Întâlnire vineri la Guvern cu sindicatele din educație pentru salariile profesorilor de la 1 ianuarie / Premierul Ciolacu: Vom avea discuții ca să acoperim cât mai mult din acești 50% până la legea salarizării. Nu sunt Harry Potter

Marcel Ciolacu / Foto: Ilona Andrei - G4Media

Liderii sindicatelor din învățământ și prim-ministrul Marcel Ciolacu se vor întâlni vineri, 24 noiembrie, la Guvern, pentru a discuta despre creșterile salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie, potrivit agendei premierului. La discuții, care vor începe la ora 10:30, va fi prezentă și ministrul Educației, Ligia Deca. Întâlnirea are loc în contextul în care legea salarizării bugetarilor, care ar fi prevăzut creșterile salariale promise profesorilor în urma grevei din mai-iunie anul acesta, s-ar putea realiza abia în anul 2025.

Întrebat când va fi făcută legea salarizării în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, Ciolacu a declarat că „va avea aplicabilitate în anul 2025. Nu știu dacă în prima jumătate sau în a doua parte”.

„Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare de anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%”, a declarat Ciolacu pentru jurnalista Ioana Ene Dogioiu, despre discuțiile de vineri, 24 noiembrie, cu sindicaliștii.

Marcel Ciolacu: Profesorii au avut o creștere aprobată în avans de 25% care, când s-a pus în aplicare, s-a dovedit a fi de aproape 30%. Ca și efort bugetar, nominal, e… cifrele nu au cum să mintă. Mâine-poimâine, la ora 10:00, am iarăși întâlnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare de anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%. Sunt ferm convins că voi avea discuții…

Ioana Ene Dogioiu: Asta a fost una din principalele promisiuni făcute profesorilor din stradă. Vine legea salarizării mintenaș și uite… n-a venit.

Marcel Ciolacu: Și o s-o respect. O s-o respect. Înțeleg că și dumneavoastră, și eu, și toți românii ne dorim să le fi făcut pe toate în patru luni. Repet, nu sunt Harry Potter, mă numesc Marcel Ciolacu.

Ioana Ene Dogioiu: Dar faceți parte dintr-o coaliție și ați fost copreședintele coaliției de guvernare încă de la preluarea ei. Adică nu, nu puteți să-mi spuneți… Din iarna lui 2021. Totuși, nu e vorba de patru luni și este vorba de mult…

Marcel Ciolacu: … Știți ce ușor e să guvernezi după Florin Cîțu și Ludovic Orban?

Ioana Ene Dogioiu: Dumneavoastră guvernați acum după domnul Ciucă.

Marcel Ciolacu: Totuși ne-am încadrat în 6,2 și am cred că ar fi trebuit – nu îi reproșez ceva domnului Ciucă – cred că ar fi trebuit anumite măsuri luate. Aduceți-vă aminte când s-a declanșat (sic!) criza și greva generală din învățământ (…)”.

Informații de context. Amintim că viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”, susțin sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii. Draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

La nivel de autorități din Educație, ministra Ligia Deca a ezitat să dea termene în ultima vreme referitoare la creșterile salariale. Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023. Iar pe 4 octombrie, întrebată dacă noua lege a salarizării va fi gata la 1 ianuarie 2024, ministrul Deca declara la Euronews că „eu cred că o promisiune odată făcută trebuie respectată sau, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp”.

Edupedu.ro a scris recent despre răspunsul Ministerului Educației la memoriile directorilor care contestă nivelul de salarizare: să aștepte aprobarea unui proiect de lege în Parlament care ar crește cu 1.500 de lei salariile directorilor și inspectorilor, fără niciun termen. Ministerul Educației scrie că proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență (OUG) 57 din 2023, emisă de Guvern în iunie în contextul grevei profesorilor și care a mărit de atunci salariile profesorilor cu câteva sute de lei net, este în Parlament, la Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.

Citește și:
Premierul Ciolacu: În ciuda tuturor greutăților și “apocalipsei”, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul acestui an
Răspunsul Ministerului Educației la memoriile directorilor care contestă nivelul de salarizare: să aștepte aprobarea unui proiect de lege în Parlament care ar crește cu 1.500 de lei salariile directorilor și inspectorilor, fără niciun termen
Exit mobile version