește 3 copii și dna preș la aracip…. [comentariu editat pentru a înlătura majusculele]

  6. Wow cata revolta! Edupedu poate ar trebui sa scrieti mai des despre ARACIP si Mariana Dogaru. Daca ARACIP are 2 juriste asa cum scrie in comentarii ele cu se mai ocupa de fapt cand platesti un avocat cu 2850€ pe luna?

  7. Comentati degeaba daca nu stiati Dogaru Mariana face parte inclusiv din grupul de lucru care lucreaza la Legile Educatiei, este protejata dnei Ligia Deca. Chiar credeti ca tot ceea ce scrieti nu se stie? Toti stiu lucrurile astea dar cata vreme are sustinerea Ministrei nu se va schimba nimic.
    Singura persoana care poate sa faca in sensul asta este Ministru Ligia Deca dar nu va face si stiti de ce? Pentru ca are copilul la Politehnica unde Dogaru Mariana este Lector universitar!

  8. Si pe postul de consilier juridic aceasta institutie ARACIP are angajati? Cand iti doresti sa ai oameni profesionisti si cu atitudine incalci orice Ordonanta de urgenta, Lege, HG sau si Ordin.
    Voi de la edupedu nu stiti cat de eficient este domnul avocat Dan Iordache!

  9. De când a ajuns acolo, șefa ARACIP nu face decât să-și răsplătească prietenii: a adus secretar general, colega de clasă (Janeta Vașcu), contabila de la școala colegei a ajuns să se ocupe de achizițiile ARACIP-ului (că tot scrieți de achizițiile pe SEAP), amicele craiovene Cristina Gavrilă și Mădălina Neațu au fost angajate acolo, dar nu au făcut față și s-au întors acasă. Modul în care a fost organizat concursul și persoanele care au promovat ar trebui să fie investigat cu mai multă atenție. A trecut numai cine a vrut ea. De ce nu o întrebați pe Mariana Dogaru cum a predat pedagogie la Politehnică în timp ce ea era studentă la Facultatea de Pedagogie (așa scrie în cv-ul publicat de voi, perioada 2016-2018)? Este o premieră să fii student la Pedagogie și în același timp să predai Pedagogia altor studenți. Ea blochează postul de engleză din școala noastră și acum, deși nu a venit prin concurs pe el. Întrebați-o și cum și-a rezervat postul de profesor la Buzești în perioada când nu mai lucra la ARACIP.

      1. Numai în România poți să pleci de la ARACIP, să-ți muți contractul de muncă la universitate, dar să devii lider de sindicat în preuniversitar. Apoi să-ți rezervi catedra de la școala de stat în care erai titular, Colegiul Frații Buzești Craiova pentru că nu ai timp să te duci la ore (ești mare șef la sindicat și ai multă treabă), dar în același timp, să iei catedră la o școală privată Liceul Pedagogic Anastasia Popescu, să predai acolo pentru câțiva leuți, 51500 lei (declarația ei de avere spune asta https://aracip.eu/storage/app/media/2022/ANI/Mariana%20Dogaru%20-%20Declara%C8%9Bie%20de%20Avere%20-%2030%20de%20zile%20de%20la%20numire.pdf). Chiar așa! Sa o deranjați pe doamna Dogaru? Știti voi ce inseamna să fii angajat la universitate, lider de sindicat în preuniversitar, să ai catedra rezervată la stat, dar să predai în privat, toate în același timp? Să nu predai niciodată la școala unde ești titular, dar postul să fie rezervat veșnic și să te poți întoarce când ai chef? Domnule Peticilă, poate scrieți mai mult despre asta că pe ministra Ligiuța o deranjează doar profesorii care pun absențe cu Dogaru și Vașcu, marile sindicaliste șefe la Aracip nu are nicio treabă.

  10. Vai, vai dl Iosifescu (pe unde sunteți?!!..) ce pupilă ați pregătit și ocrotit la „sânul” dvs!
    Ce repede a învățat mecanismele, deși….!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Marilen Pirtea, legat de tăierea din finanțarea prin PNRR pentru universități: România va rata șansa de creștere și dezvoltare fără potențarea universităților, epicentrele ecosistemelor urbane mari / Tinerii din România vor susține piața muncii din vest

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, a atras atenția într-o postare pe Facebook că „România are acum o șansă mare de creștere și dezvoltare, pe care o va…
Vezi articolul
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Eveniment online Edupedu.ro - Dove

Dezbatere online – Ministrul Cîmpeanu: Decizia de menținere a școlilor deschise a fost luată în unanimitate, exclusiv de către persoane cu competențe medicale / Urmărește discuțiile despre impactul social media în evoluția școlară a adolescenților

Încrederea în sine a unui elev adolescent, în era social media și în contextul în care peste 167.000 de elevi fac astăzi școala online, este supusă presiunii “digitale”? Unde se…
Vezi articolul