Giganții high-tech, acuzați de un district școlar din SUA că dăunează sănătății mintale a elevilor

258 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
Reprezentanţii şcolilor publice din oraşul american Seattle au depus o plângere în instanţă împotriva reţelelor de socializare, precum Facebook şi TikTok, pe care le acuză de “atingeri aduse sănătăţii mintale a publicului tânăr”, întrucât ar provoca anxietate, o depresie în creştere în rândul elevilor şi tentative de sinucidere, informează AFP, preluată de Agerpres.

Plângerea vizează de asemenea Facebook şi Instagram, care fac parte din grupul Meta, însă şi Snapchat, YouTube, platforma chineză TikTok şi compania sa mamă, ByteDance, alături de Google şi grupul Alphabet.

Reprezentanţii şcolilor publice din acest oraş din nord-vestul SUA au spus că doresc “să le facă pe companiile care deţin reţele de socializare să devină responsabile pentru atingerile pe care le-au adus sănătăţii sociale, emoţionale şi mintale a elevilor”, precizează un comunicat de presă.

“Creşterea numărului de sinucideri, tentative de suicid şi internări de urgenţă asociate sănătăţii mintale nu reprezintă o coincidenţă (…). Această criză se agravase deja înaintea pandemiei, iar oamenii de ştiinţă au identificat reţelele de socializare drept un factor care joacă un rol major în apariţia problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor”, susțin reprezentanții citați.

În acea plângere, depusă vineri la tribunal, reclamanţii le acuză pe aceste companii că au exploatat “psihologia şi neurofiziologia utilizatorilor lor, pentru ca aceştia să petreacă tot mai mult timp pe platformele lor (…), creând o criză a sănătăţii mintale în rândul tinerilor americani”. Acest lucru, denunţă ei, a fost făcut “pentru profit”, deoarece “cu cât utilizatorii petrec mai mult timp pe aceste platforme, cu atât acuzaţii pot să vândă mai multe reclame”.

“Criza sănătăţii mintale”

Reprezentanţii districtului şcolar american au spus că au alocat resurse, mai ales umane, pentru a-i ajuta pe elevi şi consideră că giganţii din industria tehnologiei trebuie să achite costurile: “contribuabilii nu ar trebui să suporte povara crizei sănătăţii mintale pe care companiile ce deţin reţelele de socializare au creat-o, conform sursei citate.

“În discursul său despre starea naţiunii din 2022, preşedintele Joe Biden (…) a cerut ‘responsabilizarea platformelor de reţele de socializare pentru experimentul naţional pe care îl realizează asupra copiilor noştri în scopuri lucrative'”, au adăugat în acea plângere reprezentanţii districtului şcolar Seattle, care au dat asigurări spunând că au intentat “această acţiune în instanţă pentru a face exact acest lucru”.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Meta au spus că au dezvoltat “peste 30 de instrumente pentru a-i susţine pe adolescenţi şi pe familiile lor, inclusiv instrumente de supervizare care le permit părinţilor să limiteze timpul petrecut de copiii lor pe Instagram, şi o tehnologie de verificare a vârstei, care îi ajută pe adolescenţi să trăiască experienţe adaptate pentru vârsta lor”, a spus Antigone Davis, directoarea diviziei de securitate din cadru acestei companii.

“Vom continua să lucrăm în strânsă colaborare cu experţi, factori de decizie şi părinţi la aceste chestiuni importante”, a adăugat ea într-un comentariu transmis prin e-mail, mai notează Agerpres.

Grupul Google a anunţat la rândul său că “a investit mult în crearea unor experienţe sigure pentru copii pe platformele” sale şi că a introdus “măsuri solide de protecţie şi funcţii dedicate pentru a acorda prioritate bunăstării utilizatorilor”, a precizat purtătorul său de cuvânt, Jose Castaneda.

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FSE „Spiru Haret” va demara proteste dacă nu se revine asupra cifrelor de școlarizare, care „vor duce la creșterea abandonului școlar”

„Cifrele de școlarizare trimise către inspectorate vor conduce la creșterea abandonului școlar”, iar dacă ministerul Educației „nu va reveni asupra actului normativ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” va demara…
Vezi articolul

Compania care produce actualizarea aplicației de salarizare din Învățământ reacționează în problema posibilei întârzieri a salariilor: Am livrat noul kit EduSal în 2 zile de la semnarea contractului cu Ministerul Educației, cu 4 zile înainte de termen

Reacție a companiei care a contractat de la Ministerul Educației serviciile de dezvoltare și suport tehnic pentru aplicația de salarizare EduSal, după ce varianta actualizată a acesteia a ajuns în…
Vezi articolul