Bacalaureat 2019 Știri

Iulian Deaconu despre #foaiagoală: Sper ca atitudinea asta să se păstreze, pentru că îi împinge pe oameni să pună piciorul în prag atunci când cred că lucrurile nu-s ok și țara asta chiar are nevoie de așa ceva

Citire în 3 min
”Din păcate, nu sunteți nici prima și nici ultima generație care se plânge de asta. Am făcut-o și eu anul trecut și sunt convins că o vor mai face mulți alții după voi, pentru că doamna Cati și compania au alte „probleme” de rezolvat”, scrie bloggerul Iulian Deaconu legat de protestul #foaiagoală inițiat de Consiliul Național al Elevilor și de problemele învățământului românesc.

Fost elev până anul trecut, acum student la Facultatea de Automatică din Craiova, Iulian Deaconu scrie pe blogul său că ”o mare parte din sistemul nostru de învățământ a rămas ancorată în comunism: toată lumea tre’ să fie aproximativ la fel și să știe cât mai multe chestii doar ca să moară capra vecinului de ciudă.

Nu contează că o foarte mare parte a lucrurilor care ți se bagă forțat pe gât sunt absolut redundante, mai ales dacă dai de cineva care-ți zice că „trebuie să ai cultură generală”. De fiecare dată când aud replica asta nu pot să nu mă gândesc la faptul că oamenii pe care îi pot cataloga ca având cultură generală mi-au spus o grămadă de informații despre care nu mi s-a vorbit nici măcar o dată la școală – și sunt convins că nici lor. Ei s-au documentat singuri despre lucrurile de care au fost interesați, ceea ce a făcut ca procesul de învățare să se desfășoare natural și într-un mod plăcut. În schimb, în școlile de la noi se întâmplă fix opusul.”

Reacția lui Iulian vine după ce acesta a susținut anul trecut examenul de Bacalaureat și trecând prin această evaluare a semnalat mai multe probleme. Scria atunci că ”școala românească nu produce oameni, ci roboței”, explicând faptul că ”în cei 12 ani pe care i-am petrecut în școală am învățat că răspunsul sistemului la întrebarea „De ce se întâmplă asta?” e „Pentru că așa trebuie.”, ceea ce e dureros, dar adevărat. Dureros de adevărat, cum ar veni. Și nu, nu mă refer doar la felul în care se predă literatura (că gramatica s-a pierdut pe drumul dintre generală și liceu, chiar dacă mulți elevi încă au o nevoie acută de niște cratime în plus și niște i-uri în minus), deși acolo se vede cel mai mult asta. Cu o lună înainte de bac, toți colegii și prietenii mei erau super agitați din cauza probei la română și a faptului că trebuiau să se pregătească pentru al treilea subiect. Cum au înțeles ei că trebuie s-o facă? Simplu – tocind eseuri gata făcute. E ok lucrul ăsta? Absolut deloc, cel puțin după părerea mea.

La un na după acel moment, Iulian Deaconu remarcă protestul #foaiagoală și scrie că ”ceea ce mă bucură cel mai mult la acțiunea asta nu e faptul că invită la boicot (stay in school, kiddos!), ci că dovedește că noua generație are o urmă de spirit civic în ea. Yep, se pare că tinerii fac și altceva pe lângă uitatul la conținutul de mâna a cincea de pe YouTube-ul românesc.

Chiar dacă nu va avea efectul scontat, sper ca atitudinea asta să se păstreze, pentru că îi împinge pe oameni să pună piciorul în prag atunci când cred că lucrurile nu-s ok și țara asta chiar are nevoie de așa ceva,” încheie Iulian.

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Ministerul Educatiei a incurcat WC-urile. Cere înapoi 1,3 milioane de lei de la 27 de şcoli, ca să-i dea altor 22 de şcoli, prevede un proiect de HG

Mihai Peticila

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: “Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă”

Redacția

Medicul pediatru Irina Costache atrage atenția părinților cu privire la spray-urile din plante contra insectelor, a căror aplicare direct pe pielea expusă la soare poate duce la fitofotodermatită

Redacția

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.