Întâlnire vineri la Guvern cu sindicatele din educație pentru salariile profesorilor de la 1 ianuarie / Premierul Ciolacu: Vom avea discuții ca să acoperim cât mai mult din acești 50% până la legea salarizării. Nu sunt Harry Potter

3.012 vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: Ilona Andrei – G4Media
Liderii sindicatelor din învățământ și prim-ministrul Marcel Ciolacu se vor întâlni vineri, 24 noiembrie, la Guvern, pentru a discuta despre creșterile salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie, potrivit agendei premierului. La discuții, care vor începe la ora 10:30, va fi prezentă și ministrul Educației, Ligia Deca. Întâlnirea are loc în contextul în care legea salarizării bugetarilor, care ar fi prevăzut creșterile salariale promise profesorilor în urma grevei din mai-iunie anul acesta, s-ar putea realiza abia în anul 2025.

Întrebat când va fi făcută legea salarizării în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, Ciolacu a declarat că „va avea aplicabilitate în anul 2025. Nu știu dacă în prima jumătate sau în a doua parte”.

„Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare de anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%”, a declarat Ciolacu pentru jurnalista Ioana Ene Dogioiu, despre discuțiile de vineri, 24 noiembrie, cu sindicaliștii.

Marcel Ciolacu: Profesorii au avut o creștere aprobată în avans de 25% care, când s-a pus în aplicare, s-a dovedit a fi de aproape 30%. Ca și efort bugetar, nominal, e… cifrele nu au cum să mintă. Mâine-poimâine, la ora 10:00, am iarăși întâlnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare de anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%. Sunt ferm convins că voi avea discuții…

Ioana Ene Dogioiu: Asta a fost una din principalele promisiuni făcute profesorilor din stradă. Vine legea salarizării mintenaș și uite… n-a venit.

Marcel Ciolacu: Și o s-o respect. O s-o respect. Înțeleg că și dumneavoastră, și eu, și toți românii ne dorim să le fi făcut pe toate în patru luni. Repet, nu sunt Harry Potter, mă numesc Marcel Ciolacu.

Ioana Ene Dogioiu: Dar faceți parte dintr-o coaliție și ați fost copreședintele coaliției de guvernare încă de la preluarea ei. Adică nu, nu puteți să-mi spuneți… Din iarna lui 2021. Totuși, nu e vorba de patru luni și este vorba de mult…

Marcel Ciolacu: … Știți ce ușor e să guvernezi după Florin Cîțu și Ludovic Orban?

Ioana Ene Dogioiu: Dumneavoastră guvernați acum după domnul Ciucă.

Marcel Ciolacu: Totuși ne-am încadrat în 6,2 și am cred că ar fi trebuit – nu îi reproșez ceva domnului Ciucă – cred că ar fi trebuit anumite măsuri luate. Aduceți-vă aminte când s-a declanșat (sic!) criza și greva generală din învățământ (…)”.

Informații de context. Amintim că viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”, susțin sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii. Draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

La nivel de autorități din Educație, ministra Ligia Deca a ezitat să dea termene în ultima vreme referitoare la creșterile salariale. Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023. Iar pe 4 octombrie, întrebată dacă noua lege a salarizării va fi gata la 1 ianuarie 2024, ministrul Deca declara la Euronews că „eu cred că o promisiune odată făcută trebuie respectată sau, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp”.

Edupedu.ro a scris recent despre răspunsul Ministerului Educației la memoriile directorilor care contestă nivelul de salarizare: să aștepte aprobarea unui proiect de lege în Parlament care ar crește cu 1.500 de lei salariile directorilor și inspectorilor, fără niciun termen. Ministerul Educației scrie că proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență (OUG) 57 din 2023, emisă de Guvern în iunie în contextul grevei profesorilor și care a mărit de atunci salariile profesorilor cu câteva sute de lei net, este în Parlament, la Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.

  • Potrivit celui mai recent aviz pentru această lege (PLX 464) care aprobă OUG 57, obținut de la Comisia pentru educație pe 18 octombrie, un amendament propus de deputații din această comisie este ca de la 1 octombrie 2023 – deși data din prezent este 22 noiembrie deja – să crească cu 1.500 de lei salariile personalului de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar.
Citește și:
Premierul Ciolacu: În ciuda tuturor greutăților și “apocalipsei”, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul acestui an
Răspunsul Ministerului Educației la memoriile directorilor care contestă nivelul de salarizare: să aștepte aprobarea unui proiect de lege în Parlament care ar crește cu 1.500 de lei salariile directorilor și inspectorilor, fără niciun termen

5 comments
  1. NU e nevoie de Harry Potter-i, nici de ranjete, ci de oameni cu simtul reaponsabilitatii si care isi tin cuvantul dat!
    Ne-am saturat de munciuni, de nepasare si de oameni fara cuvant!

  2. Harry Potter,nu….dar tot ceva SF…
    cât despre a creste ce am promis,hai să creștem ce am promis….așa i în viața reală,daca tot nu suntem Harry Potter

  3. Da, ghinion ! Nu are abilitatile lui Harry Potter in schimb, are abilitatile Baronului Munchausen! Deh…Ca toti politicienii Romaniei ! Ne-am saturat de minciuni , poleite cu aur ! Nu sunt bani pentru invatamant,pentru ca statul, ne vrea prosti ! Strange domnule draga surubul, de peste tot pe unde curg banii ! Si curg, nu picura ! Aveti un milion de variante ! Bani, nu au cum sa fie daca nu creste nivelul consumului ! Cu doi lei in buzunar, acesta este mort din fasa ! Dezvolta agricultura, industria si alte multe domenii ! Ajuta producatorii autohtoni, nu mai importa otrava din strainatate ! Impoziteaza marile companii ! Angajaza oameni competenti, nu niste analfabeti de politruci ! Uneste-te cu cei care au habar , nu cu habarnisti ! Cu patrioti, nu cu tradatori ! Ai grija de poporul tau, nu mai sifona bani catre straini ! Ce treaba ai cu altii cand noua ne mor copiii de foame ? Lasati cearta pentru ciolan si intelegeti sa va uniti toti, eforturile ! Altfel, va veni momentul acela !!!!!

  4. Mentalitate de interlop.Te înțelegi cu el ceva și ca de obicei,are alte gânduri,tepuirea.Macar e consecvent în minciuni.

  5. nenea ciolac , o sa ramai fara falcuțe. asa cum ai facut la toate ministerele asa sa faci și la educatie. sa cresti atat cat s a negociat . debutanti sa plec de la salariu mediu pe economie , un asistent universitar debutant cu cinci ani de facultate și un doctorat trebuie sa fie cu salariu mediu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document

Operațiune abuzivă, de intimidare de presiune la adresa angajaților Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a președintei consiliului instituției, Mariana Dogaru. Potrivit surselor Edupedu.ro, aceasta le-a transmis…
Vezi articolul

Cum a dezinformat Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009. ”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât vă rog să vă opriți”,…
Vezi articolul