Improvizație la Consiliul Național al Elevilor (CNE), unde mai mulți membri din Comisia Națională de Etică (CONET), responsabilă cu supravegherea aplicării actelor emise de organizația reprezentativă a elevilor, au numit colegi și s-au numit într-o comisie intitulată „Biroul executiv interimar” (BExI). Iar asta pentru a suplini faptul că, de la demisiile conducerii din decembrie 2024, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a fost în procedură de incapacitate, fără o conducere aleasă prin vot.
- Consiliul Național al Elevilor (CNE) este structura reprezentativă a elevilor, cu filiale în fiecare județ din țară, recunoscută ca partener de dialog social cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care de altfel poate finanța adunările și întâlnirile reprezentanților din organizație.
Într-o decizie din 20 ianuarie, obținută de Edupedu.ro, Comisia de Etică a CNE, forul care veghează asupra deciziilor emise de Adunarea Generală și de Biroul Executiv, potrivit regulamentului de funcționare (ROF) al CNE, a decis că instituie o așa-numită Comisie „Birou executiv interimar” (BExI).
Decizia însă contravine regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Național al Elevilor (CNE) și creează un precedent periculos. Potrivit documentului oficial obținut de Edupedu.ro, Comisia Națională de Etică și-a arogat dreptul de a forma acest organism, deși regulamentul CNE nu conferă astfel de atribuții acestei comisii.
Iar importanța numirii unor membri din Comisia de Etică a lor și a altor membri într-o conducere interimară este cu atât mai mare cu cât o parte dintre aceștia s-au întâlnit miercuri, 12 februarie, cu ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în calitate de elevi reprezentanți, pentru a discuta despre proiectul de planuri-cadru de liceu.
Șase dintre cei șapte numiți în „Biroul Executiv Interimar” de către Comisia de Etică, parte provenind din aceeași Comisie de Etică, s-au întâlnit cu David la sediul MEC din București. De la stânga la dreapta: Miruna Comănescu, Rafaela Barac-Bologa, Renata Tothăzan, Vlăduț Iordache, Paul Ciontoiu, Petru-Sebastian Apetri.
Circa 100 de acte au fost emise de Consiliul Național al Elevilor (CNE) în perioada de la înființarea biroului interimar de execuție, potrivit surselor Edupedu.ro, ceea ce face ca validitatea documentelor să poată fi lovită de nulitate.
Ce prevede regulamentul și de ce „BExI” nu este regulamentar
Regulamentul de organizare și funcționare al CNE, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5.428/2024 și publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 16 iulie 2024, stabilește clar structura de conducere a Consiliului Național al Elevilor. Conform regulamentului, CNE funcționează prin trei organisme distincte:
- Adunarea Generală (AG) – cel mai înalt for decizional, singurul abilitat să ia hotărâri majore.
- Biroul Executiv (BEx) – structura executivă care implementează deciziile AG.
- Comisia Națională de Etică (CONET) – organism consultativ, responsabil cu supravegherea respectării regulamentului și emisia unor interpretări consultative.
În acest context, regulamentul nu permite CONET să instituie un „Birou executiv interimar” și să îi atribuie competențe similare cu ale Biroului Executiv. Potrivit articolului 59 al regulamentului, invocat atât în interpretarea, cât și în decizia CONET (foto document mai jos în articol), în cazul în care Biroul Executiv devine incapacitat, Adunarea Generală este singura entitate care poate desemna interimari, cu majoritate absolută.
Faptul că AG nu a reușit să atingă majoritatea absolută pentru a numi un nou Birou Executiv nu oferă CONET prerogativa de a crea o structură paralelă. Regulamentul CNE prevede că în 45 de zile de la demisia președintelui CNE, în acest caz a Biancăi Ivan în decembrie 2024, adunarea generală este convocată și supune funcția la vot.
Din Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF) al CNE:
- „Articolul 57 – În cazul în care unul dintre secretarii executivi nu poate fi prezent la o întâlnire a Biroului executiv sau a Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor, atribuțiile sale sunt preluate de către vicepreședintele responsabil de respectivul departament.
- Articolul 58 – Schimbarea din funcție a secretarilor Consiliului Național al Elevilor se poate face la propunerea majorității absolute a membrilor Biroului executiv al Consiliului Național al Elevilor sau la propunerea unei treimi din membrii Adunării generale, adoptată prin votul majorității absolute a Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor.
- Articolul 59 – (1) În cazul în care Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor are mai mult de 5 posturi vacante, Adunarea generală a Consiliului Național al Elevilor propune numirea de vicepreședinți interimari din rândul membrilor Adunării generale, decizie ce trebuie adoptată cu majoritate absolută.
- (2) În cazul în care Biroul executiv al Consiliului Național al Elevilor rămâne complet în incapacitate sau nu există o persoană care poate fi numită pe funcția de președinte interimar, respectiv secretar executiv interimar, Adunarea generală a Consiliului Național al Elevilor propune numirea, din rândul membrilor Adunării generale, a unui președinte interimar, a doi secretari executivi interimari și a trei vicepreședinți interimari.
- (3) Această propunere trebuie să fie aprobată cu majoritate calificată. În urma numirii, noul Birou executiv are obligativitatea de a convoca Adunarea generală extraordinară, conform prevederilor acestui regulament, în maximum 45 de zile”.
FOTO DOCUMENT Interpretarea CONET CNE din 20.01.2025:
FOTO DOCUMENT Decizia CONET CNE din 20.01.2025:
Membrii Biroului Executiv Interimar și conflictul de interese
Din documentele obținute reiese că trei dintre membrii Comisiei Naționale de Etică – Paul-Antonio Ciontoiu, Renata-Larisa Tothăzan și Petru-Sebastian Apetri – se regăsesc acum în funcții de vicepreședinți ai BExI. Decizia arată că aceștia au fost atât emițătorii actului de constituire a BExI, cât și beneficiarii acestuia.
Componența BExI este următoarea:
- Președinte: Rafaela-Alexandra Barac-Bologa
- Secretar executiv – Departamentul de organizare internă: Vlăduț-Marius Iordache
- Secretar executiv – Departamentul de relații externe: Daria Ciufudean
- Vicepreședinte – Departamentul de organizare internă: Paul-Antonio Ciontoiu
- Vicepreședinte – Departamentul de relații externe: Miruna-Elena Comănescu
- Vicepreședinte – Departamentul de relații internaționale: Renata-Larisa Tothăzan
- Vicepreședinte – Comisia pentru învățământ gimnazial: Petru-Sebastian Apetri
Un precedent periculos: orice comisie se poate autoproclama conducere
Prin această decizie, se creează un precedent grav: orice comisie din CNE își poate aroga competențe executive, substituindu-se Biroului Executiv. Asta ar însemna că, pe viitor, orice grup din interiorul CNE poate urma același model, formând structuri ilegitime de conducere sub pretextul unei incapacități temporare. Astfel, principiul alegerilor democratice în cadrul CNE este golit de conținut, iar autonomia organizației este compromisă.
Decizia de constituire a BExI nu doar că încalcă regulamentul de funcționare al CNE, dar arată și o tendință de preluare a controlului asupra organizației prin metode netransparente, în absența unui vot legitim din partea Adunării Generale.
Demisii din decembrie 2024 încoace. Tensiuni în consiliu
Edupedu.ro a relatat pe 16 decembrie 2024 despre demisiile președintei Bianca-Maria Ivan și a vicepreședintelui Theodor Giurcanu din cadrul Consiliului Național al Elevilor, confirmate de mai mulți membri ai organizației. Aceste plecări au survenit cu două luni înainte de expirarea mandatului în februarie 2025.
Bianca Ivan și-a justificat retragerea prin motive personale, în timp ce Theodor Giurcanu a menționat în demisia sa că decizia sa a fost influențată de „incompetența, inactivitatea și incompatibilitatea cu structura a domnului Theodor-Georgian Irimia, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor”.
La rândul său, Theodor Irimia a demisionat pe 9 ianuarie, conform documentelor obținute de Edupedu.ro, pe fondul situației de tensiune și instabilitatea din conducerea CNE înainte de decizia contestată de a forma „Biroul Executiv Interimar”.

De remarcat că și Daria Ciufudean a demisionat pe 8 ianuarie din funcția de vicepreședinte al CNE „din motive personale”, însă apare numită de Comisia de Etică drept secretar executiv interimar în organizație, pentru relații externe.

6 comments
Dacă vreodată se va începe depolitizarea învățământului, cu această structură – Consiliul elevilor- trebuie început.
Sunt doar o masă de manevră pentru partide.
Atat au invatat de la cei din jur, niste catelandri oportunisti…
De acord.
Niste psd-isti de mici!
E in firea umana dorinta de putere,relatii…un pas si notorietatea obtinuta (vezi poza de grup cu Daniel..)ii propulseaza in randurile tineretului politic,activist…
Copii,gasiti alta varianta de cariera,in politica esti vulnerabil…
Lumea sa cam plictisit(desteptat),e haos deja…cu munca reala ati incercat?
Hahaha.
Asta arată ca, de fapt, aceste organizații nu reprezintă pe nimeni, in afara propriului lor interes.