Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

8.021 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
O inițiativă legislativă înregistrată în Parlament, ce vizează majorarea salariilor cadrelor didactice separat de alte categorii de bugetari, nu este susținută de guvern, arată executivul într-un punct de vedere referitor la această inițiativă, inclus pe agenda ședinței de vineri a Executivului. În motivația sa, acesta invocă pregătirile pentru noua lege a salarizării și afirmă că inițiativa ar avea “caracter discriminatoriu” față de alți angajați din învățământ și față de alte categorii de bugetari. Și aceasta, deși ministrul Ligia Deca spunea că Guvernul caută soluții pentru a asigura creșterea salariilor în învățământ chiar dacă nu va fi gata noua lege a salarizării. 

Inițiativa legislativă, înregistrată săptămâna aceasta de doi deputați neafiliați (Bogdan-Alexandru Bola și Alexandru Kocsis-Cristea), propune modificiarea Legii-cadru din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a unei ordonanțe de urgență din 2022, așa încât salariile de bază ale cadrelor didactice să se majoreze de la 1 decembrie 2023. Punctul de vedere al guvernului menționează că această majorare ar fi de 1.391 de lei. 

Guvernul nu susține, însă, această inițiativă, motivând între altele:

 1. Este în curs de elaborarea noua legislație privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmărește, între altele, să crească echitatea salarizării în sectorul bugetar și să asigure tratament nediscriminatoriu, pe baza unei metodologii unitare de calcul.
 2. Există deja o serie de modificări ale legislației actuale, făcute după greva generală, în ceea ce privește salarizarea personalului din învățământ
 3. Creșterea propusă în inițiativa legislativă s-ar face într-o singură tranșă, ceea ce “generează impact suplimentar, față de cel generat de aplicarea noii legi de salarizare a personalului din sectorul bugetar, situație care poate conduce la dificultăți în asigurarea fondurilor necesare implementării inițiativei legislative începând cu 1 ianuarie 2024”.

Pe lângă cele trei motive enumerate, guvernul invocă și un “caracter discriminatoriu în raport cu personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ, precum și cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar, ceea ce poate conduce la solicitări similare din partea acestora (…)”.

Acest argument se face auzit în condițiile în care însuși ministrul Educației, Ligia Deca, a invocat posibilitatea ca salariile profesorilor să crească pe alte căi, dacă nu va fi gata legea salarizării – lege invocată constant de guvern ca argument pentru a nu decide creșterea salariilor profesorilor separat de celelalte categorii de bugetari.

În urmă cu doar câteva zile, Deca a spus, într-un interviu la Europa Liberă, că la nivelul Guvernului se caută o soluție tehnică pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie chiar dacă nu va fi finalizată legea salarizării.

Din interviu:

 • “În lipsa existenței legii salarizării, se discută identificarea unei soluții tehnice ca să se respecte promisiunea făcută de către Coaliție și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile. Practic, s-a promis o creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între ce avem acum în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024.
 • Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: De la 1 ianuarie 2024?
 • Ligia Deca, ministrul Educației: De la 1 ianuarie 2024. Acum, în lipsa legii salarizării trebuie găsită o altă soluție tehnică.”
Punctul de vedere al guvernului referitor la inițiativa legislativă menționată:
Citește și:
Ligia Deca: Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


18 comments
 1. Se știa din vară că nu se măresc salariile începând cu 1 ianuarie 2024. Doar naivii au crezut povestea guvernului și a sindicatului.

 2. Aplicați legea existența actualizata la minim pe economie în plata. O tot țineți langa cu o lege nouă și nu respectați legea existența. Doamna ministru de ce nu se lupta pentru aplicarea legii existente?

 3. În învățământ nu vor fi salarii motivate, doar promisiuni făcute de politicieni, profesorul va avea un alt statut….Încercați să vă găsiți și alte job-uri în paralel cu activitatea didactica. Eu am ieșit la pensie cu o pensie mizerabila, similara cu pensia unui muncitor necalificat.

 4. Romania NEeducata, Romania plagiatelor si a pensiilor speciale pt inca 3-4 generatii (?? pana prin 2064 – pt toți urmasii urmasilor nostri🤔😶) Romania burselor “de merit” pt “meritul” de a avea medii de 4,5-6 si/sau “meritul” de a fi distribuit de Calculator la vreun liceu in baza mediei de 2-3-4… Romania festivalurilor cu droguri esuate pe plaje si “cantareti” total nemuzicali, Romania cu oameni omorati de soferi beti si drogati, Romania GPL-urilor bombe ilegale cu castiguri imense (nedeclarate si neimpozitate!?!?) si cu victime pe măsură, …. Romania in care greva profesorilor e “suspendata” de liderii sindicali, in care legea prin scoli e facuta de parinti si copii impreuna cu diversi lideri politici care nu dau doi bani pe alegatori si pe nivelul educatiei, Romania “tara de dor” a tot mai multor capete luminate care se duc pe unde pot si isi iubesc tara de la distanta… este tara care, dupa cum se vede in acest moment, peste cateva generatii (poate mai devreme de 2064) va mai fi populară doar de “speciali” si politicieni impreuna cu votantii lor asistati social.

  1. A inchis gura obedientilor băgându le sub nas procese pentru recuperarea indemnizației de hrana. Iar turma are nevoie de bani. Fii tu sigur ca au tactica smecherii.

  2. Nu sindicatele (membrii), ci cei trei trădători.

   Evident, se prefac că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Acum sunt ocupați cu salariile directorilor și inspectorilor, de oamenii de bază nu au timp.

   Oricum, cu legea dialogului social modificată în vară, nu mai nimeni prost să intre în grevă generală când există permanent riscul ca cei trei să vândă iar. Pentru ce?

 5. Ciolacu, nu uita, functia nu mai e-a ta! Ti-ai dat foc la valiza! Ne vedem la vot. Suntem cateva zeci de mii care NU vom mai vota nici PSD, nici PNL. Prea v-ati batut joc de noi.

 6. Profesorii au pierdut aproape un salariu, când au fost în grevă Ce legătură au
  aceștia profesorii cu alți bugetari ??? Atunci, sa primească banii înapoi, luați din salariu , daca sunt la fel cu alții !!!

 7. Aha, deci nu este discriminatoriu mecanismul de crestere al pensiilor magistratilor, cele care salta odata cu iesirea la pensie a unui alt magistrat, in conditii similare. Daca tot nu vrem discriminare, cum ar fi ca si pensiile profesorilor sa creasca automat atunci cand un apare nou val de pensionari din invatamant? Si cum ar fi ca cei care si-au dedicat viata catedrei sa poata iesi la pensie anticipat cu, sa zicem, cate un an pentru fiecare 5 ani la catedra, iar pensia sa salte cu 1-2% pentru fiecare dintre anii in plus fata de momentul in care ar fi putut iesi la pensie anticipat. Adica 35 ani +bonus = 42 ani vechime, prin urmare ai un plus de 7-14% daca atingi vechimea de 42 de ani. Si, automat, toti profesorii care au iesit la pensie inainte.
  Daca tot nu-i putem aduce pe magistrati la regulile societatii, de ce sa nu mearga ceilalti spre regulile magistratilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive”, introduse în noul Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, lansat astăzi oficial. Directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române: A treia ediție DOOM are 3.000 de modificări

„Afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive” sunt printre noile cuvinte incluse în ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), lansat astăzi de Institutul de Lingvistică…
Vezi articolul

Programul Masa caldă în realitate: criză de personal, dezinteres din partea ministerului, condiții greu de îndeplinit. Interviu cu Mircea Bertea, directorul Colegiului Pedagogic Cluj-Napoca, unde Masa caldă se aplică de 3 ani

Proiectul prin care se acordă o masă caldă de prânz elevilor se confruntă cu nenumărate probleme, susține într-un interviu pentru Edupedu.ro Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Cluj-Napoca.…
Vezi articolul

Tudor Chirilă: Situaţia precară a învăţământului românesc se reflectă şi în faptul că doi foşti profesori refuză o dezbatere electorală. La capitolul retorică avem doi repetenţi:)

Artistul Tudor Chirilă îi critică pe Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă din cauză că evită dezbaterile electorale în campania pentru alegerile prezidențiale. Într-un mesaj pe Facebook, citat de G4Media.ro,…
Vezi articolul