Începerea anului școlar cu 2 săptămâni mai devreme, propusă Guvernului la ședința grupului interministerial pentru deschiderea școlilor

46.311 vizualizări
Foto: Facebook.com/Ligia Deca
Începerea anului școlar cu 2 săptămâni mai devreme este una dintre propunerile făcute la astăzi, la Guvern, de organizațiile Seeding Knowledge Foundation și Centrul de Resurse în Comunicare. Aceste două săptămâni ar urma să fie folosite „pentru se putea face învățare remedială cât și pentru a lua o marjă de timp în eventualitatea în care în lunile de iarnă intrăm iarăși în carantină”, potrivit reprezentantului acestor organizații, Vasile Brașovanu. Consultările Grupului de lucru interministerial al Guvernului cu mediul asociativ şi actorii sociali au avut ca temă începerea anului şcolar şi universitar 2020-2021.

O altă propunere a fost cea de a organiza sesiuni de formare pentru dezvoltare competențelor digitale în rândul profesorilor. De asemenea, dezvoltarea unei rețele de mentori din rândul cadrelor didactice, care să fie „persoane resurse” pentru cei care au nevoie de sprijin și care să-i împuternicească pe colegi prin prezentarea de bune practici din sala de clasă.

Întâlnirea din cadrul grupului de lucru de la Guvern a fost cu vicepremierul Raluca Turcan, cu  ministrul Educației, Monica Anisie, și consilierul prezidențial pe educație Ligia Deca.

Redăm mesajul lui Vasile Brașovan:

„Întâlnire în cadrul grupului de lucru de azi de la Guvern unde vicepremierul, ministrul educației și consilierul prezidențial pe educație au adus la un loc organizații nonguvernamentale din educație.Tema întâlnirii – cum putem începe noul an școlar.

Ce am propus noi cei de la Seeding Knowledge Foundation și Centrul de Resurse în Comunicare ca urmare a experienței avute în dezvoltarea platformei Școala pe net și a altor proiecte din zona educației:

  • Formare pentru dezvoltare competențelor digitale în rândul cadrelor didactice;
  • Dezvoltarea unei rețele de mentori din rândul dascălilor care să fie persoane resurse pentru cei care au nevoie de sprijin și care să-i împuternicească pe colegi prin prezentarea de bune practici din sala de clasă;
  • Începerea mai devreme a anului școlar cu 2 săptămâni pentru se putea face învățare remedială cât și pentru a lua o marjă de timp în eventualitatea în care în lunile de iarnă intrăm iarăși în carantină;
  • Învățare hibrid în care clasele să fie împărțite în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online;
  • Cât mai multă educație în aer liber – pot fi folosite curtea școlii, grădinile publice din apropiere, parcurile, pădurea acolo unde ea e aproape de școală, grădinile botanice;
  • Aplicarea legii și nepermiterea depășirii numărului maxim de copii la clasă;
  • Oferirea de cursuri TIC pentru părinții copiilor care primesc tablete sau laptopuri pentru a le putea folosi copiii în învățare;
  • Mai multă autonomie școlilor în a putea dezvolta planuri locale care să respecte prevederile Direcțiilor de Sănătate Publică și care să răspundă nevoilor specifice de învățare prezente în comunitate;

Sper tare mult ca eforturile celor prezenți astăzi și a tuturor celor care în ultimele 4 luni au sprijinit din plin sistemul educațional să fie concretizate în măsuri cât mai concrete și care să vină în sprijinirea învățării pentru copii.”

Foto: Facebook.com/Ligia Deca

Până la ora publicării acestui articol Ministerul Educației nu a anunțat că a avut loc această întâlnire, cu cine s-a întâlnit acest Grup de lucru interministerial și care sunt propunerile primite.

Reamintim că structura anului școlar 2020-2021 este următoarea:

  • Cursurile anului şcolar 2020 – 2021 încep luni, 14 septembrie 2020.

Anul școlar 2020-2021 se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

  • Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
  • Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • Vacanță intrasemestrială (învățământ preșcolar și primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
  • Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
  • Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
  • Vacanța de primăvară
    • Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
    • Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
  • Vacanța de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).

Foto: Facebook.com/Ligia Deca


13 comments
  1. In primul rand ar trebui sa se tina de c7vant si sa reduca nr de discipline din gimnazi7,sa se elimine optionalele,bagate pe gat( obligatorii), sa se reduca programa stufoasa si f grea,sa fie adaptata in interesul copiilor din ziua de azi,sa se vada ce e important sa stie un copil la 14 ani,cand termina gimnaziul.La ex de evaluare,ce nevoie au sa dea 2 probleme de geom.?( nu sunt ingineri sau arhitecti) La lb romana,nu toti sunt artisti sa se exprime artistic sau sa intre in sufletul eului liric,dar gramatical,trebuie sa stie sa scrie cu cratima,cu virgula,un oras cu litera mare,acorduri corecte,…etc.Multi renunta la aceste examene si la un liceu din cauza volumului mare de informatii inutile in viata,grele si plictisitoare.

  2. Dar materia a fost parcursa integral de către profesori. Chiar dacă online, elevii care învață în clasa face to face, învață și online. Cei care în clasa nu sunt atenți la explicațiile profesorului și nu își iau notițe, nu învață nici online.
    Sa se înceapă școala ca de obicei, la jumătatea lunii septembrie. Primele doua săptămâni sunt ca de obicei, de recapitulare.
    Este lipsa de bun simt sa te folosești de faptul ca reprezinți o oarecare organizație și sa vorbești în numele tuturor elevilor și tuturor profesorilor.
    Sper ca Guvernul sa respingă aceasta propunere abuziva. Depinde evident însă de doamna Anisie care numai alegeri nefericite face, ca să se pună bine cu ciudații din organizații.

  3. Foarte mulți profesori și-au ținut orele puțin spre deloc, dar au fost pontați și plătiți la maxim, 3 luni de zile. Ar fi cazul ca această materie să fie recuperată la scoala, nu tot în privat, pe banii părinților, cum se întâmplă de atâția ani, de când cu aceasta generație de caricaturi de profesori.

  4. Puși doar pe luat bani buuni , in conditiile in care se perpetuează aceasta plandemie.
    Școala se face in clasă, veniti si munciti direct, ca de soluții date din birouri suntem sătui pana peste cap!! Cine din cei ce le propun a lucrat la clasă?! Rușine !!!!! Imixtiune unde nu aveti ce căuta !!!

  5. Copilul meu are niște probleme oftalmologice și nu are voie să stea la ecrane,decăt o oră,două maxim pe zi.Și mai mult ca sigur mai sunt destui copii cu astfel de probleme.Numai decizii aiurea luați.Nu vă gândiți deloc la copii.

  6. Le urez succes. Deocamdata undeva la 27000 de cadre didactice sunt in vid, deoarece s-a suspendat titularizarea si orice activitate care tine de aceasta, inclusiv repartizarile ca suplinitor in baza notelor din anii trecuti. Deci cu ce profesori se va incepe scoala? In loc sa regandeasca clasele, sa caute solutii pentru aerisirea lor – adica reducerea numarului de elevi ca sa se poata face scoala normal (sa fim realisti, scoala on-line nu este adecvata oricarei categorii de varsta, cum sa faci de ex. gradinita on-line?) – se gandesc doar sa largeasca orizontul scolar de timp (nu ca ar fi o idee rea, in sine, dar nu este una buna acum!). Astept cu interes concursul de titularizare, cu atat mai mult cu cat sunt direct afectata de suspendarea sa.

  7. Toate “organizatiile” ar trebui sa se abtina de la a face recomandari care nu au nicio legatura cu demersul didactic. Nici macar atata lucru nu stiu:ANUL SCOLAR INCEPE LA DATA DE 1 SEPTEMBRIE pentru cadrele didactice! Aceste doua saptamani sunt alocate definitivarii normelor didactice, pregatirii documentelor scolare, pregatirii cadrelor didactice in conformitate cu noutatile prevazute de minister pentru anul scolar in curs etc. Nici un cadru didactic nu mai poate avea concediu legal dupa 1 septembrie!

    1. Asa este! De fapt ei “ofera” cursurile si vor bani! Nu m-ar deranja daca ar avea idee cat au muncit profesorii in fata calculatoarele pentru predarea online! Fara sporuri si cu orele suplimentare neplatite! As dori sa ii vedem profesori si pe urma sa vina cu idei. Poate aceste asociatii nu stiu ce s-a intamplat in tara!!!

  8. Cred ca au luat-o rau… TIC pentru parinti? Nu vrei sa ii obligi si pe ei ca pe noi, profesorii? Scoala de la 1 septembrie? Asta uita de mobilitate, rezervari de vacanta, caldura de la sf.lui august??? Eu zic sa-si dea una sa se trezeasca.

  9. În cele doua săptămâni toți elevii vor dobândi cunoștințe cât într-un semestru. Numai prostii și exagerări, în loc sa sprijine turismul și perioada din an când își permite și omul de rand sa meargă în concediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Andreea Esca, mesaj pentru părinți și elevi: „Vă rog să luați jocurile în joacă, dar să nu luați și acest virus în joacă”. Prezentatoarea Știrilor PROTV se alătură campaniei Ministerului Educației

Prezentatoarea Știrilor PROTV, Andreea Esca transmite un mesaj video pentru părinți și elevi, în cadrul unei campanii a Ministerului Educației de responsabilizare a tinerilor să stea în casă. Aceasta spune…
Vezi articolul

Doi foști președinți ai Consiliului Elevilor critică atitudinea și implicarea de partea Guvernului, în plină grevă generală a profesorilor, a actualei președinte CNE, care a declarat marți, de la pupitrul Guvernului că „Ne bucurăm că suntem astăzi aici”, „această situație nu este benefică pentru nimeni”

Rareș Antal și Antonia Pup au protestat public, pe conturile lor de socializare, față de atitudinea afișată de actuala președintă a Consiliului Național al Elevilor. Cei doi foști președinți ai…
Vezi articolul

Verificarea doctoratelor de plagiat, de către universități, stabilită prin ordin de ministru acum un an – Sorin Cîmpeanu, întrebat câte au raportat rezultate: toate au raportat înființarea unor structuri dedicate 

“Toate universitățile au raportat, pe propria răspundere, sub semnătura rectorului, că și-au înființat structuri dedicate verificării tezelor de doctorat și prevenirii acestui fenomen”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, miercuri, întrebat…
Vezi articolul