La Școala Gimnazială Bucșoaia din orașul Frasin, județul Suceava, educația financiară a devenit parte din procesul de învățare încă de la nivel preșcolar. Prin programul LifeLab by BCR, copiii din grupa mare au început să înțeleagă concepte esențiale precum economisirea, cheltuielile și gestionarea banilor, folosind materiale educaționale interactive.
Elena Volanschi, profesor pentru învățământ preșcolar, a remarcat impactul pozitiv al activităților ghidate de fișele făcute de profesori pentru profesori, în proiectul LifeLab, asupra copiilor:
„Sunt foarte încântată de acest proiect. Fișele sunt foarte de folos, am lucrat pe ele. Am început să discutăm despre economisire, despre cheltuieli. Noi suntem șapte educatoare și am discutat cu ele. Le-am dat fișe. Cu toate că n-au fost în proiect, toată lumea a făcut fișe, au lucrat pe proiecte, deci a fost foarte bine,” a spus educatoarea.
VIDEO Instrumente didactice valoroase pentru educatori, gratuite, care pot fi incluse în activitățile obișnuite de la grupă, puse în practică la grădinița Școlii Gimnaziale Bucșoaia
Fișa utilizată la activitățile cu preșcolarii, intitulată „Economiile”, îi ajută pe copii să înțeleagă diferența dintre cheltuieli și economisire, folosind exemple practice. Prin activități interactive, micuții au învățat cum să împartă banii, să înțeleagă importanța unei pușculițe și să își stabilească obiective financiare personale. Fișa poate fi descărcată de aici:
Activitatea desfășurată la grupa mare a inclus mai multe etape, adaptate vârstei copiilor:
1. Introducerea conceptelor printr-un joc interactiv – Copiii au folosit o planșă pentru a sorta monede și bancnote, discutând despre cum și unde sunt păstrați banii.
2. Explicarea noțiunii de economisire – Educatoarea a folosit un portofel și o pușculiță pentru a exemplifica diferența dintre cheltuieli și economii.
3. Consolidarea cunoștințelor – Copiii au trebuit să împartă banii între economii și cheltuieli și să deseneze un obiect pentru care ar vrea să economisească.

Orice profesor, învățător sau educator poate descărca gratuit cele peste 300 de fișe didactice transdisciplinare de pe platforma școaladebani.ro. Sunt conforme cu programa școlară și au fost create de profesori pentru profesori, validate de inspectori școlari și experți educaționali, gata pentru aplicarea la clasă.
Deși inițial doar 10 profesori din școală au avut acces la formarea oferită prin LifeLab, interesul cadrelor didactice a fost mult mai mare. Elena Simona Covrig, directoarea Școlii Gimnaziale Bucșoaia, a explicat cum materialele programului au ajuns să fie utilizate de un număr mai mare de profesori:
„Doar 10 profesori au putut să facă acest curs de formare. Și-au dorit mai mulți, iar pentru cei care nu au făcut cursul de formare am făcut noi o promovare la nivelul școlii pentru că am găsit materialele ca fiind valoroase și au fost surprinși să afle că, de fapt, ei puteau prelua acele materiale și le puteau include în cadrul orelor obișnuite de la clasă,” a spus directoarea.

Inițiativa LifeLab are potențial de implementare la scară largă în școli, integrând noțiunile de educație financiară în activitățile zilnice ale elevilor, trasdisciplinar.
Educația financiară poate începe de la cele mai fragede vârste și poate fi integrată în activitățile de zi cu zi ale copiilor. Așa cum copiii de la Școala Gimnazială Bucșoaia au făcut primii pași spre înțelegerea gestionării banilor, iar profesorii și educatorii au găsit în acest program un instrument valoros pentru dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor, așa poate fiecare cadru didactic interesat să le ofere elevilor noțiuni cât mai practice.

Proiectul LifeLab își propune să dezvolte abilități utile pentru viață, folosind activități practice și interactive. Conform declarațiilor profesorilor implicați, astfel de inițiative contribuie la formarea unei generații responsabile, care înțelege valoarea banilor și importanța unei planificări financiare corecte.
Inițiativele LifeLab demonstrează cum educația financiară poate fi integrată cu succes în curriculum și pot aduce schimbări pozitive în viața elevilor, pregătindu-i nu doar pentru viitoarele provocări academice, ci și pentru cele din viața reală.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
LifeLab 2.0. Cele 10 școli care au dezvoltat programul în anul școlar 2023-2024 sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava