În Cehia, sancțiunile UE aplicate Rusiei ar putea duce la restricții pentru studenții ruși care învață în facultăți tehnice

169 de vizualizări
Praga, Republica Cehă / Foto: © Dreamstime.com
Sute de studenți ruși care studiază la facultăți tehnice din Republica Cehă ar putea fi nevoiți să-și întrerupă studiile sau să-și schimbe orientarea academică, din cauza interpretărilor date de autoritățile locale sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, relatează Deutsche Welle. Sursa precizează, însă, că universitățile cehe, care beneficiază de autonomie, ezită să dea curs solicitărilor făcute de oficialii de la Praga.

Potrivit sursei citate, viceministrul Educației din Republica Cehă, Radka Wildova, a transmis universităților un memoriu prin care le atenționează că sancțiunile decise de UE în privința Rusiei interzic sprijinul tehnic oferit persoanelor și organizațiilor din Rusia, iar acordarea de servicii de educație în discipline tehnice sau sprijin în cercetare aplicată ar putea fi considerate asistență tehnică.

Autonomia universitară înseamnă că astfel de solicitări au doar valoare de recomandare, decizia aparținând exclusiv universităților. Reprezentanta ministerului a spus însă că, dacă instituțiile de învățământ superior nu dau curs cererii de a se conforma sancțiunilor UE, ele “riscă să piardă credibilitatea internațională”, notează Deutsche Welle, care citează platforma cehă Aktualne.cz.

  • Una dintre instituțiile care ar fi afectate profund de o astfel de măsură este Universitatea Tehnică Cehă din Praga, unde sunt înscriși aproximativ 800 de studenți ruși, dintr-un total de aproximativ 17.000 de studenți. Un reprezentant al universității este citat spunând că încearcă să găsească soluții pentru a respecta sancțiunile, permițând în același timp studenților ruși să-și continue studiile.

O posibilă soluție ar fi să li se ceară studenților care urmează studii de cibernetică sau aviație – ce ar putea intra sub umbrela sancțiunilor UE – să se distanțeze oficial de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, urmând ca apoi să solicite un permis special pentru continuarea studiilor. Dar mulți studenți se tem că scrisorile de distanțare ar putea ajunge la autoritățile ruse și, împreună cu familiile de acasă, ar putea deveni ținta persecuțiilor guvernului rus.

Foto © Larysa UhrynDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Boca, Centrul Național al Cărții: Regret enorm faptul că un reprezentant al Ministerului Educației nu a participat la dezbaterea „Cartea digitală și societatea cunoașterii”. Am fi avut multe să îl întrebăm

Directorul Centrului Naţional al Cărţii (CENNAC), Oana Boca, a afirmat, vineri, că publishing-ul de carte românesc poate fi salvat doar printr-o amplă campanie de educaţie pentru lectură, transmite Agerpres. Boca…
Vezi articolul

UPDATE Patru elevi răniți într-o școală din județul Sibiu, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă / Unul dintre copiii răniţi a rămas internat. Termenul de garanție al montării tavanului fals expirase de 2 ani, spune primarul

Patru elevi au fost răniți într-o școală din județul Sibiu, după ce s-a prăbușit tavanul sălii de clasă. Unul dintre copiii răniţi a rămas internat în Spitalul Clinic de Pediatrie…
Vezi articolul
Programa școlară

Atât timp cât nu dăm note elevilor din învățământul primar ca să nu-i demotivăm, nici eu nu o să dau note sistemului de educație ca să nu-l demotivez. Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

„Vom avea generații puternic afectate din perspectiva calității educației”, după cum a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la DCNews. Acesta a mai spus că „am ajuns la un punct de…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fostul secretar de stat din Educație responsabil cu fondurile europene, replică la Funeriu: Școli verzi înseamnă educație pentru mediu curat, schimbarea mentalității copiilor, sănătate și eficiență energetică

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației responsabil cu fondurile europene, Mihaela Popa, îi dă replica lui Daniel Funeriu pe tema școlilor verzi. “Școli verzi înseamnă educație pentru mediu curat,…
Vezi articolul