FOTO Traseul Memorial al Revoluției din Decembrie 1989 din Timișoara / Care sunt cele nouă puncte simbol pentru Revoluție ce vor fi marcate prin monumente

113 vizualizări
Sursa: Primaria Timișoara
În orașul Timișoara va exista un „Traseu Memorial al Revoluției din Decembrie 1989″, anunță Primăria printr-un comunicat de presă. Primarul Dominic Fritz a semnat contractul de execuție. Proiectul care costă 7,5 milioane de lei va fi achitat cu bani din PNRR. „Nouă puncte simbol pentru Revoluție vor fi marcate prin monumente orizontale, iar acolo unde spațiul permite, vor fi montate bănci pentru relaxare și reflecție, precum și arbori pentru umbră”, spune Primăria. Vezi în articol care sunt locațiile ce vor fi incluse în Traseul Revoluției.

Pe „Traseul Memorial al Revoluției din Decembrie 1989″ vor fi incluse 9 puncte simbol ce vor fi marcate prin monumente orizontale.

Fiecare monument va avea inscripționat un text care evocă un moment specific petrecut în acel loc în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Textul a fost stabilit în urma consultărilor publice cu revoluționarii și aprobat de consilierii locali. De asemenea, va fi disponibil și în alfabetul Braille, pentru a facilita accesul persoanelor nevăzătoare.

„Acest proiect e important și pentru promovarea Revoluției ca brand de oraș. Revoluția din ’89 trebuie să fie mai mult decât o amintire. E parte din identitatea orașului. Recent, un actor de la Hollywood spunea că și-a adus copilul la Timișoara ca să-i arate locul unde a căzut un dictator. Asta e ținta noastră: ca oricine ajunge la Timișoara să simtă istoria pe viu și să ducă mai departe povestea orașului nostru care a aprins scânteia libertății”, spune primarul Dominic Fritz.

În același proiect va face și o aplicație cu realitate augmentată (AR) care va permite o experiență interactivă. Acolo unde spațiul permite, vor fi montate bănci pentru relaxare și reflecție, precum și arbori pentru umbră.

Locațiile cheie incluse în Traseul Revoluției
  1. Zona Maria – Piața Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu
Foto: Primaria Timișoara

2. Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu

3. Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei;

Foto: Primaria Timișoara

4. Zona Piața Libertății;

Foto: Primaria Timișoara
Foto: Primaria Timișoara

5. Zona Piața Sf. Gheorghe;

Foto: Primaria Timișoara

6. Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;

Foto: Primaria Timișoara
Foto: Primaria Timișoara

7. Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;

Foto: Primaria Timișoara
Foto: Primaria Timișoara

8. Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;

9. Zona Martirilor –str. Mareșal Constantin Prezan

„Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara” face parte din proiectul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției Decembrie 1989”, finanțat prin Planul Național Redresare și Reziliență 2020-2026, Componenta C11 – Turism și Cultură, Investiția I2. 

Valoarea contractului de execuție este de 7.693.080,95 lei (TVA inclus), iar firma care a câștigat contractul prin licitație publică este THEDA MAR DESIGN SRL. Termenul de realizare a investiției este de 11  luni de la semnarea ordinului de începere.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii cu simptome respiratorii să nu vină la școală și să se „izoleze la domiciliu” – instrucțiune a ministerelor Educației și Sănătății trimisă în școli / Părinții să îi țină acasă pe elevii/copiii cu simptomatologie respiratorie

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au transmis instrucțiuni către Direcțiile de Sănătate Publice (DSP-uri), pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. DSP Buzău a transmis, apoi, către…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, întâlnire la guvern cu personaje extrem de controversate. Victor Neumann, acuzat de CNSAS că a turnat 12 ani la Securitate / Dan Dungaciu, care a susținut AUR în Moldova și respingea categoric posibilitatea invaziei ruse în Ucraina / Marian Nazat, care susține că ”Ucraina este o anomalie istorică”

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu o delegație de editori, bibliotecari și ”personalități culturale” cu care a discutat despre piața de carte românească, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

UPDATE Calificativele pentru sport, muzică și desen: ministerul va înlocui “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, anunță ministrul Cîmpeanu și profesorii de sport, după discuțiile de luni / Condițiile în care ministerul corelează în continuare notele cu bursele de merit

“Reprezentanții Ministerului Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare (…) și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “răspunzătoare”…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre oferirea de mărțișoare cu mănuși sugerată de ministrul Sănătății: Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Este o exagerare și Ministerul nu susține niciun fel de exagerare

“Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă elevii vor putea oferi flori sau mărțișoare doar cu mănuși, așa cum a sugerat ministrul Sănătății, Vlad…
Vezi articolul