La concursul de angajare pentru astronauți, organizat de Agenția Spațială Europeană, s-au înscris 265 de români, anunță ESA

449 de vizualizări
Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti
Agenția Spațială Europeană a publicat candidaturile depuse pentru ocuparea posturilor libere de astronauți din cadrul instituției, iar 255 dintre aplicații au fost depuse de români. Pentru procedura de angajare a astronauților de rezervă, destinată persoanelor cu dizabilități, au aplicat 10 români.

Dintre cei 255 de candidați, 56 (22%) sunt femei, iar restul bărbați. Dintre cei 10 candidați cu dizabilități, două sunt femei.

Anunțul de angajare a fost publicat în februarie acest an, iar condițiile de participare la selecție erau următoarele:

„ESA caută candidați absolvenți de studii de master și cel puțin trei ani de experiență în domeniile: științele naturii, medicină, inginerie, matematică, informatică, aviație. Cetățenii români se pot înscrie întrucât România este stat membru ESA”.

Anunțul despre selecția finală va fi făcut în luna octombrie 2022, acum fiind publicată doar statistica preliminară.

Raportat la populație, România are un candidat la 13.100 de locuitori. Cei mai mulți candidați provin din Franța, 7.137, urmată de Germania, 3.700. În total au fost înregistrate 22.589 de dosare de candidați.

Organizatorii concursului de angajare remarcă faptul că 24% din totalul aplicațiilor la nivelul țărilor membre ESA sunt femei, față de procedura din 2008, când s-au înscris 15,5% femei.

Ce urmează pentru cei înscriși

Mai întâi este etapa de screening. În această fază, cererile vor fi evaluate pe baza tuturor documentelor depuse, a formularului de cerere și a chestionarului de screening completat ca parte a procesului de aplicare. Cererile pentru poziția de astronaut (cu dizabilități fizice) vor fi, de asemenea, supuse unui control medical.

Candidații vor fi anunțați la sfârșitul fiecărei etape dacă cererea lor a reușit să treacă la etapa următoare. Întregul proces de selecție va dura un an și jumătate. 

Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2015 / Samantha Cristoforetti


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorii și profesorii universitari din diasporă îi cer ministrului Monica Anisie să înlăture din legislație prevederile care le interzic angajarea în România. Scrisoare deschisă lansată de Ad Astra

Asociația Ad Astra a cercetătorilor a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere ministrului Educației, Monica Anisie, să înlăture discriminarea cercetătorilor și cadrelor universitare din diaspora din procesele de…
Vezi articolul

Implicațiile simbolice ale desființării Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei vor fi semnificative asupra statutului cercetătorilor din România, susţine Asociaţia de Cercetare în Educaţie

Desfiinţarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei prin comasare este o decizie care “plasează scopul unei restructurări administrative slab fundamentate deasupra misiunii asumate de această instituție de tradiție”, susţine într-un comunicat…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Academia Română și-a ales noi membri: filosofii Mircea Flonta și Ilie Pârvu devin academicieni titulari, Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef cu UE, este membru corespondent, iar mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, membru de onoare

Academia Română și-a ales pe 15 septembrie noi membri: filosofii Mircea Flonta și Ilie Pârvu, precum și fizicianul Ladislau Vékás au devenit acum membri titulari ai forului. Vasile Puşcaş, fostul…
Vezi articolul