Însemnele de la Revoluția din 1989 de pe Palatul Universității din București vor fi conservate și sunt incluse în planul de reabilitare, inclusiv în scop turistic, transmite UB / Întâlnire cu arhitecți și specialiști anunțată în ianuarie 2025

731 de vizualizări
Foto (simulare): Universitatea din București
Universitatea din București (UB) a confirmat că însemnele Revoluției din 1989 de pe fațada Palatului Universității vor fi conservate, acestea fiind integrate într-un plan amplu de reabilitare a clădirii, cu accent pe valorificarea lor istorică și turistică. Clarificările vin în urma unui comunicat transmis de Asociația „21 Decembrie 1989” și alte organizații, care solicitau informații suplimentare despre măsurile de protejare a patrimoniului istoric.

Potrivit unui comunicat emis de UB, proiectul de renovare a clădirii de pe Bd. Regina Elisabeta nr. 4-12 include soluții tehnice pentru conservarea însemnelor Revoluției și a altor elemente de patrimoniu, în vederea punerii lor în valoare atât pentru publicul larg, cât și pentru turiști.

Angajamentul este „ferm, neechivoc și implicat” pentru „conservarea și valorificarea tuturor elementelor cu valoare istorică din patrimoniul ei, inclusiv a înscrisurilor de la Revoluția din ‘89, și de promovare a memoriei idealurilor democratice care au animat acest moment istoric definitoriu al istoriei României”, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior.

În acest context, Universitatea a subliniat și alte inițiative dedicate memoriei Revoluției: relocarea Muzeului Universității din București în Palatul Universității, cu un spațiu dedicat fenomenului „Piața Universității”, și deschiderea accesului turistic la Balconul Universității, loc simbolic al Revoluției, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Dialog cu societatea civilă și specialiști

Pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de Asociația „21 Decembrie 1989” și pentru a discuta detalii suplimentare despre proiect, rectorul Marian Preda a anunțat că, la începutul lunii ianuarie 2025, va avea loc o întâlnire la Rectoratul UB. La eveniment vor participa reprezentanți ai societății civile, arhitecți și specialiști implicați în procesul de renovare.

„Universitatea din București rămâne deschisă, în cadrul acestei întâlniri, la orice alte soluții de îmbunătățire a măsurilor de conservare și valorificare deja incluse în plan care pot veni din partea reprezentanților societății civile și a specialiștilor”, se mai menționează în comunicatul UB.

În completarea eforturilor de conservare, Universitatea a evidențiat rolul Facultății de Istorie în păstrarea memoriei acestui moment definitoriu al istoriei României. Printre inițiativele notabile se numără programul de master „Istoria comunismului în România” și implicarea în elaborarea manualului de istorie a comunismului, anunțat recent de Ministerul Educației.

Citește și:
Mesajele Revoluţiei încă prezente pe clădirea Universităţii din Bucureşti, în pericol. „Avem datoria morală să salvăm aceste semne pentru generaţiile viitoare”, atrag atenția organizații ale societății civile
O treime dintre tineri nu ajung în clasa XII-a, deci trebuie să mergem cu Istoria comunismului la clasele VII-VIII, spune Marian Preda, rectorul Universității din București
Fenomenul Piața Universității – explicat de Universitatea din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Vest din Timișoara anunță, în contextul alegerilor prezidențiale, că rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 8 decembrie, că „rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară…
Vezi articolul

Educaţia este în pericol și din toamnă – apel World Vision România către Senat pentru respingerea propunerii legislative care limitează dreptul tuturor elevilor de a primi laptop sau tabletă

„Apel către autorităţile decidente: Educaţia este în pericol și din toamnă! Susținem implementarea de măsuri care să asigure acces egal și echitabil la educație”, transmite Fundaţia World Vision România într-un…
Vezi articolul

SURSE Examenul de definitivat, în forma actuală, se organizează până în 2027 inclusiv, prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Acesta va fi înlocuit cu examenul național de licențiere în cariera didactică / Sunt scose inspecțiile la clasă

Examenul de definitivat se va mai organiza până în anul 2027 inclusiv, în condițiile stabilite de Legea 1/2011, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, document obținut pe surse de…
Vezi articolul