În Cehia, sancțiunile UE aplicate Rusiei ar putea duce la restricții pentru studenții ruși care învață în facultăți tehnice

163 de vizualizări
Praga, Republica Cehă / Foto: © Dreamstime.com
Sute de studenți ruși care studiază la facultăți tehnice din Republica Cehă ar putea fi nevoiți să-și întrerupă studiile sau să-și schimbe orientarea academică, din cauza interpretărilor date de autoritățile locale sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, relatează Deutsche Welle. Sursa precizează, însă, că universitățile cehe, care beneficiază de autonomie, ezită să dea curs solicitărilor făcute de oficialii de la Praga.

Potrivit sursei citate, viceministrul Educației din Republica Cehă, Radka Wildova, a transmis universităților un memoriu prin care le atenționează că sancțiunile decise de UE în privința Rusiei interzic sprijinul tehnic oferit persoanelor și organizațiilor din Rusia, iar acordarea de servicii de educație în discipline tehnice sau sprijin în cercetare aplicată ar putea fi considerate asistență tehnică.

Autonomia universitară înseamnă că astfel de solicitări au doar valoare de recomandare, decizia aparținând exclusiv universităților. Reprezentanta ministerului a spus însă că, dacă instituțiile de învățământ superior nu dau curs cererii de a se conforma sancțiunilor UE, ele “riscă să piardă credibilitatea internațională”, notează Deutsche Welle, care citează platforma cehă Aktualne.cz.

  • Una dintre instituțiile care ar fi afectate profund de o astfel de măsură este Universitatea Tehnică Cehă din Praga, unde sunt înscriși aproximativ 800 de studenți ruși, dintr-un total de aproximativ 17.000 de studenți. Un reprezentant al universității este citat spunând că încearcă să găsească soluții pentru a respecta sancțiunile, permițând în același timp studenților ruși să-și continue studiile.

O posibilă soluție ar fi să li se ceară studenților care urmează studii de cibernetică sau aviație – ce ar putea intra sub umbrela sancțiunilor UE – să se distanțeze oficial de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, urmând ca apoi să solicite un permis special pentru continuarea studiilor. Dar mulți studenți se tem că scrisorile de distanțare ar putea ajunge la autoritățile ruse și, împreună cu familiile de acasă, ar putea deveni ținta persecuțiilor guvernului rus.

Foto © Larysa UhrynDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se desființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a…
Vezi articolul

În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

În primul rând al invitaților la Cotroceni s-a aflat miercuri seara Corina Dumitrescu, fondator și președintele Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, propunerea lui Ponta în 2012 pentru funcția de ministru…
Vezi articolul