În Cehia, sancțiunile UE aplicate Rusiei ar putea duce la restricții pentru studenții ruși care învață în facultăți tehnice

167 de vizualizări
Praga, Republica Cehă / Foto: © Dreamstime.com
Sute de studenți ruși care studiază la facultăți tehnice din Republica Cehă ar putea fi nevoiți să-și întrerupă studiile sau să-și schimbe orientarea academică, din cauza interpretărilor date de autoritățile locale sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, relatează Deutsche Welle. Sursa precizează, însă, că universitățile cehe, care beneficiază de autonomie, ezită să dea curs solicitărilor făcute de oficialii de la Praga.

Potrivit sursei citate, viceministrul Educației din Republica Cehă, Radka Wildova, a transmis universităților un memoriu prin care le atenționează că sancțiunile decise de UE în privința Rusiei interzic sprijinul tehnic oferit persoanelor și organizațiilor din Rusia, iar acordarea de servicii de educație în discipline tehnice sau sprijin în cercetare aplicată ar putea fi considerate asistență tehnică.

Autonomia universitară înseamnă că astfel de solicitări au doar valoare de recomandare, decizia aparținând exclusiv universităților. Reprezentanta ministerului a spus însă că, dacă instituțiile de învățământ superior nu dau curs cererii de a se conforma sancțiunilor UE, ele “riscă să piardă credibilitatea internațională”, notează Deutsche Welle, care citează platforma cehă Aktualne.cz.

  • Una dintre instituțiile care ar fi afectate profund de o astfel de măsură este Universitatea Tehnică Cehă din Praga, unde sunt înscriși aproximativ 800 de studenți ruși, dintr-un total de aproximativ 17.000 de studenți. Un reprezentant al universității este citat spunând că încearcă să găsească soluții pentru a respecta sancțiunile, permițând în același timp studenților ruși să-și continue studiile.

O posibilă soluție ar fi să li se ceară studenților care urmează studii de cibernetică sau aviație – ce ar putea intra sub umbrela sancțiunilor UE – să se distanțeze oficial de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, urmând ca apoi să solicite un permis special pentru continuarea studiilor. Dar mulți studenți se tem că scrisorile de distanțare ar putea ajunge la autoritățile ruse și, împreună cu familiile de acasă, ar putea deveni ținta persecuțiilor guvernului rus.

Foto © Larysa UhrynDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de…
Vezi articolul

Cu 1.000 de locuri mai puțin la Rezidențiat 2021, față de anul trecut. Cea mai mare scădere, la Anestezie-Terapie Intensivă. Ministerul Sănătății explică scăderea și anunță că poate suplimenta numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină care promovează concursul

Ministerul Sănătății organizează peste o lună, pe 21 noiembrie, concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Concursul se desfășoară…
Vezi articolul