FOTO Protestari în fața Liceului Mircea Vulcănescu din București le împart elevilor pliante prin care îl glorifică pe criminalul de război / La protest participă și senatorul AUR Claudiu Târziu, în timp ce liceul discută astăzi schimbarea numelui instituției de învățământ

10.954 de vizualizări
În jur de 100 de persoane protestează astăzi în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a consiliului profesoral în care se discută eliminarea numelui lui Mircea Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București, din titulatura instituției de învățământ. La mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu participă și senatorul AUR Claudiu Târziu.
 • Amintim că o Ordonanța de Urgență din 2002 “interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război“, a explicat pentru G4Media.ro Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

De la microfon, unul dintre protestatari susține că “aceste crucificări duc la popularizarea personalității. La fel cum Mântuitorul, dacă nu ar fi fost pus pe cruce și ucis acolo, n-ar fi existat o mântuire a neamului omenesc, la fel și Mircea Vulcănescu dacă nu ar fi fost din nou crucificat astăzi copiii ăștia n-ar fi primit din partea noastră câteva sute de pliante despre cine e Mircea Vulcănescu”.

Foto: Protest la Liceul Mircea Vulcănescu din București / Sursa: Edupedu.ro

Protestul are loc în aceeași zi în care profesorii se reunesc în cadrul unei ședințe a Consiliului Profesoral, pentru a discuta schimbarea titulaturii “Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu”, după ce Consiliul Local al Sectorului 4 a cerut oficial conducerii liceului să renunțe la numele celui condamnat pentru crime de război.

Foto: Protest la Liceul Mircea Vulcănescu din București / Sursa: Edupedu.ro

Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, declara pentru G4Media.ro în urmă cu patru luni că, ”în Romania, OUG nr. 31/2002 interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război. În mod firesc, într-o țară cu o democrație consolidată nu veți regăsi asemenea cazuri. Promovarea unor astfel de memorii înseamnă a glorifica „demolatori” ai valorilor și practicilor democrației. Cu alte cuvinte, în mod voluntar democrația, și așa un sistem politic fragil, și-ar submina propriile fundamente”.

Protest la Liceul Mircea Vulcanescu din Capitala / Foto: Edupedu.ro
Protest la Liceul Mircea Vulcanescu din Capitala / Foto: Edupedu.ro

Protestatarii au scandat astăzi, în fața liceului, inclusiv lozinci împotriva președintelui Institutului Național pentru Studierea Holocaustului, Alexandru Florian.

Un apel de participare la protest a fost popularizat în urmă cu o zi de podul.ro, publicație care scrie că “mai multe organisme ale societății civile (printre care și Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”) organizează un protest în fața Liceului ”Mircea Vulcănescu”, joi, ora 12.00“.

Amintim că Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB (sursa și detalii).


18 comments
 1. Legionarii n-au fost condamnati la Nurnberg.Cand i s-a spus aceasta unui senator de Timis ,B. O ….,acesta a spus ca oricum nu conteaza,legionarii sunt tot fascisti(sic).Cat despre Mircea Vulcanescu ,acesta a fost condamnat de un tribunal comunist.

 2. Un articol…petecit rau de tot. Tendentios si totalmente neprofesionist. Se rostogoleste repetat incriminari venite pe noua linie de punctaj a Sistemului: “criminal de razboi” si “glorificarea” legionarului si antisemitului Vulcanescu. Sentinta citata ( in mod vadit distorsionat) face referire la culpa de asociere cu Germania nazista si cu cea legata de dezastrul tarii, nicidecum cu cea de “criminal de razboi”. In schimb se citeaza ( repetat ) justificarea oferita de Florian, un individ lipsit de suprafata academica si de un profil moral compatibil cu pozitia pe care o ocupa. In calitatea lui de propagandist al regimului comunist ( declarat criminal de Parlamentul Romaniei), poate fi, la randul sau, acuzat de complicitate/colaborationism cu un regim criminal!

 3. Rușine! Pe acest site al educației să posteze asemenea oameni needucați și prost informații ca domnul Peticilă, care a făcut acest articol, fără să știe despre ce vorbește. Domnule Peticilă câți bani ai luat pentru aceste fabulații? Sau ți-a promis Alexandru Florian un concediu în nu știu ce țări exotice? Vorbești fără să știi despre ce vorbești.
  cum poți să-l numești pe Mircea Vulcănescu criminal de război când nici instanța care la judecat nu la numit așa? Unde ai auzit sau citit așa ceva, măi lipsă de cultură?

 4. Dle Peticila, pune mana si citeste ca te faci de ras. Sa preiei pur si simplu ideea de “criminal de razboi” de la altii fara sa invoci nici un argument pertinent este rusinos pentru un jurnalist.
  Te poti reprofila la breasla carcotasilor si clevetitorilor si atunci vei fi mai cinstit.
  Nu meriti sa-i pronunti numele daca nu te identifici cu el ca roman.
  Iar daca iei apararea antisemitului Alexandru Florian care lupta impotriva poporului sau cu atata inversunare, inseamna ca si tu esti din aceeasi gasca.
  E bine totusi ca putem repera antisemitii si antiromanii din tara noastra ca sa putem sa ne ferim si sa nu deranjam pacea dintre noi, evrei si celelalte natii cu care convietuim in liniste.
  Ar fi bine sa iti iei alt job pentru ca prin stirea asta de o falsitate crasa esti deja falimentar.

 5. Domnule Peticilă, se vede clar că nu sunteți informat, prin afirmațiile dumneavoastră, din pricină că ați intrat într-un subiect despre care se vede clar că nu v-ați informat corect, loviți în identitatea națională a poporului român. Dați dovadă că sunteți antiroman!

 6. Sa-i fie rușine autorului acestui articol! Mai bine s-ar informa corect despre Mircea Vulcanescu. Cum poti sa scrii faptul ca e criminal de razboi? Rusinos!

 7. Tovarășii ar trebui să se ocupe cu criminalii de război care au primit cașcaval la greu prin retrocedări.
  Dar cum Transilvania face parte din UE și bănetul e gros cățelușii lătrători au redus sonorul la mucles.

 8. si…cam care ar fi crimele de razboi ale fiorosului Mircea Vulcanescu?
  …criminal care a murit spunand “sa nu ne razbunati!”.

 9. Domnule Peticilă,
  Înainte de a da cu piatra ar trebui să vă documentați, cu atât mai mult cu cât scrieți pe această pagină.
  Cei de la Elie Wiessel sunt foarte rău intenționați și evident, nu doar in acest caz ( vezi cazul Radu Gyr – Cluj Napoca).
  O zi buna!

 10. Credeam că e un site despre educație. Educația presupune informare. Dacă v-ați fi informat, în sentința lui Mircea Vulcănescu nu este imputată nicio „crimă de război”, ci „dezastrul țării”. Adică participarea în guvernul care a declarat război URSS și a fost in alianta cu Germania.

  Documentele EXISTĂ. Inclusiv procurorul de caz a specificat în rechizitoriu că nu este nicio crimă de război imputabilă acestui om. CITIȚI DOCUMENTELE PROCESULUI.

  De ce mințiți domnule Peticilă? Nu aveți conștiință? Dacă ajungeți să fiți prigonit ca Mircea Vulcănescu, v-ar conveni?

  Rușine să vă fie!

 11. Nu degeaba te cheamă peticilă… Peticilă îl face pe Vulcănescu criminal de război!!! Iată o noua forma de extremism la modă!

 12. blm, woke, cancel culture varianta românească.

  Ne mirăm de atitudinea revanșardă a Rusiei dar cultural același lucru il facem si noi in UE încercând să rescriem istoria.

  Adevărul istoric (cu bune și cu rele) este cel care ne oferă o bună perspectivă asupra viitorului.

  Ștergând cu buretele răul din trecut, cei care nu îl cunosc, îl vor repeta în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vaccinarea obligatorie a fost adoptată în unanimitate de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților / Amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor

Vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, după ce deputaţii Comisiei pentru sănătate au votat, luni, în unanimitate, introducerea acestui amendament în proiectul legii vaccinării, transmite Agerpres. Proiectul de lege mai…
Vezi articolul

EXCLUSIV Republica Dolj în ARACIP – Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru. Al doilea om din instituție a fost coleg de liceu cu Dogaru, care i-a echivalat activitatea de profesor de cultură civică cu 7 ani vechime în specialitatea studiilor juridice necesare exercitării funcției / Avocatul care a reprezentat-o pe Dogaru într-un proces împotriva Agenției este acum avocatul ARACIP, pe aproape 10.000 de euro în 4 luni

Primul concurs pentru funcțiile de conducere din ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar – s-a încheiat pe data de 13 iulie, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul…
Vezi articolul

Consilierul prezidențial Ligia Deca contestă testarea doar scrisă a copiilor, în general, și sugerează și testarea, pe viitor, a modului în care ei învață din reprezentări grafice și clipuri video: Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv YouTube sau alte platforme și că știm prea puține despre modul în care învață copiii noștri

„Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv YouTube sau alte platforme și că știm prea puțin despre modul în care…
Vezi articolul