UPDATE Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care permite continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie

34.995 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
UPDATE: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie.
Articolul inițial: Ministrul a spus că i s-a propus, la realizarea proiectului de act normativ, ca acesta să aibă un termen mai lung, “haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021”. “Am refuzat acest lucru”, a mai declarat oficialul.

”Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat.

Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.

Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Cîmpeanu, marţi seară, la Antena 3. 

Proiectul de OUG despre care vorbește ministrul nu este pus în dezbatere publică nici pe site-ul Guvernului și nici pe edu.ro, site-ul Ministerului Educației. De asemenea, proiectul de OUG nu apare pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului Cîțu.

Pentru a putea prelungi închiderea școlilor, Guvernul trebuie să modifice Legea 55/2020, care în actuala formă prevede organizarea doar până la 31 decembrie 2020 a activităților de învățământ 100% online. Apoi tot Guvernul trebuie să modifice și o hotărâre de Guvern pentru a prelungi termenul legal, după care pe baza unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență ministrul educației poate emite un ordin de prelungire a învățământului online.

Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, Semestrul I continuă după vacanța de iarnă, cursurile reîncepând în data de 11 ianuarie.

Vacanța intersemestrială, care urmează vacanței de Crăciun, este de o săptămână și va începe pe 30 ianuarie 2021, pentru a se încheia pe 7 februarie 2021.

Cîmpeanu a mai spus că se va face o analiză a criteriilor epidemiologice, o analiză a campaniei de vaccinare și o analiză a elevilor care nu au avut acces la școala online în acest an șvolar, în funcție de aceste trei aspecte fiind luată o decizie. Analiza epidemiologică va fi făcută de experți, a spus acesta.

„În funcţie de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competenţe altele decât cele ale ministrului Educaţiei. (…) Sunt oameni cu competenţe multiple în măsură să se pronunţe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor”, a adăugat Cîmpeanu, care a precizat că o revenire a elevilor în bănci presupune respectarea în continuare a unor reguli. „Oricum, va trebui să respectăm exigenţe specifice perioadei prin care trece, chiar dacă vom reveni la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu.

“Ne dorim format clasic începând cu semestrul II și pentru a realiza acțiuni remediale. Sunt deja 300 de zile de când traversam această criză sanitară și sunt pierderi incontestabile in sistemul de educație” și va fi nevoie de “acțiuni remediale unde ai nevoie de prezența față în față în școală“, a afirmat Cîmpeanu într-un alt interviu, la Realitatea TV, tot marți.

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comentarii
 1. Trebuia sa incapa de azi vaccinarea profesorilor și deschiderea școlilor don 11 ianuarie . Un guvern mai tembel decât cel PNL nu a avut tara pana acum .
  Am avut un prim-ministru care nu a lucrat decât în perioada de stagiatura , după ce a terminat facultatea și ne am procopsit cu unul acum și mai și.
  O sa ajungem o tara de amărâți și analfabeți.

 2. Scoala online fuctioneaza foarte bine in multe scoli,pentru copiii de la clasa a 5 a in sus.
  Chiar a fost mult mai productiva si copiii au avut timp de calitate.
  Pentru multi,scoala fizica este un stres si o presiune foarte mare.

  1. Este foarte ok și online. Sunt mai în siguranță acasă după părerea mea. Depinde și de vârsta elevului și dacă are acces la internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

“53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Sorin…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației”, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în replică la decizia Parlamentului de ieri prin…
Vezi articolul

Directoarea și 8 profesori ai unui liceu din Argeș au plecat astăzi în Tenerife, pentru o săptămână. Directoarea adjunctă: Nu aveau cum să renunțe este un proiect european, iar reprogramarea a fost făcută de Ministerul Educației

Directoarea și 8 profesori ai unui liceu din Mărăcineni au plecat astăzi în Tenerife, pentru o săptămână. “Este un proiect european pentru schimb de experiență, derulat de anul trecut”, oprit…
Vezi articolul