Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, anunță că se retrage din funcție luna viitoare și că va intra în politică: „Mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor”

1.242 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Raul Ștef
Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, anunță că în luna aprilie se va retrage de la conducerea acesteia. Organizația are un protocol cu Ministerul Educației în calitate de asociație reprezentativă a părinților, protocol încheiat pe 15 decembrie 2020, pe finalul mandatului ministrului Monica Anisie (PNL). Anunțul a fost făcut de Cristache pe Facebook.

Președintele FNP își anunță implicarea în educațtie, în mediul de afaceri și în politică. În mesajul său, acesta spune că „mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor”.

Cristache spune că plecarea sa vine „cu cinci luni înainte de încheierea mandatului (plec în aprilie, trebuia la finalul lunii noiembrie)”. Conform acestuia, motivele sunt că „am obosit, nu mai simt aceeași trăire intensă ca înainte, și, pe fondul unor nemulțumiri personale, vă anunț și pe cei care mă susțineți că voi pune punct”.

Redăm mesajul lui Iulian Cristache:

„Orice început are și un final, iar dacă știi când să te oprești, chiar dacă puteai să continui, arată respectul pe care îl ai pentru părinți, parteneri, presă și toți cei cu care ai lucrat.

Se spune că ceea ce e mult strică, iar odată cu trecerea timpului apare o uzură, o obișnuință care dăunează. Despre mine e vorba.

Am venit la Fed în 2015, în calitate de președinte interimar, iar anul 2016 a marcat începutul unui mandat de 4 ani. A fost un final pentru fostul președinte, doamna Gună, care a fost expusă oprobriului, fără a fi vinovată, și un nou început pentru Fed, cu mine, cel care venea după o activitate intensă de reprezentant al părinților în sistemul de învățământ și după o lungă perioadă de antreprenoriat, între 1991 și 2015.

Așa cum mă cunoașteți, am fost mereu implicat, fiind aruncat în morișca comunicării și a implicării la cel mai înalt nivel. Nu a fost ușor, ba chiar foarte greu, dar an de an am crescut odată cu Fed. Unii cred că am făcut bine, alții cred că nu, iar dumneavoastră sunteți în măsură să analizați. După 8 ani de muncă alături de colegii din Fed, mii de ore de ședințe și online, mii de interviuri, mii de amendamente și de controverse, trebuie să recunosc că este imposibil să mulțumesc pe toată lumea.

În acești ani, am învățat că liderul trebuie să fie atent nu doar la ceea ce face, ci și la modul în care este perceput. Este o echilibristică delicată între a urmări interesele organizației și a menține integritatea personală. Astfel, închei această etapă a mandatului meu cu încrederea că am făcut tot ce am putut pentru a servi comunitatea și pentru a promova valorile și interesele acesteia.

Un singur lucru îmi este clar: mă culc liniștit, știind că nu am făcut politică, înțelegeri sau orice altceva care ar fi dăunat elevilor. Asta cred!

Cu cinci luni înainte de încheierea mandatului (plec în aprilie, trebuia la finalul lunii noiembrie), am decis că a venit momentul să mă opresc. Am obosit, nu mai simt aceeași trăire intensă ca înainte, și, pe fondul unor nemulțumiri personale, vă anunț și pe cei care mă susțineți că voi pune punct. Federația va continua și fără mine, sunt convins că cel care va fi ales va continua munca începută de mine și de echipa mea. Nu știu dacă mai are rost acum să mai spun ceva despre sistem. Punctele mele de vedere sunt cunoscute, așa că nu văd rostul unei noi analize. Doar reiterez că nicio lege și niciun ministru nu vor putea face minuni dacă sistemul nu va funcționa la parametri impuși cu sprijinul tuturor. După ce voi pleca, intenționez să mă implic în educație, în sistemul privat, voi intra și în politică (nu candidez la Parlament, am promis), pas cu pas, și voi explora noi oportunități de afaceri.

La finalul acestei postări, trebuie să vă spun că nu știu dacă voi rămâne la același nivel ca un “părerolog” referitor la tot ce înseamnă sistemul de învățământ. Vom vedea ce simt în timp.

Sper să mă pot detasa ușor de tot ceea ce mi-a devenit reflex.

Celor care mi-au fost alături, vă îmbrățișez!”

Protocolul FNP cu Ministerul Educației poate fi descărcat de aici:

Articol în curs de actualizare


9 comments
  1. We don’t cry for you, Argentina! Ai dat cât ai putut în profesori, acum profesorii cu toate familiile lor te vor vota! Precum hoțul care strigă hoții, spui că nu ai făcut politică, dar o sa faci! Te vei duce probabil la USR! Sa auzim cât mai puțin de tine, ilustrule necunoscut!

    1. profesorii merita cu varf si indesat orice oprobriu. atat cei de azi, cat si cei de ieri. 80% slabi tinuti in spate de 20%.

  2. Chiar credeați că sustinerea legii lui Iohanis de catre ,, societatea civilă ” este gratuită?

    Nu. Nu este.
    Acum sunt răsplătite cozile de topor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Calendarul de admitere la liceu 2024 pentru elevii olimpici care nu susțin Evaluarea Națională, publicat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București / Model cerere de înscriere în clasa a IX-a și actele necesare pentru dosar

În perioada 10 – 18 iulie 2024, elevii olimpici care nu susțin Evaluarea Națională depun dosarele de înscriere în clasa a IX-a în anul școlar 2024-2025, conform calendarului publicat de…
Vezi articolul