Informații despre coronavirus pentru femeile însărcinate – Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor

3.173 de vizualizări
FOTO: Freepik.com
Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor pune dispoziția femeilor însărcinate o broșură cu informații despre coronavirus și dă câteva răspunsuri la întrebări pe care viitoarele mame le pot avea. Este vorba despre modul în care se răspândește, simptomele, cum se poate evita infectarea sau răspândirea virusului și câteva sfaturi specifice pentru femeile însărcinate, familiile lor și persoanele care acordă îngrijire.

Redăm informațiile pentru că ele sunt utile în situația actuală și au o componentă educativă:

Ce este coronavirusul ?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli ce variază de la răceala comună la afecțiuni mai grave. Noul coronavirus este o tulpină nouă, după cum îi spune și numele, care nu fusese identificat până acum la oameni. COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de noul coronavirus.

Cum se răspândește virusul?

Oamenii pot lua COVID-19 de la persoanele infectate cu virus prin inhalarea picăturilor mici de secreții, provenite fie de la strănut, de la tuse, ori din saliva persoanelor care sunt purtătoare de virus sau prin atingerea suprafețelor contaminate.

Care sunt simptomele?

Cele mai multe persoane care se infectează trec ușor peste boală și se recuperează repede, dar dar poate fi mai severă pentru alții. Simptomele includ o combinație de:

    • Febră
    • Tuse
    • Respiratie dificilă
    • Dureri musculare
    • Oboseală

Ce să faci dacă ești însărcinată?

Cum te poți pregăti: Informați-vă despre COVID-19 din surse de încredere. Mențineți-vă activă fizic pentru a vă asigura o condiție fizică bună.

Discutați despre preocupările dvs. cu privire la COVID-19 cu medicul dumneavoastră.

Apelați la medicul dumneavoastră (furnizorul de îngrijire prenatală în alte state) pentru a solicita indicații clare despre cum să procedați înainte de naștere, cum veți fi programată și care sunt demersurile pregătitoare pentru naștere, inclusiv în caz de îmbolnăvire de COVID-19.

E bine să aveți la îndemână medicamente anti-termice, pentru tratarea febrei, de exemplu, sau fașe sterile, termometru.

Dacă luați orice medicament pe rețetă, luați-vă câteva în plus, refaceți-vă stocul sau luați în considerare utilizarea unei comenzi online (sau prin curier) pentru aceste medicamente.

E bine să aveți destule produse alimentare și articole de uz casnic pentru aproximativ 2-4 săptămâni. Pregătiți-vă treptat și evitați să faceți cumpărături de panică.

Activați-vă rețeaua socială. Contactați familia, prietenii, vecini sau lucrători comunitari din domeniul sănătății dinainte – faceți planuri comune cu privire la ce urmează să faceți când
COVID-19 se răspândește în comunitatea dvs. sau dacă vă veți îmbolnavi.

Urmați instrucțiunile autorităților naționale despre cum să vă pregătiți pentru situațiile de urgență.

Continuați să practicați măsurile de igienă generală.

Femeile însărcinate sunt mai expuse riscului de infectare decât alții?

Poate fi transmis virusul copilului?

Femeile însărcinate nu au un risc sporit de a se infecta cu COVID-19 sau de a suferi o formă mai severă a acestei boli decât alți adulți de vârstă similară.

Nu există nicio dovadă că virusul poate fi transmis la copilul nenăscut, în timpul sarcinii, sau în timpul naşterii.

Este cunoscut faptul că bebelușii și copiii mici prezintă forme ușoare de COVID-19.

Ce fac dacă mă îmbolnăvesc?

Dacă vă îmbolnăviți și aveți simptome de tuse, febră și respiratie dificilă, rămâneți acasă și apelați serviciile de asistență medicală locală pentru sfaturi. Menționați că sunteți însărcinată.

Dacă vă îmbolnăviți cu COVID-19, sunați-vă medicul și informați-l despre situație. Solicitați instrucțiuni despre cum să procedați cu perioada de dinaintea nașterii, cu programările de analize și cele pentru monitorizare din timpul acestei perioade de îmbolnăvire.”

Broșura Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor în limba engleză poate fi descărcată de aici

Alte informații despre impactul COVID-19 asupra femeilor însărcinate au mai fost publicate recent aici de către știrileprotv.ro și aici de către clinicile Regina Maria.

FOTO: Baby photo created by pch.vector – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile rămân închise, însă autoritățile permit organizarea de cursuri sau workshop-uri la interior cu maximum 25 de persoane, prevede hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Școlile rămân în scenariul roșu, însă autoritățile permit organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți cu participarea unui număr de maximum 25 de persoane în interior, conform Hotărârii…
Vezi articolul

Liga Studenților Iași critică “atitudinea docilă” a ministrului Educației, Ligia Deca în problema plagiatelor și o acuză că “duce mai departe opera lui Sorin Cîmpeanu de apărare a plagiatorilor și a rectorilor latifundiari”

Liga Studenților (LS Iași) critică, într-un comunicat de presă, “atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației, Ligia Deca, în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din…
Vezi articolul