Viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” – sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii

21.961 de vizualizări
Discutii Ministerul Muncii – sindicate din politie / Sursa: Captura facebook FNSUPLR
Noua lege a salarizării “va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfârșitul anului 2024)”, potrivit Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România. Aceasta a făcut precizarea într-un mesaj transmis săptămâna trecută, după discuții cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Această lege este folosită de autorități ca bază pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, termen față de care ministrul Ligia Deca a început să manifeste precauție în declarațiile din ultimele săptămâni.

Amintim că și reprezentanții sindicatelor din învățământ au fost invitați la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, pe tema salarizării profesorilor. 

Pe 12 octombrie, după discuții cu ministrul Muncii, sindicatul Poliției Locale preciza, într-un mesaj transmis pe Facebook despre rezultatele discuțiilor despre salarii:

“Noua lege a salarizării pentru familia ocupațională administrație publică locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se dorește a stabili grile unice de salarizare pentru angajații din acest domeniu. 

În principiu aceasta va intra în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament și se dorește a fi aplicată într-o singură etapă (pentru a nu mai creea problemele cauzate de vechea lege care trebuia aplicată etapizat în 5 ani).” 

Mesajul Federației sindicale din poliția locală:

Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Dar, pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023. Iar pe 4 octombrie, întrebată dacă noua lege a salarizării va fi gata la 1 ianuarie 2024, ministrul Deca declara la Euronews că „eu cred că o promisiune odată făcută trebuie respectată sau, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp”. Potrivit ministrului, „eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem, nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”.

Citește și:
Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp
Sindicatele din Educație se întâlnesc luni cu premierul Ciolacu
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci
Marcel Ciolacu, despre noua lege a salarizării care nu e gata cu 3 luni înainte de a intra în vigoare: Lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale

11 comments
  1. Vrăjeală , ca și legea salarizării unitare care a creat cele mai mari discriminări salariale . Cele mai proaste legi făcute în birouri care nu corespund cu realitatea .

  2. vrăjeală,la cei ordine publică și siguranță națională de 2 ani e actualizata norma de hrană și refuza sa o pună în aplicare în plus vechea legea a salarizării nu s au aplicat ,sporurile fiind plătite la valoarea salariilor de dinaintea aplicări legi salarizări

  3. În educație nu vor fi salarii motivante, obisnuiti-va cu ideea! Tot timpul vor apărea promisiuni nerespectate și lideri de sindicat fără coloana vertebrala. Dar pensii speciale vor exista din simplu motiv ca desființarea lor este neconstitionala. Încercați să vă mai luați și alte job-uri.

  4. Sa vedem ce se intampla daca facem la anul in iunie TOTI greva. Or sa ne dea pe toti sau majoritatea afara? Tare prosti mai sunteti…Cum credeti ca vor suspenda contractul pentru mii de profesori in greva? Judecati putin… Ce naiba, sunteti profesori, chiar nu aveti putina minte? CUM SA NE CONCEDIEZE PE TOTI??? Nici daca ar avea jde mii in loc, tot nu ar evita un haos si un dezastru. Scoli inchise, elevi acasa, scoala ioc, examene blocate, facultati fara candidati, parinti disperati ca bonele fac greva….Repet: judecati putin.

  5. Nu ne mai satură Dumnezeu de psd-pnl.Vor fi votați și la anul indiferent de cât vor minți și vor fura.Singura soluție, la anul grevă generală după 1iunie cu înghețarea anului școlar indiferent de vaiete și tânguiri.Cu teroriștii ăștia acționezi,nu negociezi.

  6. o sa intre in vigoare la sfântul așteaptă, legea actuală nu se respectă. Coeficienții nu sunt aplicați la salariul minim pe economie în plata. Ăștia se zgârcesc la 5 lei cine îi crede e mare fraier.

  7. Cred că despre pretențiile profesorilor nu mai merita a se scrie. Au avut o carte care trebuia jucata. Au jucat o prost,așa cum am văzut. Măriri nu vor mai fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Majorare cu până la 25% a sumelor pentru plata profesorilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat, propusă de Ministerul Educației ca să atragă cadre didactice – proiect

Ministerul Educației face o mișcare importantă, după ce greva generală a fost suspendată – majorează cu până la 25% sumele pe care le vor primi profesorii care se vor implica…
Vezi articolul

Ce fac cei 701 elevi și 115 profesori izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Nu au voie să primească vizite, alimentele le sunt lăsate la intrarea în casă de rude sau prieteni, elevii primesc scutire, iar profesorii, concediu medical 75% din baza de calcul

Persoanele izolate la domiciliu în cadrul măsurilor de limitare a efectelor coronavirusului, printre care sunt și 701 elevi și 115 profesori, potrivit Ministerului Educației, trebuie să respecte anumite reguli de…
Vezi articolul

Profesoară cu 19 ani de activitate la catedră, mesaj către liderii sindicali: Trebuie să vă luptați pentru drepturile noastre. Ne-a ajuns cuțitul la os. Cum putem să cerem performanță unui tânăr care care intră în sistemul de învățământ cu 2.400 de lei? Cum să cerem unui cadru didactic în prag de pensionare să reziste cu 4.400 de lei, iar un șofer de la Ministerul Educației să aibă peste 5.000 de lei? Este jignitor

O profesoară din Timișoara, care predă educație muzicală la Școala Gimnazială nr 30, și are 19 ani vechime la catedră, a transmis un mesaj către liderii sindicali care sunt acum…
Vezi articolul

Școala gimnazială nr. 11 din Buzău, prima școală verde din țară, finalizată încă din 2020 din fonduri europene și locale, vizitată azi de președintele Iohannis / Școala colectează deșeuri pe 8 fracții, apa pluvială pentru rețeaua publică și produce energie solară mai mult decât consumă

În contextul în care pe 5 iunie a fost Ziua Învățătorului și Ziua Mediului, șeful statului a vizitat prima școală circulară sau verde 100 % din România, la doi ani…
Vezi articolul