GRAFIC Profesorii pensionari care predau în gimnaziu și liceu, în număr dublu față de 2013. Cine sunt învățătorii de la clase

4.531 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Numărul profesorilor din sistemul de învățământ a scăzut cu aproape 70.000 în ultimii 22 de ani. Dacă în 1995, datele INS arată că aveam 306 mii de profesori, în 2017 mai erau doar 236.208. Reducerea numărului de profesori este corelată și cu dinamica populației. În 1995 România avea circa 22 de milioane de locuitori, în 2017 mai erau, oficial, 19,5 milioane.

Sistemul de educație are nevoie de personal, chiar și în aceste condiții, iar acolo unde nu sunt cadre didactice sau personal calificat, de multe ori directorii școlilor acoperă catedrele lipsă cu pensionari.

SURSA: INS

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat.

Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu.

În învățământul primar, nu numai că vorbim despre foarte mulți învățători care depășesc 60 de ani, 3.707 în 2016, fața de 2.122 în 2013, dar apare un fenomen îngrijorător pentru generațiile viitoare. Este vorba despre intrarea în sistem a din ce în ce mai puține cadre didactice tinere.

Concret, dacă în 2013, 2014 și 2015 erau peste 2 mii de învățători, în 2016 numărul acestora s-a redus brusc la 1.772.


5 comments
 1. Daca va uitati in metodologie, pensionarii sunt ultimii cărora li se atribuie posturile, daca raman. Pe cei numiți “asoaciati” nu-i vede nimeni. Si cine sunt ei? Lucrează in alte domenii de activitate, gen DGASPC, cu norma intreaga, si li se dau ore sau chiar catedre întregi in învățământ! Pensionarii sunt in “varful cozii” la repartiția pe posturi si se apelează la ei pentru ca nu are cine lucra acolo unde sunt trimisi ei! Asa ca nu-i mai condamnați ca iau locul tinerilor pentru ca nu aveti dreptate!

 2. Cei tineri nu au loc de cei pensionari, exact cum a fost anul acesta cand a avut loc sedinta de repartizare a pensionarilor fix inainte de a da concurs in august tinerii, noi eram cu dosarele pt concurs in mana pt suplinire, si dansii ieseau deja din sala cu posturile, cand am ajuns sa cerem post dupa examen nu am mai avut ce lua pe zona mea pe o raza de 30 km posturi luate doar de pensionari, unii de peste 70/75 ani, si atunci tinerii satui sa fie dati la o parte si jigniti de innaintasii in varsta, opteaza pt alte locuri de munca diferite de invatamant, sau pleaca in strainatate. Noi tinerii avem copii mici , rate la banci si nu ni se permite un post in invatamant din cauza pensionarilor care iau si pensie intreaga si salariu intreg, noi nimic. Multi am vrea sa ne specializam, sa ne recalificam, dar cand vedem batjocurile la care suntem supusi, multi dintre noi renunta. Si asa ramaneti fara cadre didactice tinere calificate si cu batranii care ne chinuie plictisiti copiii prin scoli, o zic din experienta mea si a multora ca mine cu care ma intalnesc an de an in inspectorat!

 3. Numarul de invatatori tineri a scazut si pentru ca s-au desfiintat liceele pedagogice iar invatatorii trebuie acum sa fie absolventi de facultate, deci inca un obstacol in calea afirmarii lor.
  Numarul de absolventi de facultati de specialitate este la ora actuala foarte mic in comparatie cu numarul fostilor absolventi de licee pedagogice.
  Eu totusi nu cred ca tinerii doresc sa ocupe posturi in invatamant caci pensionarii ocupa catedre doar daca raman locuri vacante, deci nu au nici o prioritate in fata tinerilor.
  Problema consta in faptul ca tinerii intra in invatamant cu salarii foarte mici, neatractive, si orice tanar cauta ceva mai banos, invatamantul fiind ultima varianta posibila pentru ei.

 4. e simplu, multe fosile depun cerere de prelungire activitate care este doar o formalitate si voila, inca 3 ani de frecat menta titular!

 5. S-a gandit cineva ca cele 3 numere (nr. total de cadre didactice, nr. de cadre didactice pensionare care inca predau si nr. de cadre didactice tinere) sunt in f stransa corelare? As intelege daca in nu stiu ce sat departe de un oras mare sa fie pensionari pt ca e greu pt cei mai tineri sa ajunga acolo, dar in toate orasele mari e plin de pensionari prin scoli. Ceea ce, pe fondul scaderii numarului total de cadre didactice, face ca sa fie aproape imposibil sa intre oameni tineri in sistem. Stiu f multi tineri competenti, care ar fi dorit sa fie cadre didactice si nu au avut loc de “mosi”. Criza majora de cadre didactice va aparea cu siguranta in cativa ani, cand actuala generatie de oameni peste 60 de ani va disparea…
  Iar solutia e atat de simpla: sa nu se permita nici o prelungire a activitatii in invatamant peste varsta de pensionare si nici o plata cu ora la pensionari atata timp cat exista oameni CALIFICATI care sa doreasca sa predea acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

GRAFIC Cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice, înregistrat anul trecut. O scădere de peste 23 de mii de copii față de perioada pre-pandemie, echivalentă cu desființarea a 1.000 de clase/grupe de școală sau grădiniță

În anul 2021 au fost înregistrați puțin sub 180 de mii de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Statistică. Datele arată cel mai scăzut nivel al nașterilor din istoria măsurătorilor pentru…
Vezi articolul