Guvernul a adoptat ordonanța prin care părinții primesc zile libere plătite pentru a supraveghea copilul, când școala trece online

6.333 de vizualizări
Ordonanța de urgență prin care se acordă zile libere părinților, pentru supravegherea copiilor atunci când școala trece online, în contextul epidemic, a fost aprobată joi în ședința de guvern. Documentul prevede că unul dintre părinții copilului care nu poate merge la școală primește zile libere plătite, pentru care statul va acoperi cheltuielile.

Edupedu.ro a scris, pe 17 august, că ordonanța îi vizează pe părinții copiilor de până în 12 ani, iar suma acoperită este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Așa cum reiese din document, indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut.

EduPedu.ro scria, tot atunci, că zilele libere se acordă și părinților care au copii cu dizabilități de până la 26 de ani.

Zilele libere se acordă unui părinte dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Aceste zile se acordă la cererea părintelui, depusă la angajatorul persoanei care supraveghează copilul.

Digi24 scrie, vineri, că zilele libere nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinți e în concediu de creștere a copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere, e în concediu de odihnă sau fără plată sau are raportul de muncă suspendat sau are venituri din alte activități și drepturi (drepturi de proprietate intelectuală, venituri din agricultură sau din activități independente etc.).

Aceeași sursă precizează co OUG se aplică și părinților din familii monoparentale, iar în cazul familiilor cu doi părinți, părintele care va continua să lucreze va semna o declarație pe proprie răspundere că nu a a solicitat zile libere.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. În cazul scolii în sistem hibrid, aplicata la clasa 1 începând cu 14 septembrie, se aplica aceasta măsură? Care sunt reglementările privind aceasta situație?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbări de scenarii în școlile din Capitală. Monica Anisie: Astăzi se va întruni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Unele școli au cerut alt scenariu / Școala Centrală din București și grădinița Zâna florilor vor începe în scenariul roșu

Astăzi se va întruni Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, a anunțat în urmă cu puțin timp ministrul Educației, Monica Anisie. La ieșirea de la o ședință pe care…
Vezi articolul