Inițiativă legislativă privind controale antidrog în școli și la festivaluri, anunțată de doi deputați PSD

925 de vizualizări
Deschiderea școlilor
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
O inițiativă legislativă pentru modificarea Legii 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu substanțe psihoactive, care să permită controale inopinate și teste antidrog în școli și la festivaluri, a fost anunțată de deputații PSD de Bistriţa-Năsăud, Daniel Suciu și Bogdan Ivan, scrie Agerpres.

Potrivit deputatului Ivan, printre iniţiatori se numără şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar măsurile anunţate vor fi “dure”.

“Împreună cu colegul şi prietenul meu, deputatul Daniel Suciu, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, liderul grupului PSD, Alfred Simonis, deputatul Nicu Niţă, şefa comisiei juridice, Laura Vicol, şi mulţi alţi colegi social-democraţi, am depus un proiect de lege prin care completăm Legea 194/2011, privind combatarea operaţiunilor cu substanţe psihoactive. Ce vom face concret: vom da putere instituţiilor statului, să aplice legea acolo unde până acum nu puteau să intervină: şcoli, universităţi sau festivaluri, prin controale inopinate. Sunt măsuri dure care pot supăra, dar situaţiile de acest gen pot fi stopate doar prin măsuri ferme! Flagelul drogurilor nu poate fi oprit din vorbe, analize şi întruniri, ci prin respectarea legii”, a scris deputatul Bogdan Ivan pe pagina sa de socializare.

Conform draftului de proiect pus la dispoziţia Agerpres de către deputatul PSD Daniel Suciu, modificările propuse prevăd ca, “în cazul în care există sau se presupune în mod justificat că există un risc de a se efectua operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în unităţile de învăţământ, preuniversitar şi universitar, publice sau private, sau locaţiile de desfăşurare evenimente, reprezentaţii legali ai inspectoratelor judeţene de poliţie pot dispune organizarea unor controale inopinate operative în unităţile de învăţământ, preuniversitar şi universitar, publice sau private, sau locaţiile de desfăşurare evenimente”.

În cadrul acestor controale în unităţile de învăţământ şi la festivaluri, pot fi utilizate şi mijloace de testare antidrog omologate.

Iniţiativa legislativă menţionează că “refuzul persoanei de a se supune testării în cadrul controlului operativ inopinat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Se prevede, de asemenea, că “în situaţia în care echipa de control urmează a desfăşura controlul în unităţile de învăţământ cu elevi minori, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor vor asigura prezenţa unui psiholog”.

Vor fi considerate zone de risc unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar, publice sau private, locaţiile de desfăşurare evenimente şi orice alte zone unde există indicii că se desfăşoară fără drept operaţiuni care au ca obiect produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În luna iulie, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care este şi liderul organizaţiei judeţene a PSD, a trimis o scrisoare în numele instituţiei către preşedintele Klaus Iohannis, către conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi către miniştrii Afacerilor Interne şi Sănătăţii, prin care a tras un semnal de alarmă în legătură cu numărul tot mai mare al consumatorilor de substanţe psihoactive, în special tineri, cerând măsuri de combatere a acestui flagel.


2 comments
  1. Orice numai sa nu facem educatie ! Adica ministerul imbec ilului de campeanu, in loc sa demareze un program de educare, informare si prevenire a consumului de substante, prefera sa transforme scoala intr-o inchisoare: jandarmi, camere, interdictii. Ura si neputinta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hotărârile pentru funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării și Digitalizării au apărut în Monitorul Oficial, după trei luni de la înființare / “România educată”, direcție nouă în ministerul lui Sorin Cîmpeanu, care păstrează și UEFISCDI

Baza legală de funcționare a Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării (MCID) a fost adoptată de guvern luni seară, iar după încă 3 zile a fost publicată,…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare cere Guvernului să descentralizeze decizia deschiderii școlilor cu prezență fizică, din 8 noiembrie, motivând și cu vaccinarea personalului peste 85%

Descentralizarea deciziei de deschidere a școlilor cu prezență fizică a elevilor, din 8 noiembrie, este solicitată Guvernului de Asociația Școlilor Particulare într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a organizației.…
Vezi articolul