George Purcaru, FSLI, reacție la memorandumul guvernului: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii

7.522 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a declarat astăzi, la Digi24, că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii”, ca răspuns la anunțul Guvernului că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație. Memorandumul este un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii.

„Este firesc să  cerem aceste garanții clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva să spună n-a fost semnat de mine, nu v-am promis eu. Vom analiza foarte clar și acest proiect al memorandumului și vom vedea și ce efect juridic poate să aibă, pentru că nu vreau să ajungem în situația în care rămânem doar la nivelul de promisiuni”, a adăugat George Purcaru.

Intervenția lui George Purcaru, FSLI, la Digi24

Moderatoare: Ce părere aveți despre acest memorandum? Este tot ce ați cerut și puteți înceta greva? Ce credeți că vor spune colegii dumneavoastră?

George Purcaru: Nu știu ce vor spune colegii mei. Am cerut un act normativ care să fie publicat în Monitorul Oficial. Am cerut ca viitoarea lege a salarizării să nu fie etapizată pe pe un timp îndelungat și să fie dată din în primul an, în 2024, dacă poate în ianuarie. Prin urmare, noi menținem această cerință. Sigur că vom analiza foarte clar și acest proiect al memorandumului și vom vedea și ce efect juridic poate să aibă, pentru că nu vreau să ajungem în situația în care rămânem doar la nivelul de promisiuni. 

Îmi aduc aminte de ultimul acord semnat cu mare fast la Alba Iulia și care nu s-a respectat. Prin urmare, neîncrederea aceasta a crescut pe an ce a trecut și e firesc să  cerem aceste garanții clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva să spună n-a fost semnat de mine, nu v-am promis eu ș.a.m.d. Prin urmare, e clar că ne dorim ca investițiile în învățământ să se facă pe cele două paliere. E vorba despre resursa umană, motivarea și de aceea insistăm pe această viitoare lege a salarizării să se respecte acest principiu și a doua chestiune, finanțarea întregului sistem de de educație, în ceea ce privește infrastructura și nu doar infrastructura.

Moderatoare: Ați fost chemați la negocieri mâine, înaintea ședinței de Guvern? 

George Purcaru: Până la această oră nu avem o invitație.

Moderatoare: Memorandumul până la urmă este un act intern al Guvernului care nu se publică în Monitorul Oficial.

George Purcaru: E clar, dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii. 

Citește și:
BREAKING Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație / Memorandumul este un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii
George Purcaru, FSLI, despre intenția Ministerului Educației de a schimba regulamentul de funcționare a școlilor pentru a permite încheierea mediilor elevilor cu doar două note, pentru întreg anul școlar actual și diluarea procedurii prin care acest lucru are loc: Este revoltător

2 comments
  1. L-am citit.
    “Atât în context legislativ, cât și din punct de vedere al preocupărilor curente, îmbunătățirea statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.” Citat ”De la” Deca în memorandum la sfârșitul cap. I ”justificarea unor măsuri privind creșterea salarială din învățământ”.
    Scriitorul este lipsit de rigoare stilistică (”în context legislativ… îmbunătățirea… reprezintă o prioritate…”, primele 13 cuvinte trebuiau să lipsească – prezența lor însă relevă faptul că nu din convingere perpetuă și cu cenușă în cap pentru umilirea de până acum a profesorilor, ci numai ”din punct de vedere al preocupărilor curente” (greva) se propun acum măsuri.
    ”Educația reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.”? Îți convingi guvernul să acționeze susținând că ”Educația reprezintă o prioritate pentru România!”
    Apoi,
    ”Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.” – se feresc ca de tămâie sa spună/scrie neechivoc ”prin noua lege salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar, începând cu anul 2024, va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul anterior”, ți-e clar astfel, prin prisma experiențelor prorogărilor anterioare, că își lasă loc de manevră, că ”îmbunătățirea statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar și superior” nu reprezintă o prioritate pentru Guvernele României decât declarativ.
    Dacă au scos din legea învățământului preuniversitar (prumulgată sau nu) articolul legat exact de această cerere a profesorilor de ce nu-l pun tot ei la loc?, ar fi într-un act cu valoare juridică și asta nu le convine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Urmează o reorganizare a Ministerului Educației cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o decizie de anulare a achiziției de servicii de pază pentru instituție

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susține că reorganizarea ministerului pe care-l conduce se va face cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, potrivit unei decizii de anulare a achiziției de servicii de…
Vezi articolul